”În toate sondajele de opinie făcute în rândul cetăţenilor din Bistriţa, problema infrastructurii este una care preocupă, pe bună dreptate. Nu vorbim strict de infrastructura rutieră, dar e suficient să dăm un tur al oraşului ca să vedem că nemulţumirile oamenilor sunt întemeiate, chiar dacă în ultimii trei ani s-a cheltuit foarte mult pe refacerea infrastructurii, în special în cartierele de blocuri: refacerea zonelor de parcare, a aleilor, a căilor de acces în zonele de blocuri mai vechi. Au rămas nefinaţate cartierele noi, unde trăieşte o populaţie mai mică dar care plăteşte aceleaşi taxe şi impozite şi care e nemulţumită că nu s-a întreprins nimic în privinţa infrastructurii”, a spus Andrei Rusu într-o conferinţă de presă.
”Cerem ca în bugetul pe 2013 să fie alocate resurse pentru ca studiile de fezabilitate şi proiectele aprobate deja în Consiliul Local până în 2012 să poată fi finalizate prin contractarea lucrărilor. Punctual, ne referim la Podul Berăriei, cu acces dinspre Kaufland spre zona unde a fost groapa de gunoi (proiect avizat de CL, întârziat, prins şi în 2012 dar necontractat), breteaua de legătură din cartierul ANL spre Tărpiului care va fluidiza circulaţia în zonă, Colibiţei, Arţarilor. Nu în ultimul rând, centura veche a oraşului – strada Clujului, Simion Mândrescu, legătura între Viişoara şi drumul spre Năsăud, care deserveşte toţi agenţii economici din zona industrială. S-au făcut demersuri către CNADR pentru a aloca resurse în acest an pentru modernizare, drumul fiind predat acum doi ani către CNADR. Până acum s-au făcut doar plombări, fără să se facă o extindere la minim trei benzi de circulaţie”, a adăugat Rusu.
El a vorbit şi despre reabilitarea altor opt străzi, proiectele şi studiile de fezabilitate fiind aprobate. ”Străzile Codrului şi Livezile au fost contractate încă din 2011 dar n-au fost finanţate pentru execuţie. Lor li se adaugă străzile Grigore Pletosu, Iuliu Hossu, George Mateiu, Valea Rusului, Matei Eminescu, Compozitorilor, Brădiceanu şi Bela Bartok. S-au cheltuit bani din bugetul local pentru elaborarea studiilor tehnice şi a studiilor de fezabilitate, avizate în CL. Sunt convins că domnul primar îşi va respecta angajamentul ca zece străzi pe an să intre în modernizare, dintre cele care au deja proiectele avizate”, a comentat Rusu.
Andrei Rusu a precizat că un alt proiect de impact se referă la alocarea din bugetul Direcţiei Patrimoniu a unei sume consistente pentru refacerea faţadelor, acoperişurilor, scurgerilor pluviale, porţilor de acces şi curţilor interioare din zona centrului istoric. ”S-au mai făcut modernizări, dar cu sume mici. E primul an când bugetul Direcţiei Patrimoniu este degrevat de alte investiţii, anul trecut a fost alocată o sumă mare pentru sediul nou de pe Şincai, peste 30 de miliarde. Anul acesta, la un buget estimat de peste 40 de miliarde al direcţiei, vor putea fi alocate cel puţin 7-8 miliarde pentru refacerea de faţade, acoperişuri şi porţi”.
Consilierul municipal a afirmat că liberalii sunt deschişi spre concesionarea şi externalizarea unor servicii, din ceea ce înseamnă aparatul Primăriei către mediul privat, pentru un plus de calitate, pentru ca ”primăria să facă numai ceea ce face o administraţie, să controleze şi să verifice lucrările, nu să le şi execute, şi aşa cum se întâmplă acum, să le valideze ca fiind executate”.
”Susţinem şi externalizarea unor servicii de la Direcţia de Servicii Publice, cum ar fi deratizare în oraş, întreţinerea spaţiilor verzi. Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, şi acum se face externalizat, pentru că DSP angajează terţe firme prin licitaţii mai puţin transparente. Serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi ar putea fi fără probleme externalizat, ar degreva cei 45 de muncitori, care n-au ce face 12 luni pe an. Nu se taie frunze la câini, e o activitate care presupune cosirea vegetaţiei, plantarea de floricele în scuaruri, toaletarea arborilor. Acum se face şi de către angajaţii DSP, şi de către terţe firme care sunt contract cu DSP. Atunci să ştim un lucru, să externalizăm de la început, rămân doi oameni care să gestioneze contractul de concesionare, nu trebuie să ţinem 60 de oameni. Am propus şi anul trecut în CL, nu a trecut, vom propune un nou proiect de hotărâre în această lună”, a spus Rusu.
ce glume de program electoral 🙂 Bani de la USL pt. Bistrita???????? buna.. buna asta :))
Omul nu se dezminte. Cât a fost viceprimar a venit cu floricele gen „containere” pentru conaționali. Acum vrea Lindab și termopane pentru centrul istoric. Care încetu cu încetu devine istorie.
Corect . asa este !! si complectez eu : oamenii astia sint si amnezici rau de tot . da rau .
ce-mi place mie e ca atata vreme cat a fost viceprimar, nu vedea gropile, ca trebuia sa le plateasca el, ca viceprimar….acuma le vede, ca de…daca le astupa (romaneste, clar), are de primit bani.Of, tara de carpaci si fripturisti.
Citesc aceste randuri si identific in ele preocupari reale de dreapta. Am participat la o emisiune impreuna cu domnul Rusu si mi s-a parut si atunci ca am fi de aceeasi parte a esichierului politic. Oare cati dintre cei care se numesc la ora actuala „liberali” mai gandesc astfel? E pacat ca un partid cu rezonanta in tara aceasta nu mai e ceea ce il defineste numele – partid liberal.
Cel mai simplu argument e cel care il priveste pe domnul ministru Daniel Chitoiu. Liderul liberal este ministrul Finantelor in guvernul care a implementat cel mai socialist buget din ultimii ani.
Chiar merita pretul platit de PNL pentru accederea la guvernare, anume renuntarea la valoriile si principiile in jurul carora s-a infiintat si a functionat pana acum? Anii ulteriori ruperii USL ne vor da un raspuns…
NU , nu a meritat pretul . dar nici nu isi vor da seama de greseala care au facut-o.de ce ??? ptr. ca gustul ciolanului este prea dulce si atrofiaza celelalte simturi .si aveam mairi pretentii de la PNL , mult prea mari. ar fi fost singurul partid in care m-asi fi inscris . o seara buna .
OOOOO…..bietul dl. Rusu , vorbeste de tururi de oras ……….si nu cred ca a parcurs 100 de metri pe jos prin oras de cind este in functie. asa ca……….
Buna concluzie Gabi!
constat cu stupoare ca sunt multi nostalgici dupa regimul bas-ist, boc-ulist, oltean-ist. va placut mai mult in starea de haos in care nu se facea nimic pentru oameni ci doar pentru clica sus pusa. ar trebui sa cititi de mai multe ori articolul ca sa intelegeti despre ce e vorba…
Andrei Rusu: ,,E suficient să faci un tur de oraş ca să vezi că nemulţumirile oamenilor sunt întemeiate,,.
Si ce propui fartate?????
Locuitorii de pe strada Codrului multumesc domnului consilier Rusu pentru preocuparea reala a domniei sale fata de asfaltarea acestei strazi care in Bistrita anului 2013 arata ca o ulita sateasca.Sa nu se uite faptul ca si noi platim impozite.Inca o data,multumim!
intrebare: oare cum am mai putea sifona niste bani?