Actualitate Social

IPS Andrei, slujbă la Biserica ”Sf. Trei Ierarhi” Bistrița

(FOTO-VIDEO) În duminica a 33-a după Rusalii, cunoscută ca Duminica Vameșului si a Fariseului, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, alături de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Bistriței, Alexandru Vidican.

La slujbă au asistat subprefectul Ciprian Ceclan și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Pintea i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru onoarea de a sluji în locașul de cult în care, de-a lungul vremii, au propovăduit preoți importanți ai Bisericii Ortodoxe, informează Radio Renașterea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Andrei Mureșanu” a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, condusă de arhid. Cornel Pop. La finalul slujbei a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru ierarhii și preoții care au slujit la altarul acestei biserici, dar și pentru ctitori.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Bistriţa a fost primul edificiu al cultului ortodox ridicat în oraș, între anii 1927-1938. Piatra de temelie a locașului de cult a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al mitropolitului Nicolae Bălan și al patriarhului Miron Cristea. Pictura murală originală a edificiului a fost schimbată între ani 1987-1990 când clădirea a fost restaurată. Pictura veche, realizată de pictorul Ioan Herţeg a fost acoperită cu picturi în stil religios, executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arheiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.

Foto: Facebook Ciprian Ceclan

6 comentarii

    • Se duce si el unde il baga lumea in seama…la cj e satula lumea de „ionica”

  • Mitropolitul Andrei este un OM de mare valoare,un om duhovniesc.Prezenta lui in mijlocul credinciosilor este un act de normalitate,nu unul de pompa si solemnitate.Si apoi,episcopul nu poate fi conditionat de cineva ,cand sa-si viziteze credinciosii.Cei mai in varsta a trait momentele triste cand o sfintire de biserica era amanata de 3/4 ori ,ca sa nu deranjeze campaniille gloriase.Lasati-ne ,macar acum sa ne bucuram de libertate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.