Inspectorii ANI susțin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiș, ar fi săvârșit infracțiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.
ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie și l-a înștiințat pe Botiș despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenție pentru a depune documente.
De asemenea, ANI precizează că și soția acestuia, Ligia Adina Botiș, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului „Șansa la demnitate”, respectiv, în calitatea de asociat unic și administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupție.
Inspectorii de integritate susțin că au indicii temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Ioan Botiș, „constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.
Proiectul „Șansa la demnitate” desfășurat de Asociația „Parteneriat Euroactiv” Bistrița a fost aprobat și semnat la o dată ulterioară numirii în funcție a ministrului Botiș Ioan Nelu. În calitate de ministru al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Botiș are atribuții în gestionarea fondurilor structurale. Atât la data depunerii proiectului, cât și la data semnării contractului de finanțare, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud, prin reprezentant Ioan Botiș, figura ca membru fondator al Asociației „Parteneriat Euroactiv” Bistrița.
Cererea de modificare a actului constitutiv, în sensul renunțării de către AJOFM Bistrița-Năsăud la calitatea de membru fondator, a fost admisă de Judecătoria Bistrița prin încheierea civilă nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului Național al persoanelor juridice fără scop patrimonial a fost efectuată la data de 25.10.2010, dată de la care produce efecte pentru terți.
În ceea ce o privește pe Ligia Adina Botiș, ANI susține că aceasta a deținut atât calitatea de expert de tip A în cadrul proiectului de finanțare, fiind și beneficiar al contractului de închiriere prin cedarea folosinței spațiului proprietate personală, de către SC Mobil Construct SRL în cadrul căreia este atât asociat cât și administrator unic.
Inspectorii ANI mai aduc acuzații susținând că sunt indicii privind săvârșirea de posibile fapte de corupție și de către Dorin Radu Stoina, reprezentant al Asociației „Parteneriat Euroactiv” Bistrița, și de Carmen Diana Magda, manager al proiectului.
Inspectorii de integritate au stabilit că Dorin Radu Stoian a completat și transmis electronic cererea de finanțare a Proiectului „Șansa la demnitate”, în care prevăzuse activități de formare profesională, pe care ulterior le-a completat cu activități de informare, consultanță și instruire.
„Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociaței, ulterior depunerii cererii de finanțare, rezultă elemente care arată faptul că, la data depunerii cererii de finanțare, Asociația Parteneriat Euroactiv Bistrița nu avea înscrise mențiuni în obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experiența în domeniu cu privire la modificările aduse în actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabilă prin decizia Judecătoriei Bistrița în dosarul nr. 8447/190/2010”, arată ANI.
Carmen Diana Magda este acuzată că a gestionat în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, unele dintre activitățile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene.
Potrivit ANI, și firma SC Mobil Construct SRL poate fi verificată pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Sursa: www.mediafax.ro
Adaugă comentariu