Expoziţia este organizată de Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean, în colaborare cu Asociaţia Tikvah din Oradea şi va putea fi vizitată până la jumătatea lunii mai. Expoziţia de fotografii, lansată în România de Asociaţia Tikvah, prezintă povestea Annei Frank prin prisma jurnalului ei şi în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea se adresează în principal tinerilor, transmiţând un mesaj educaţional. Textele de pe panouri sunt în limbile română şi maghiară.
Cei care merg la Muzeu pot viziona şi filmul documentar ”The Short Life of Anne Frank”, care a fost difuzat şi la vernisaj. Pe perioada expoziţiei se vor organiza proiecţii pentru grupuri de elevi (miercuri, joi şi vineri între orele 11.00 – 16.00).
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna: ”Ceea ce reliefează această expoziţia este în primul rând neuitarea unui moment care a fost o pată neagră pe obrazul Europei, pe obrazul umanităţii. Să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului, pentru ca astfel de atrocităţi să nu se mai repete, iar cei care au murit atunci să nu fie uitaţi. Numai din Bistriţa au fost deportaţi în 1994 peste 6.000 de evrei. Expoziţia este binevenită”
Directorul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, Ioan Pintea: ”Holocaustul este un capitol negru al istoriei, un moment după care lucrurile s-au schimbat total. Auschwitz a rămas o temă fundamentală pentru cultura şi istoria lumii. Jurnalul scris de Anne Frank şi ilustrat în această expoziţiei este unul zguduitor. Puteţi afla cum pot oamenii deveni ucigaşi, cum istoria îi poate transforma pe unii oameni în călăi, cum oamenii pot deveni simple numere. Ar fi bine ca toţii elevii din Bistriţa să vadă expoziţia şi filmul. Expoziţia care a circulat în ţară s-a oprit şi la Bistriţa”
Directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş: ”Este un remember istoric, o întoarcere în timp, o rememorare a unor lucruri care sperăm să nu se mai întâmple niciodată”
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa-Năsăud, Fredi Deac: ”În 1944, evreii din Bistriţa şi Năsăud au fost deportaţi la Auschwitz şi Birkenau. Aproximativ 1.000 erau copii sub 15 ani, iar la sfârşitul războiului niciunul nu mai era în viaţă. În total, au fost omorâţi peste un milion de copii. Cei care au reuşit să supravieţuiască, circa 10% din cei deportaţi, au dus mai departe cultura, arta şi ştiinţele poporului evreu”
În anul 2015, Asociaţia Tikvah prezintă expoziţia în România având sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care consideră esenţială angajarea tinerilor în recunoaşterea şi înţelegerea pericolelor prejudecăţilor, gândirii stereotipe, discriminării, precum şi înţelegerea importanţei de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturi şi libertăţi fundamentale ale altora sunt încălcate. ”Prin intermediul acestei expoziţii este prezentată povestea fetiţei evreice germane Anne Frank (13 ani), care s-a refugiat împreună cu familia în Olanda, unde a reuşit să se ascundă cu ajutorul unor colegi ai tatălui său, care nu erau evrei. Au fost trădaţi la un moment dat, au fost prinşi şi deportaţi şi, din întreaga familie, a supravieţuit doar tatăl. Anne Frank a scris un jurnal în timp ce era ascunsă, jurnal care a fost predat tatălui ei după Al Doilea Război Mondial, publicat apoi în zeci de limbi din întreaga lume. Mesajul acestei expoziţii nu este doar un capitol de istorie, este unul educaţional, pentru ca tânăra generaţie să înţeleagă unde pot duce prejudecăţile, intoleranţa, discriminarea. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani şi a murit la vârsta de 16 ani”, este prezentarea Asociaţiei Tikvah.
Eugen Gheorghe
Adaugă comentariu