(INTERVIU) A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi s-a specializat în nutriţie. E antrenor de fitness şi practică acest sport la nivel de performanţă. La numai 26 de ani, Dan Onigoae din cartierul năsăudean Luşca, s-a clasat al doilea la Cupa Federaţiei de Culturism şi Fitness de la Bistriţa, iar acum se pregăteşte pentru Campionatul Naţional care va avea loc sâmbătă. Între două antrenamente, se ocupă de agricultură visând să primească finanţare ca tânăr fermier şi să dezvolte brandul „Luşca – produse cu gust românesc” sub care vinde deja vinete, castraveţi, roşii sau gogoşari cultivaţi în propriul solar.
Cum v-a venit ideea să vă apucaţi de cultivat legume?
Gândul meu, înainte să fac acest solar a fost să plec la Cluj, să fac acolo masterat, să găsesc acolo o sală şi să antrenez. Mi s-a schimbat însă ideea asta şi nu am mai vrut să plec să o iau de la zero în altă parte şi să plătesc şi chirie. Chiar dacă Năsăudul e un oraş mic şi nu prea sunt oportunităţi, mi-am spus că eu trebuie să creez eu acele oprtunităţi, să depindă alţii de mine, nu eu de alţii. Nu contează unde eşti, dacă ai ambiţie şi eşti motivat, orice e posibil. Eu având pământ destul de mult în spatele casei m-am gândit să fac ceva cu el, să trăiască din roadele lui toată familia, să nu trebuiască să plecăm să muncim pentru alţii cum au fost plecaţi ai mei, tata prin Germania, mama prin Spania. Stăm acasă şi muncim aici toţi. Cred că generaţia care s-a născut după 1990, generaţia mea, e la fel ca şi mine. Vrea să facă ceva. Ceilalţi parcă se plâng prea mult că ţara nu ne dă, nu ne face, că Guvernul nu e bun. Nu există aşa ceva! Oricine e la conducere nu îţi va pune în farfurie, trebuie să faci tu. Nu te opreşte nimeni. Trebuie să ai ambiţie, să ieşi din zona de confort şi să faci ceva.
Aşa că v-aţi gândit să aplicaţi pentru un proiect cu finanţare europeană, nu?
Da. Am un prieten care ştie mai multe despre proiecte europene, m-am sfătuit cu el şi am decis să facem un solar, deşi eu voiam iniţial mai degrabă o afacere axată pe stupi de albine. Ca să pot primi bani europeni pentru instalarea tânărului fermier, am decis să cultiv 30 de ari, 26 de ari în solar şi restul legume în câmp, ca să mă încadrez la proiect. Zilele acestea aşteptăm controlul de la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) şi, dacă totul este în regulă, sper că vom primi finanţarea de 40.000 de euro care se acordă prin acest program. Am respectat absolut tot. Deja am obţinut şi prima producţie pe care o vindem sub sloganul „Produse cu gust românesc”, recoltate doar în ziua livrării.
Sunteţi nutriţionist. De ce important să livraţi legumele în ziua în care le culegeţi?
Orice produs, după o anumită perioadă după ce e cules, îşi pierde valoarea nutritivă. Noi vrem să oferim clienţilor noştri produse proaspete, cu valoare nutritivă mare. Cei mai mulţi dintre noi cumpărăm produse culese de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că mâncăm mai degrabă apă într-o stare mai solidă, nutrienţi nu prea sunt. Noi luăm comanda, o notăm într-un caiet şi îl anunţăm pe client în ce dată îi livrăm produsele pe care le-a comandat. Anul acesta am cultivat vinete, castraveţi, ardei gras, roşii şi varză şi le vindem oamenilor care vor să-şi pună conserve pentru la iarnă. Cei interesaţi de calitatea legumelor şi de un preţ bun al acestora – noi spunem că vindem sub nivelul pieţei – ne caută. Abia de la începutul lunii august am început să vindem din producţie pentru că am terminat mai târziu solarul şi producţia e puţin mai târzie, dar vindem. Suntem mulţumiţi. Mai avem programări pentru încă două săptămâni, în general castraveţi, gogoşari şi vinete. Deocamdată vindem doar pe raza oraşului Năsăud.
V-aţi gândit să vă extindeţi şi la Bistriţa?
Da. Urmează o perioadă cu planuri mari. Eu, cel puţin, văd foarte departe. Din primăvara lui 2017, cu prima producţie, vreau să pun în aplicare ideea unui coş cu produse proaspete. Vreau să livrăm legume oamenilor acasă, ambalate într-o pungă de hârtie, cât mai diversificate, la un preţ rezonabil. Evident că vrem să ajungem şi în Bistriţa o dată pe săptămână şi să le livrăm acasă.
E sustenabilă financiar această idee?
Deocamdată nu putem spune că avem câştigăm foarte bine din agricultură, dar rămânem cu bani ca să ne plătim facturile, să avem de motorină la maşină, de mâncare. Nu putem pune bani deoparte, dar nici nu ducem lipsă de ei. Din primăvară avem însă planuri mari, iar dacă vom avea clientelă multă pentru coşurile săptămânale cu legume, eu cred că o să ne putem dezvolta. Vrem să facem şi zacuscă din legume, una mai specială, cu legume coapte, cu puţin ulei.
Ca nutriţionist vă gândiţi să le daţi oamenilor şi nişte sfaturi despre mâncatul sănătos?
Din primăvară, voi face mai multe oferte pentru coşul cu legume, iar una va fi cu plan alimentar personalizat pentru slăbire. Le voi spune celor interesaţi ce anume ar trebui să mănânce dacă vor să se simtă bine, să slăbească, să se menţină şi să fie sănătoşi. Trebuie să existe o legătură între alimentaţie, sport şi starea psihică, să fie optimizat totul. De câţiva ani, eu conduc o clasă de aerobic aici, la Năsăud, şi pot spune că fac paşi în direcţia aceasta. Mi-am zis însă că e momentul să aplic lucrurile pe care le ştiu şi în alimentaţie, să produc eu ceva şi asta m-a ajutat să ajung la ideea de a înfiinţa acest solar. Dorinţa mea este că producem cât mai mult natural. Nu pot garanta că vor fi 100% naturale fiindcă nu se ştie niciodată ce tratament trebuie să aplici ca să salvezi cultura. Până la a face un obicei din a pune îngrăşământ în fiecare zi la planta respectivă e diferenţă mare. Noi nu am forţat şi nu forţăm creşterea plantelor. Dăm doar cu îngrăşământ natural, de la animale.
Lucraţi împreună cu familia înţeleg.
Da, părinţii mei au lucrat în Spania în solarii şi au venit acasă, fratele meu e acum plecat în Germania, dar ne-a ajutat şi el. Acum nu mai este nevoie de prea multă muncă. Mama şi tata lucrează dimineaţa şi seara. Ziua e foarte cald şi nu se poate intra în solar. Eu îi ajut la udat. Ne-a costat destul de mult construcţia solarului (circa 12.000 de euro) şi nu am mai avut bani pentru un sistem de irigare prin picurare şi atunci suntem obligaţi să udăm cu furtunul. Dacă vom primi finanţare, vom instala acest sistem de irigare prin picurare, o să ne cumpărăm o maşină de transport, un tractoraş pentru a lucra pământul şi ce mai este nevoie să ne creştem ferma.
Cum au primit oamenii din zonă această afacere?
Lumea e rea. Sunt oameni care ne-au felicitat, dar sunt alţii care, din răutate sau din invidie, nu ne văd cu ochi buni. E treaba lor. Noi suntem mândri de ce am făcut. Cine ne apreciază, cu atât mai bine, cine nu, e treaba lor. Noi vom merge înainte. Avem deja o clientelă formată din femei de peste 40 de ani care vor să pună conserve pe iarnă. Cine îşi pune murături, pe iarnă, vine să cumpere de la noi. Mai sunt la noi în zonă solarii şi producători, şi ei lucrează pământul la fel, iar marfa pe care o producem cu toţii are calitatea că e proaspătă, nu ca cea care vine din sud şi care a fost depozitată câteva săptămâni.
În afară de legume vă mai gândiţi să cultivaţi şi altceva?
Da, plante aromatice şi căpşuni. Eu am planuri mari. Vreau să facem zacuscă, murături. În caz că nu se vinde leguma respectivă, o prelucrăm frumos, o punem în borcan şi o vindem.
Cum v-aţi promovat până acum?
Pe Facebook. În proporţie de 80%, de acolo vin clienţii noştri, restul sunt vecini. Nu am fost foarte agresivi pe reţeaua de socializare pentru că nu am vrut să păcălim pe nimeni. Am mers cu promovarea concomitent cu paşii pe care i-am făcut cu producţia. Nu ne-am întins mai mult. Vrem doar ca oamenilor să le rămână întipărit în minte sloganul nostru. Facem paşi mici, dar nu stăm pe loc. Tot ce vindem e de calitate pentru că vrem ca omul să fie mulţumit şi să revină. Vă asigur că veţi mai auzi de noi. Eu mă şi văd mergând acasă, la oameni, ducând coşul cu legume proaspete. E doar o chestiune de timp.
Bravo! Felicitari! Mult succes in continuare!
Bravo bravo bravo!!!! No coment
Bravo Dani! Mult succes in continuare
Bravo Mister! De tineri ca tine are nevoie tarisoara asta! Trebuie sa reinvestesti ce castigi, sa strangi din dinti si sa gandesti pe termen lung. Bravo!
Felicitări. Poate anul viitor va găsim și la Bistrița.
Pana aici trebuie sa laudam ce sa facut si daca vor acesti tineri sa se dezvolte cu atat mai bine.Eu vreau doar sa trag un semnal de alarma pt. Cei care se gandesc ca poate fac un solar si se pricopsesc cu vreo 40 ,50 de mii de euro din fonduri europene si dupa , nu.i mai intereseaza si le spun ca sunt controale serioase din partea autoritatilor si nu prea mai putem pacali pe nimeni.In rest felicitari D-na Sabau pt promovarea agriculturii romanesti!
Cine îl cunoaște pe Dan știe că e un tip ambițios și perseverent ,așa că merită aprecierea și respectul nostru. Putea să rămână doar în sala de fitness și atât, însă mă bucur că nu s-a plafonat. Felicitări vecinu , succes în agricultură și sport.
bravo