Sănătate

Apa a 20 de fântâni publice și 15 izvoare nu este potabilă, anunță DSP

Apa a 20 de fântâni publice și din 15 izvoare din județul Bistrița-Năsăud nu este potabilă, iar autoritățile locale pe raza cărora se află acestea au fost informate să informeze populația în acest sens cu afișe pe care scrie ”apa nu este bună de băut”, transmite Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Instituția a publicat pe site-ul său Raportul privind calitatea apei potabile în 2023 , dar nu menționează explicit care sunt acele fântâni și izvoare care nu au apă bună de băut.

În schimb, invocă HGR 974/2014, art. 50, alin. 7, potrivit căreia primăriile au fost informate și au obligația să afișeze înscrisul „apa nu este bună de băut”, la fântânile/ izvoarele publice cu apă necorespunzătoare.

În județ sunt 56 de fântâni publice și 42 de izvoare captate, dar tot în acest raport scrie că Direcția de Sănătate Publică are în monitorizare doar 20 de fântâni și 30 de izvoare.

Potrivit raportului menționat, DSP Bistrița-Năsăud a verificat calitatea apei potabile în toate cele 24 de zone de aprovizionare din județ. În 2023, au fost făcute 36.434 de analize, iar în urma acestora a reieșit că 5 erau neconforme la E.coli (0,28%), 6 la enterococi intestinali (0,33%), iar 23 la bacterii coliforme (1,21%), cauza fiind deficiențe în procesul de tratare a apei.

Prezența E. coli în apa potabilă denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale.

Majoritatea bacteriilor din grupul de coliformi nu provoacă boli, dar, cu cât numarul lor este mai mare, cu atât crește și probabilitatea ca bacteriile cauzatoare de boli să fie prezente. Standardul apei potabile impune ca în apa potabilă să nu fie prezente deloc bacterii coliforme. Bacteriile coliforme fecale și E. coli ar trebui, de asemenea, să fie total absente din apa de băut.

Enterococii sunt o specie bacteriană gram-pozitivă care apare în natură și în intestinele animalelor cu sânge cald și ale oamenilor. În unele alimente, cum ar fi brânza sau cârnații cruzi, există, de asemenea, niveluri scăzute de enterococi. Conform Ordonanței privind apa potabilă, o valoare limită de 0/100 ml se aplică apei potabile. O valoare limită de 0/250 ml se aplică apei potabile în recipiente închise. Aceasta înseamnă că pot exista zero bacterii la 100 ml de apă în apa de băut și zero bacterii la 250 ml de apă în recipiente închise.

11 comentarii

  • Văd ca se pune accentul pe E.coli.
    Dar nu aceasta este problema cea mai mare. Oamenii se îmbolnăvesc de la chimicale, de la pesticide, de la insecticide, de la poluarea chimică.
    Particule de microplastic , de la PET-uri, chiștocurile de țigară.

    Niște vaci au mâncat iarbă contaminată cu PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances) , aveau în corp de 178 de ori mai mult PFAS decât e limita admisă.
    Oamenii au mâncat carnea lor și s-au îmbolnăvit, aveau în corp de 10 ori mai mult PFAS decât e tolerabil.

    Scade fertilitatea, scade imunitatea corpului, amețeli, oboseală, probleme cu memoria etc.
    Durează 7 ani ca această substanță să iasă din corp, puțin câte puțin .

    Mă gândesc ca și în România sunt o groază de terenuri contaminate, în care se face agricultura, pășunat, în care există fântâni din care se adapă animalele. Râuri poluate cu chimicale, în care trăiesc pești , iar oamenii îi mănâncă.

    Deci, atenție mare la analiza CHIMICĂ, unele terenuri sunt contaminate cu azbest, altele cu fosfor, în unele zone au fost depozitele CAP-ului, s-au scurs substanțe în pământ. În alte zone sunt terenuri sintetice de fotbal, cu micro granule din plastic și cauciuc care contaminează apa!
    În unele zone au fost fabrici de cauciucuri, sau zone industriale!

    Analiza apei trebuie făcută mai amănunțit și trebuie controlate mai multe substanțe!

    20
    7
    • Oameni buni, vedeti-va de trwaba si comentati articolele necomentate; Vad ca sunt vreo opt,
      Nici un comentariu la reumatism, mobila, muzică clasică, premii pt literatura, fata care provine dintr-o familie defavorizată și care îi ajută pe alții sa scrie, etc.

      Voi comentați doar acolo unde comentez eu!

      Aș vrea să văd i analiza a apei din râul Bistrița, ce conține, uleiuri, motorină, fosfați, hormoni, microplastic?
      Animalele sunt adăpate la vale, Râul Bistrița, Râul Asiei Râul Someș.
      Dacă apa e poluată și laptele animale lor e poluat!

      9
      9
  • A publicat (deci a făcut public) raportul, fără a spune care sunt problemele. Servește asta la ceva?
    Primarii (aflați în căutare de voturi) vor pune acele panouri avertizoare?
    Curat…murdar – vorba lui nenea Iancu!

    14
  • Da, Adriane dragă, oare în Danemarca cum sunt fântânile? Nu trebuie să răspunzi deoarece ar crește foarte mult activitatea cerebrală și Doamne ferește….., oricum ești contaminat iremediabil.

    8
    3
  • Vă mira ac st fapt ? Nu ! Eu am vecini care , deși am făcut sesizări la DSP , Agenția apelor , Garda de mediu , protectia mediului , au făcut ” la câțiva m de sursa mea de apa , „Fose septice ” cu ghilimele , pentru că sunt total neadecvate atât Dpdv al protecției sanitare, cât și faptul că se deversează in albia unui pârâu! Despre ce vorbiți ? Faceți -va datoria DSP ! Verificați și luați măsuri corecte , nu după buna plăcere a organizațiilor politice .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS