Actualitate

Apa de la robinet se scumpește din nou. De ce bunii platnici suportă și pierderile de 38% de pe rețele, inclusiv furturile

Din cauza scumpirilor la electricitate, carburant, gaz și a contractării de noi împrumuturi pentru Masterplanul de apă județean, vom plăti, cel mai probabil de la începutul lunii decembrie, prețuri mai mari pentru apa potabilă și canalizare, iar cei care sunt buni platnici vor suporta și pierderile de 38% de pe rețele, inclusiv cele cauzate de proprietarii de case și vile care își udă gazonul cu bypass pe rețea.

Informațiile au fost date publicități într-o conferință de presă, de managerul Aquabis, Ion Șandru, și de președintele Radu Moldovan, Consiliului Județean fiind acționar majoritar al Aquabis.

Întrebat cu cât va crește prețul apei potabile, Ion Șandru a spus: ”Acum suntem în analiză. Contractele le avem deja pentru energia electrică, prețul a crescut de la 217 lei/MWh la 588 lei/MWh, dar acesta este contractul până la sfârșitul anului. Nu știm în decembrie, la licitație ce va fi, probabil va fi și mai mare prețul. Cea mai mare cheltuială pentru noi este cu energia electrică, este pe primul loc, a trecut de 2 milioane de lei pe lună. Acum, când se finalizează aplicația de finanțare (pe Masterplanul de apă) trebuie făcută din nou analiza cost-beneficiu. Sunt obligați cei care fac asta să țină cont de toate scumpirile care au apărut, la energia electrică, la carburant, la gaz. Ei făcând analiză cost-beneficiu, asta va fi undeva pe la jumătatea lunii viitoare, deja știm ce vor propune în analiza cost-beneficiu pentru a putea rambursa împrumuturile și a putea lua împrumuturi pentru cofinanțare, vor modifica acele procente de indexare a tarifului. Nu vor fi cele vechi cu 2, cu 3 sau 5% la canal cât erau la început, poate vor fi cu un procent-două mai mult ca să acopere aceste măriri de tarife. În data de 1 noiembrie vom avea devizul general refăcut. Cei care fac analiza cost-beneficiu trebuie să plece de la valoarea devizului general și pe urmă să ia toate prețurile de cost.

Ca să acoperim toate creșterile la energie, gaz, carburanți vor crește prețurile (la apă și canalizare – n.r.) din decembrie 2021 sau din ianuarie 2022”, a spus Ion Șandru.

Pe de altă parte, întrebat la cât se ridică pierderile de apă, Ion Șandru a spus că la 38%.

Acum suntem la 38% apă captată și nefacturată. Stasul admite 35%, noi suntem la 38%. Eu zic că e mult. Pe investițiile care s-au făcut până acum, am înlocuit din 19 km de aducțiuni din oraș cam 75%, restul le-am prins acum. Nu avem aici pierderi, dar avem peste 1500 de km de rețele de apă în tot județul și doar din 1996 încoace se fac rețele de polietilenă. Înainte s-au făcut din materialele care existau. Și pierderile erau unde erau. În urma investițiilor pe care vrem să le facem – entru că am prins și niște reabilitări – vrem să ajungem sub 35%”, a spus Șandru.

Pe același subiect, a dorit să vorbească și Radu Moldovan.

”Deși în mod direct, în momentul de față, eu nu mai am nicio calitate directă legată de Aquabis sau ADI – din octombrie anul trecut este domnul administrator public președinte al ADI Apă-Canalizare- dar în calitatea mea de reprezentant al cetățenilor am cerut în repetate rânduri, nu de mult ultima dată, ca Aquabisul să aibă în vedere de anul viitor, crearea unor echipe care să depisteze furturile care nu sunt puține, mai ales că avem echipamente performante. O mare parte din pierderi sunt furturi, de fapt. Pe lângă faptul că avem rețele vechi de azbociment și de altă natură, avem, din păcate, foarte multe furturi. De unele nu sunt străini nici angajați ai Aquabis. Sunt oameni de bine care au grijă de bypass-uri, de contoare, și de alte lucruri care se întâmplă.

Sesizez și eu de ceva vreme și e o nemulțumire generală că toți oamenii de bună credință care au contorizat tot consumul plătesc și pentru cei care fură.

Noi avem niște lucruri care sunt extrem de simple, avem contoare care ne sesizează câtă apă se ia din izvoare, din râul Bistrița, care este tratată – apă pentru care plătim la SGA și la statul român – diferențele între ce luăm și ce facturăm sunt aceste pierderi care sunt formate din două părți: din pierderile naturale (pușcă conducta sau cineva nu are autorizație și sapă cu buldozerul unde apucă) și cealaltă parte, a furtului. De la agenți economici, la persoane fizice din municipiul Bistrița până în capătul județului, oameni care vor să ude grădina sau gazonul cu bypass la contor sau agenți economici care, în loc să plătească, se înțeleg cu un angajat al Aquabis și fac ei ceva pe acolo sau singuri fără angajați. Nu știm cât se fură, cât se pierde. Avem dovada că se fură din moment ce am prins oameni, am făcut dosare către Poliție și Parchet, până acum 80 de dosare. De asta se ocupă organele statului care sunt abilitate să ia măsurile ce se impun. Avem situații în care cu tot cu dovezile noastre, hoții de apă au fost achitați.

Un obiectiv foarte important pentru conducerea Aquabis va fi reducerea consistentă a pierderilor. Pentru anul viitor, vom avea grijă ca, în bugetul Aquabis să se aloce bani pentru ca aceste echipe de control – acum este una sau două la miile de km de rețele – să facă verificări.

Va trebui să fie mai multe echipe, iar cei care merg să facă aceste verificări să aibă o salarizare adecvată ca să nu fie păcăliți și cumpărați de ceilalți – că trăim în România și trebuie să avem grijă de fiecare lucru – și să avem grijă ca cei care nu înțeleg să ne respecte pe cei care plătim să-i facem noi să facem acest lucru”, a spus Radu Moldovan.

Ion Șandru a explicat cum s-au găsit dovezile că unii fură apă.

”Echipele au început să verifice pozițiile care figurau la noi în banca în date că au achitat un aviz în urmă cu ceva timp, iar pe urmă nu s-a mai întâmplat nimic, în sensul că nu au venit să mai anunțe, să mergem la recepție și să încheiem contract. Cei 80 sunt de genul respectiv. Mai avem de verificat și vor trece de o sută. E vorba doar de case noi în partea orașului unde s-a tot construit. Au apometre, au tot, legea spune clar că facturezi de trei ori consumul pe ultimii 3 ani dacă nu se face dovada când și-a montat. Au început să apară cam de 5-6 ani, mai avem de verificat cam 1000 de poziții. Au fost peste 3000 și ceva și am găsit 80 de branșamente. Majoritatea sunt de un an sau sub un an”, a spus el.

La sate, verificările se fac prin studierea atentă a felului cum arată grădina casei.

Dacă vezi că are grădină care arată bine și consumul e mic, are bypass. Pentru asta am achiziționat niște camere de luat vederi. Într-adevăr, nu este ușor pentru că trebuie să dai jos un contor, să filmezi dacă are sau nu bypass, dar asta vom face. Ca să reducem sfera de căutare, am achiziționat anul acesta – acum e contractul semnat – apometre și montăm pe fiecare localitate apometre ca să știm câtă apă intră în localitatea respectivă și câtă se regăsește în facturi șți în acest caz știi în ce localitate să cauți”, a spus Ion Șandru.

Contract de lucrări semnat

La CJ s-a semnat contractul de extindere a alimentării cu apă în comunele: Șieu Măgheruș (Valea Măgherușului, Podirei), Budacu de Jos, Mărișelu (Mărișelu, Măgurele, Domnești, Bârla, Sântioana), Șieu (Ardan, Posmuș), Șieu Odorhei. Proiectul care face parte din Master Planul de Apă-Canal, etapa a II-a, se va finaliza în 2 ani, va avea o lungime totală a conductelor de distribuție a apei potabile de 62 km, 1.544 de branșamente, 160 de cămine de vane, 54 de hidranți supraterani, 3 stații de pompare apă noi, o gospodărie de apă (stație de clorinare + rezervor de înmagazinare a apei) și cuprinde modernizarea unei stații de tratare existente. Investiția se ridică la 25.606.071 lei (5.183.415 euro).

Etichete

15 comentarii

  • Nu mi se pare corect ca noi care plătim facturile și suntem cinstiți, sa plătim pentru cei care fură sau nu își plătesc facturile, pe cei care ii prindeți ca fura ar trebui sa plătească toate pierderile sau sa nu mai fie lăsați sa se racordeze la rețeaua de apa cel puțin un an

  • Nesimtitilor! Ce tupeu aveti sa veniti sa imi spuneti ca trebuie sa platesc mai mult dat voi nu faceti nimic serios si concret pt banii astia multi pe care ii luati degeaba! Nu va mai satura Dzeu si pe voi de furturi, ca tot aia e cand primesti multi bani pe nimic!

  • Si la Sintereag a curs apa in curtea unui vecin, care sta aproape de un camin in care sunt contoarele de apa. Era sparta o teava din coloana principala. Pana nu s-o certat cu cei de la AQUABIS nu au venit nici macar sa vada despre ce-i vorba. Deci da scumpeasc apa atunci sa suporte AQUABISU-l pierderile de acest gen din propriul buzunar.

  • La noi romanii toate merg pe dos!Vrem conditii ca in Vest ,dar continuam furtul si santajul ca pe vremea Impuscatului.Atunci gaurile de felul celor invocate ,se acopereau din bogatia nationala.Acum cei ce fura ar trebui sa fie costienti ca fura de la mine ,de la RM ,de la IS -ca familii!!! Imi pare rau ,dle director ,pt faptul ca o armata de angajati a aflat 80 de furturi din 1000! Asa nu veti face ordine nici in urmatorii 20 de ani.Vedeti,de aceea e bine ca dupa 4 ani sa mai lasati si pe altii!

  • Câta șmecherie in tot ce spun acești oameni!
    Nimic despre angajații fără studii de specialitate, care ar trebui sa se ocupe de depistarea pierderilor in mod sistematic, așa cum se întâmpla la alte companii. Nimic despre programele anterioare unde erau prevăzute instrumente de management al activelor, pierderilor, modelări, etc . pe baza cărora sa-și imbunătățească serviciile. Nimic despre facturile stornate de conducerea AQUABIS pe la prieteni și potentați ca sa-și păstreze posturile. Nimic despre faptul ca nu au montat un contor cu citire la distanța, nimic despre unde au ajuns alte companii de apa din Ardeal, fata de dezastrul tehnic și financiar al AQUABIS. Se lauda cu marile programe de investiții , dar astea sunt degeaba dacă nu ai oamenii capabili sa le gestioneze , întrețină și opereze in condiții de eficientă! Analiza cost-beneficiu se face din pix sa iasă cât mai multe investiții,,dar cu ce s-a schimbat in bine calitatea serviciilor de apa-canalizare la Bistrita? Străzi fără rețele in continuare, la ploi intense canalizări înfundate, beciuri si străzi inundate, nivelul pierderilor sigur e mai mare, ca si ala se face din pix. Un singur lucru reușesc anual de 2-3 ori, creșterea tarifelor , iar noi consumatorii acceptam ca prostii. Poate se găsește o organizație sa acționeze in contencios administrativ aceste creșteri si apoi sa vedem de unde mai scot bani. Și asta datorită faptului ca sunt un serviciu de monopol și marele conducator, baronul de BN le tine partea! Prietenii stiu de ce!
    Sa auzim numai de bine!

  • La noi toți sunt gazde mari, dar nu-s in stare să-și plătească apa. Și la bloc sunt unii care nu-si citesc corect contoarele, nu-și declara consumul real, iar pierderile le suportam ceilalți de pe scara sau din bloc.
    Sa le plătim noi gazoanele la toți excrocii, iar ei sa ne rada în nas ce bogați sunt ei din banii noștri.

  • Parazitul ala de sef impreuna cu fratele lui Radu Moldovan duc spre saracie bistritenii.
    Despre Master Plan ce se aude?
    De ce nu lucrati pentru bistriteni?
    DNA nu se autosesizeaza?

  • De ce nu le cereți voi presa, ca și structura prețului, indemnizațiile de conducere, studiile și atribuțiile de serviciu?
    De ce nu le comparați cu companiile de apa din jurul Bistriței? Sa vedeți acolo realizări și servicii de calitate! Lista poate continua ! De ce nu generați o întâlnire cu specialiști din oraș, la Primărie, care ar trebui sa fie mult mai implicată ,deoarece peste jumătate din consumatorii AQUABIS sunt din zona Bistrita!!

  • UN EXEMPLU DE PERFORMANTA A FOST PE STRADA BUSUIOCULUI, CARTIER SUB-CETATE, UNDE IN FATA GRADINITEI A CURS APA PE STRADA DE SUB ASFALT CEL PUTIN 4 LUNI ! ADICA DIN PRIMAVARA PANA LA SFARSITUL VERII. TOTI BISTRITENII CARE CIRCULA IN ACEA ZONA POT CONFIRMA ACEST LUCRU. ACOLO AU CURS MILIOANE DE METRI CUBI DE APA CARE NU SUNT SCAZUTI DIN PROFITURILE STAFULUI AQABIS CI DIN PORTOFELUL PROSTILOR CONTRIBUABILI LA BUNASTAREA INDIVIZILOR. MIROASE A PENAL!

  • Pînă acum cîțiva ani contoarele din apartamente trebuiau verificate periodic și înlocuite dacă era cazul,acum nimeni nu mai verifica nimic.Platim diferența apă mai tot timpul pentru că citirea la intrarea în scara blocului diferă de suma citirilor date de cetățeni,multe contoare nu înregistrează corect,ba cetățenii nu citesc corect că au contoarele amplasate în zone greu accesibile.Nu se poate face nimic prin Asociația de proprietari ca sa nu mai plătim consumul altora?

  • Apa din piscina este de la retea sau gratis din fantana???
    Apa de la robinet nu este chiar apa potabila, despre ce vorbim??? De asta se cumpara apa plata din magazine???
    Aquabis trebuia sa fie prezenta pe strazi acolo unde s-au tras bransamente… nu stiu baietii cate bransamente au si acum spun ca populatia fara apa.
    Normal sa scumpiti apa doar trebuie marite salariile la sefi si sefuti.
    De ce trebuie scumpita apa,,, o aduceti din vale sau din desert????
    Apa de ploaie se scumpeste si ea????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.