Actualitate

Apele a patru arii protejate au fost populate cu specii străine, invazive şi chiar răpitoare

Cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud în frunte, pescarii din judeţ au populat apele a patru arii protejate Natura 2000 cu cinci specii de peşti din care două sunt străine şi chiar invazive, iar una răpitoare, atrage atenţia biologul Ciprian Samoilă, preşedintele Asociaţiei Harta Verde România. Într-o postare pe Facebook, el scrie:

„Am aflat cu tristețe că apele a patru arii naturale protejate Natura 2000 din județul nostru au fost (re)populate cu cinci specii de pești – 60% caras argintiu (Carassius gibelio), 35% crap (specie incertă), 5% ten (Ctenopharyngodon idella), plătică și biban, din care două specii sunt străine și chiar invazive (carasul argintiu și tenul) originare din Asia, iar una este specie răpitoare (bibanul).


Vă informez că cele patru situri Natura 2000 sunt desemnate în special pentru protejarea și conservarea ihtiofaunei specifice acestor zone așa cum urmează mai jos:

ROSCI0232 Someșul Mare Superior specii de pești enumerate în Anexa II la Directiva 92/43/CEE: Cottus gobio (zglăvoc), Eudontomyzon danfordi (chișcar), Gobio uranoscopus (chetrar, petroc), Sabanejewia aurata (dunăriță) alte specii de pești: Thymallus thymallus (lipan)

ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean și ROSCI0400 Șieu-Budac specii de pești enumerate în Anexa II la Directiva 92/43/CEE: Aspius aspius (Aun), Barbus meridionalis (Câcrușe, moioagă), Gobio albipinnatus (porcușor de nisip), Gobio kessleri (petroc), Gobio uranoscopus (chetrar, petroc), Rhodeus sericeus amarus (boarcă), Sabanejewia aurata (dunăriță)

Această acțiune a A.J.V.P.S. avizată scriptic și tacit de către Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, APM Bistrița-Năsăud și Garda de Mediu, Comisariatul Județean BN, contravine inclusiv celor scrise de către APM la pagina http://www.anpm.ro/…/masuri-de-conservare-pentru–speciile-…, unde printre măsurile de conservare pentru speciile de interes comunitar din siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someşul Mare şi ROSCI0400 Şieu- Budac, menționează următoarele:

„În cele două râuri trăiesc în total 7 specii de peşti de interes comunitar şi alte 10 specii, care nu sunt de interes comunitar (doar una singură este invazivă – Carassius gibelio). Cele două râuri au fost puţin afectate de impacturile antropice. Este printre puţinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja cele trei specii Gobio de interes comunitar cât şi specia Aspius aspius.Foarte important pentru protejarea populaţiei speciei Gobio uranoscopus din baziunul Şomeşului.”

Tot aici se menționează și măsurile de management indicate pentru conservarea speciilor de interes comunitar pentru care s-au instituit aceste arii protejate:  menţinerea nivelului natural de apă prin interzicerea drenajelor şi a îndiguirilor care pot duce la scăderea/creşterea nivelului apei; limitarea intervenţiilor asupra cursurilor de apă prin construcţii care pot reprezenta bariere pentru deplasarea peştilor; interzicerea folosirii substanţelor chimice în interiorul ecosistemelor acvatice şi în vecinătatea acestora (50 m); limitarea exploatării depunerilor de nisip şi pietriş din albia râurilor; limitarea intervenţiei asupra albiei râului prin exploatarea materialului aluvial; monitorizarea şi controlul lucrărilor de regularizare a albiei râurilor; eliminarea activităţilor de braconaj; reglementarea şi controlul activităţilor de pescuit; monitorizarea activităţilor turistice; monitorizarea cursurilor de apă sezoniere; controlarea factorilor perturbatori, reprezentaţi de poluarea menajeră, rumeguş, eroziune, pescuit ilegal; interzicerea aruncăriisau depozitării pe maluri, în albiile râurilor şi în zonele umede, a deşeurilor de orice fel; interzicerea introducerii în apa râurilor de substanţe explozibile, tensiune electrică, narcotice sau alte substanţe periculoase; interzicerea traversării cursurilor de apă şi oprirea în vecinătatea acestora a autovehiculelor care prezintă scurgeri de carburanţi/uleiuri; interzicerea spălării autovehiculelor, utilajelor şi ambalajelor care au în conţinut uleiuri, combustibili lichizi, lubrifianţi, substanţe periculoase sau pesticide; persoanele fizice şi juridice au obligaţia să execute toate lucrările: de refacere, de asigurare a migrării faunei acvatice şi de ameliorare a calităţii apei, prevăzute cu termen în acordul/avizul şi/sau în autorizaţia de mediu, şi să monitorizeze zona de impact.

Cum se face că tocmai APM care declară că specia Carassius gibelio este o specie invaziv, a permis și popularea celor 4 arii protejate cu ea, încălcând astfel și OUG 57/2007 dar și Ordinul nr. 979 din 10 iulie 2009 privind introducerea de specii alohtone, intervenţiile asupra speciilor invazive, precum şi reintroducerea speciilor indigene prevazute în anexele nr. 4A si 4B la Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, pe teritoriul national.

Pentru pescarii doritori de a cunoaște istoricul acestor specii străine, îi îndrum să studieze următorul studiu despre speciile de pești invazive din apele dulci ale României: http://www.editura.bioflux.com.ro/docs/Iacob.pdf„, a scris Ciprian Samoilă pe Facebook.

20 comentarii

  • Lasa-ne in pace Samoiola ! Ce ai facut tu ca in raul Bistrita sa fie acele specii protejate? Pescuiesc de 25 de ani pe aceasta apa si prind doar pitule. Ne-am saturat de voi ONG-urile cu vrajeala voastra! Numai bateti din gura dar in realitate sunteti zero barat. Potrivit gandirii voastre limitate nu mai avem mult si ne mananca ursii. Tot asa , voi marii ONG-isti ati oprit vanatoarea la urs si lup .Vorbim cand se intampla primele incidente.

    • Ce incidente să se întâmple, pescarule? Nici mie nu-mi convine să stau la semafor când e roșu și nu sunt pietoni care traversează, dar legea e lege. Voi călcați în picioare legile de mediu și vă mai și numiți ecologiști. Omul ți-a arătat cu subiect și predicat ce legi ați încălcat. Mă doare-n cot că nu prinzi tu pește pe râu, du-te la balta privată dacă nu-ți convine, dar nu mai umpleți râurile cu crap și caras DOAR ca să aveți voi ce înfige-n furculiță, că nu sunt râurile voastre. Sunt arii protejate, există legi, există acolo pești indigeni valoroși, tu chiar nu pricepi ce prostie ați făcut? Nu te duce mintea? Hai să-ți desenez, și ție și lui Bălan, ecologul-economist: caută pe youtube ” invasion fish in usa”, dacă știi engleză. Așa au făcut și americanii în anii 70, au băgat crap pe răuri și acum au rămas doar cu crap. În Canada crapul distruge sturionul, sunt disperați canadienii, dar e prea târziu.

  • Căutați pe youtube ” battling the asian carp in USA ”, dacă de legile românești și europene nu vă pasă și puneți-vă capetele la contribuție, pescarii lui…pește!

  • Cu tot respectul d-le biolog CIPRIAN SAMOILA va anunt ca in situatia descrisa de d-vs nu se regaseste nimic descris din realitatile din teren. Va spun cu tristete ca de fapt in judet si in toata tara ARILE PROTEJATE sunt doar pe hartie. Sub obladuirea administratiei romanesti nimic nu se intampla. Aceasta repopulare este una benefica si o actiune ceruta de multi pescari legitimati de-a lungul anilor.Nu aceasta repopulare pune in pericol ecosistemul de pe cele trei rauri. Propun in maxim o saptamana o masa rotunda unde va pot descrie cu lux de amanunte situatia reala a raurilor judetului. Am multe sa va spun dar voi concentra doar realitatile pe care cu tot respectul multi din domniile voastre nu le prea cunosc.

  • Inconstienta pescarilor preocupati doar de pasiunea lor duce la dezastre ecologice. Un exemplu in acest sens este introducerea clandestina a somnului in Ebru de catre un pescar german pentru distractia proprie in 1974 fapt care a dus la disparitia aproape in totalitate a speciilor autohtone de rapitori.
    http://www.iberianature.com/material/spaininvasivefish.htm
    Pentru ca lucrurile sa ajunga pe cele mai inalte culmi ale penibilului APM si Garda de Mediu participa la incalcarea legislatiei de mediu si nelipsitul Balan se lauda cu actiunea altora si aduce multumiri conducerii politice a judetului pentru presupusa contributie a acestora la o actiune care n-a beneficiat in nici un fel de presupusa contributie.
    Multa, multa prostie si fanfaronada politicianista in tarishoara noastra.

    • Marcele, habar nu ai ce spectaculos e pescuitul pe Ebru! Eu am pescuit acolo, e fenomenal! Nu mai vorbesc de turismul care s-a dezvoltat in zona. Toti pescarii de rapitori din lume vin sa prinda somnii si salaii imensi de pe acel rau. Este o adevarata emulatie in turism acolo. nu gasesti cazari desi sunt sute de pensiuni si hoteluri.
      Noi protejam zglavoaca si ghibortul si ne uitam lung la altii.

    • Sper ca n-ati mancat somnii care sunt interzisi la consum in Europa carnea fiind contaminata cu mercur.

    • Pe mine, ca persoana preocupata de prezervarea mediului, ma intereseaza mai putin distractia, bussinesul, afacerile si dezvoltarea turismului. Toate acestea sunt dezirabile in conditiile pastrarii unui mediu sanatos cu prezervarea biodiversitatii. Altfel nu sunt curios. Desigur sunt abordari diferite care provin din filosofii de viata diferite.
      Pe forestieri ii intereseaza sa taie daca se poate toate padurile pentru profit financiar in timp ce biologii le-ar vrea neatinse. Pe vanatori ii intereseaza sa puste tot ce misca, iubitorii animalelor ar interzice vanatoarea. Pe crescatorii de animale ii intereseaza doar bunastarea turmelor, iubitorii naturii si-ar dori ca pajistile sa fie neatinse de animalele crescute in marile ferme zootehnice. Fiecare este liber sa-si apere interesele si sa-si promoveze obiectivele. Eu ma aflu consecvent de parte celor din urma si consider ca va aflati de partea gresita a istoriei.
      Din cate tin minte daca ati pescuit somn pe Ebru trebuia sa-l omorati conform legislatiei spaniole. Nu-mi pare nu stiu ce distractie.

  • Mai oameni buni, sunteti intregi la cap? La cata apa este, cate magarii se fac pe aceste cursuri de apa si ma refer aici la deversari toxice, excavari, balastiere au mai ramas umbre ale pestilor voi veniti a spune nume de specii de care habar nu aveam ca exista si banuiesc ca nu sunt singurul. Hai sa lasam pestisorul auriu singur in toate apele noastre, iar cei care vor sa prinda peste nu au decat sa mearga la magazin sa dea cu undita prin congelatoare care sunt pline cu tot felul de specii aduse din afara. Multa minte ne mai trebuie doamne… fir intins la Gobio uranoscopus suna mult mai bine decat porcusor. Avatul este de domeniul trecutului, avem doar aspius aspius.

  • Multumim pentru improspatarea raurilor,pana acum am gasit doar pesti din specia suspinus suspineadanci,acum vem si sanse la pesti reali nu doar pe youtube.

  • Marcele esti la fel de prost informat ca cei mai multi care va bagati singuri in subiect ca musca -n zama. Am multumit oficialilor care erau prezenti la prima actiune si cu un drum am nominalizat si pe altii. La sfarsitul lunii urmeaza cea de a doua sa se faca din contributiile pe care domniile lor au facut-o. Asa cum vrem sa-i hulim sa stii ca au fost toti la inaltime si nici unul nu au refuzat sa contribuie cu bani si cu multe felicitari si incurajari. Apropo ; tu inainte de a stropi cu noroi ai dat un leu la magazin pt. aceasta operatiune absolut necesara ?

    • @ Balan
      Costul popularilor ar trebui suportat inzecit de cei care polueaza,ai batut la usa lor sa le bati obrazul?

  • Serios domnule Balan? Din contrubutie proprie la ce salariu are viceprimaru cam 8500 lei in mana pe luna 85 de milioane pentru ce? Oare ii merita? Aspira la fotoliu de primar dar cred ca e prea mare palaria pentru el il sustine Raducu M dar nu o sa poata duce palaria, trebuie sa ai timp de oameni acestui oras, pentru oameni pe care ii conduci in mod direct, nu sa ti faci o gasca ca si Cretu, sa le dai salarii babane si restul sa se roage ca la sfintele moaste sa aiba grija si de ei sa aibe cu ce traii. Asa cum l am vazut la audiente si in alte imprejurari cu aroganta nu o sa faca nimic. Nici cu fudulia , conteaza ce ai in cap si in suflet. Numai bine.

  • D-le fost pescar ; inchpuieste-ti ca exact asta am facut . A fost la mine un domn director al unei societati care a poluat Sieul cu levigat anul trecut. Am avut o discutie pe subiect si am spus ca acuma-i momentul sa dovedeasca , ca la acel incident de mediu vin la randul lor cu reparatii. Asteapta raspuns de la sefii lor mai mari. Vezi ca m-o dus capul; fara sa ma traga nimeni de maneca . Am toate bunele intentii fata de aceasta actiune pe care voi, cei mai multi o ignorati. Parca mi-as baga eu pestioi in balta proprie asa este tratata si barfita actiunea. Nu-i bai insa, personal am de toate si va fi ultima implicare de acest fel. Nu merita in ziua de astazi sa te implici pentru atatia frustrati si carcotasi care reactioneaza exact pe dos cand se face ceva bun. O sa-i las pe altii , pe voi cei multi si nemultumiti si sa vedem de ce veti fi voi instare. Pacat ca nu stim nici noi pescarii sa fim uniti.

  • Se pare ca „migrantii” invadeaza nu numai teritoriul tarii, dar si ape noastre. Este clar o incalcare a legilor existente si cu atat mai periculos cu cat acest lucru se intampla sub obladuirea celor de la Agentia de Mediu si de la Garda de mediu! Se pare ca specialistii si conducatorii din aceste institutii nu stiu acest lucru sau o fac cu buna stiinta. Aserviti politicii, vor sa „bifeze” pe lista cu linguseli si „pupaturi” de …………. ! Culmea este ca seful de la Garda de Mediu este biolog!

  • Alexander te astept si pe tine la o discutie de la om la pescar. Esti departe de a sti care este situatia reala pe rauri., si cum se comporta pestii din specia CRAP si CARAS.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS