Telciu nu a predat nici până astăzi sistemul de alimentare cu apă companiei Aquabis care a făcut lucrări de 7 milioane de lei în comună. Drept urmare, compania a luat legătura cu o firmă de avocatură ca să dea în judecată UAT și să își recupereze investiția.
Întrebat despre situația actuală de la Telciu, directorul general al companiei de apă, Ion Șandru, a răspuns: ”Telciu este cumva în coadă de pește în sensul că am avut niște discuții, în scris, cu Primăria ca să putem să mergem să preluăm sistemul, să ne predea mijloacele fixe. Am făcut o comisie, am solicitat Primăriei Telciu să facă și ea o comisie, am stabilit datele la care să înceapă comisiile să lucreze. Comisia de la noi a mers, a lor nu s-a întrunit, erau recalcitranți localnicii, poate de teama lor nu s-au întrunit cei de acolo. Pe urmă au stabilit ei altă dată, ne-am dus, de la ei nu a venit nimeni. Deci a picat și a doua încercare. Trebuie să ne predea mijloacele fixe în administrare pentru că fără ele nu putem merge să încheiem contracte. Am luat legătura cu o firmă de avocatură să vedem cum ne putem recupera investiția. Dacă ei vor să vină și să predea mijloacele fixe, iar noi să încheiem contracte, oricând suntem dispuși să preluăm. Dacă nu, suntem obligați să ne recuperăm investiția. La noi sunt 1,4 milioane de lei, dar cu partea guvernamentală, în total sunt vreo 7 milioane de lei”.
În comună, unde localnicii s-au răzvrătit fiindcă nu au fost de acord să plătească apa Aquabis invocând faptul că aveau rețea făcută pe vremuri în parteneriat cu elvețienii, autoritățile vor una, oamenii alta.
”Consiliul Local Telciu a dat o hotărâre că este de acord să ne predea sistemul, a revenit asupra unei decizii de anul trecut, dar, pe urmă, au întâmplinat aceleași probleme cu cetățenii recalcitranți. Acum, comuna are apă, dar fără să treacă prin stația de tratare, cum o dă Domnul. Nu știu dacă este sau nu potabilă. Anul trecut, când a fost o perioadă foarte călduroasă, s-a dat un ordin prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am deschis stația și le-am dat apă pe perioada respectivă, după care am închis din nou”, a explicat Ion Șandru.
Reamintim că, la Telciu, au avut loc încă din toamna anului 2021 o serie de proteste în care s-a implicat și Diaspora Europeană, oamenii fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile locale au decis, fără să-i consulte, intrarea în ADI Apă-Canalizare, predând către Aquabis o rețea realizată de localnici în parteneriat cu o comunitate din Elveția cu care este înfrățit Telciu.
CITEȘTE ȘI:
Adaugă comentariu