Social

Punct și de la capăt. De teamă să nu intre în faliment, cu votul aleșilor, Telciu revine la Aquabis

Comuna Telciu, care a renunțat la apa furnizată de către Aquabis la presiunea unui grup de cetățeni, s-a întors de unde a plecat și a decis predarea mijloacelor fixe aferente sistemului public de apă și canalizare până în 2040 către compania județeană de apă, contractul de delegare a gestiunii fiind prelungit până în anul 2040.

Primarul Sever Mureșan a explicat că, după ce inițial pe plan local, s-a decis să nu se mai prelungească contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de apă și canalizare către Aquabis, comuna Telciu a preluat mijloacele fixe aferente sistemului public de apă și canalizare și a propus Aquabis să-i permită plata lor eșalonat, însă compania de apă nu acceptat motivând că nu e ”instituție de credit”.

”Ca urmare, ne-au oprit tratarea apei. Furnizarea apei merge, dar este apă brută. Apoi, de la ADI am primit adresă prin care urma să fim excluși din ADI și ultima adresă care este cea mai delicată e cea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care sunt autoritate de management. Ni se spune foarte clar ce se va întâmpla: că vor cere Ministerului Finanțelor Publice blocarea conturilor Primăriei Telciu. Asta e problema. Până ne judecăm noi, până nu știu ce, conturile sunt blocate și există riscul să nu mai poți depune cereri pentru anumite finanțări europene. Adresa e semnată de ministrul Marcel Boloș. Am vrut să ne descurcăm cum putem, dar legislația așa este, iar Consiliul Local a ajuns să răspundă pentru tot ce se întâmplă. Nu facem ce vrem, facem ce se poate în condițiile legii”, a spus primarul Sever Mureșan.

Un expert invitat la ședință a explicat la rândul lui: ”Nici Aquabis nu este în regulă fiindcă au cifre doar pe proiectul mare și nu pentru investițiile făcute într-o singură comună, cum ar fi Telciu. Este posibil dacă se va ajunge într-o instanță de judecată și se va dispune o expertiză care va fi de durată se poate determina. Situația de lucrări era pentru Telciu și Salva. Nu aveau situații doar pentru comuna Telciu. Într-o situație cum este aceasta în care se ajunge la sistarea apei, trebuie găsită și o soluție de compromis”.

El a explicat că din punct de vedere contabil, blocajul va duce la faliment Primăria Telciu, ceea ce înseamnă că ”toată averea comunei poate fi scoasă la vânzare”: ”Se vinde totul de la pădure, la scaunul primarului. Asta înseamnă familentul”

În favoarea apei furnizată de Aquabis s-au declarat și consilierii din satul Bichigiu unde ar urma să se facă lucrări de investiții pentru racordarea localității la rețeaua de apă și canal.

Întoarcerea la Aquabis a fost aprobată cu 10 voturi ”pentru” și trei abțineri. Ședința online o puteți vedea AICI.

Etichete

11 comentarii

 • Ar fi fost bine daca stiam si punctul de vedere al d-lui Nelu.”Diaspora” ce parere are ? Parca aveau solutii de iesire (din rahat). Dupa cate-mi amintesc , alesii nu „era” buni!…

  • Oamenii au tot dreptul sa se revolte dacă se considera nedreptățiți. Atât împotriva instituției hraparete care le-au luat rețelele cât și împotriva conducerii care a gestionat prost toată treaba și s-au băgat intr-o situație fără ieșire. Acum tot primarul și consilierii își salvează pielea, ce mai contează nemulțumirea oamenilor. Ei sa iasă cu fata curata, restul sa plătească apa cât are chef Aquabisul sa ceara.
   Bravo telceni! Chiar dacă ați fost învinși, măcar ați scuturat furnizorul de apa și ați arătat un pic din mizeria ce se ascunde sub preșul acestuia. Poate data viitoare o sa reușiți. Punct și de la capăt.

  • Sa facă bine locuitorii comunei să își plătească utilitățile și să intre în rând cu lumea civilizată. Daca nu, sa stea la propriu în rahat că doar nu au nevoie de canalizare. 😁

 • In sfarsit v-a venit mintea la cap sosocilor. Nu mai era mult si infiintati „Tara branzei cu codati telceni” asemanator lichelei Alexandru Cumpanasu, Republica Cumpanasilor-Caracal. Asa-i jocul democratic si capitalismul nostru de cumetrenie. Vom bea apa filtrata si vom fii mai limpezi la referendumul pentru demiterea primarului si CL care se va tine „La Pastile cailor”. Sa auzim de bine.

  • Probabil că vin să își asume și să plătească pentru greselile lor…glumeam, sigur se ascund acum…

 • No drace! S-a schimbat schimbarea?!… Unde sunt domnii Magdău, Pop etc.? Deci… totul a fost numai un fâs urât-mirositor? O mare fâsâială, acu să vezi răzbunarea kakabis!…

 • Bine spus KAKABIS .Ei chefuiesc ca buni gospodari cind in Unirea zeci de familii nu au apa de ieri 13 iulie.La dispecerat ni se raspunde ca nu au utilaje.Cit se poate de fals.Nu au organizat clar serviciul de interventie.A pardon au dispecerat cu studii superioare platiti Bine dar nu au bani pentru salariatii care pot lucra pe utilaje .Minciuna este la rang de onoare mai ales din partea directorilor care au peste 100 milioane lei salar.Unii uita ca pot sa ii dea pe la doctori.Uneori le dorim asta ca sa revina cu picioarele pe pamint si sa nu uite de unde au plecat.Deci la ora 6 dimineata la Unirea nu este apa in multe locuinte si voua va fermenteaza in brihane sarmalele.Trezirea si la munca ca va imbuibati prea tare.

 • Comunele ar fi bine să beneficeze de resursele lor și aceste resurse să nu fie acaparate de alți. În cazul de față o resursă vitală este apa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS