Recomandări Social

Apicultorii cer ajutor de minimis de la stat într-un an cu cheltuieli mari și producție mică de miere

Asociația Crescătorilor de Albine din România cere Ministerului Agriculturii să le acorde crescătorilor de albine din țară un ajutor de minimis întrucât, în cea mai mare parte a județelor, în luna iulie situația sectorului apicol s-a agravat din cauza secetei, iar lipsa florilor și a nectarului au determinat apicultorii să intervină suplimentar cu hrană pentru menținerea în viață a familiilor de albine.

Potrivit sursei citate, cheltuielile apicultorilor se vor dubla în a doua jumătate a anului față de primele 6 luni întrucât sunt obligați să facă tratamente și să formeze rezervele de hrană pentru iernare.

Producţia de miere din acest an este va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

În județul Bistrița-Năsăud sunt 435 de crescători de albine care dețin exploatații comerciale și alți 677 care au exploatații familiale.

1 comentariu

  • In anii cu producție mare (an bun) , pretul mierii scade.
    Iar in anii cu productie mai mică (penurie) pretul mierii crește.
    Este exact ca la uleiul de floarea soarelui.
    Producția de floarea soarelui scade din cauza războiului, creste pretul uleiului.
    Apicultorii ar trebui să încaseze aceeași suma de bani pe miere.
    Ceea ce este rar are valoare.
    Daca in fiecare scoică ar fi câte o perlă, pretul perlelor ar fi aproape de zero lei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.