Primăria Bistrița va pune la dispoziția cetățenilor, începând de luna viitoare, o aplicație pentru consultarea publică extinsă și bugetarea participativă, a anunțat primarul Ioan Turc în ședința extraordinară a Consiliului Local Bistrița de joi.
”Începând de luna viitoare vom avea o aplicație funcțională pentru consultarea publică extinsă și pentru bugetarea participativă. Bineînțeles că voi discuta și cu specialiștii din Primăria Bistrița pentru a vedea ce avem în momentul de față în primărie în așa fel încât să lucrăm în armonie. Pentru a înțelege foarte bine lucrurile și din punct de vedere financiar vă informez că această aplicație va fi, de fapt, închiriată, pe o sumă modică de 200 de euro pe lună. Vă asigur că digitalizarea va începe – sau haideți să nu spunem că vom face primul pas – dar vom intra în line dreaptă pe măsuri concrete în ce privește digitalizarea Primăriei Bistrița”, a spus Ioan Turc.
În timpul ședinței, pe acest subiect s-au contrat consilierul PSD Andrei Kozuk și Ioan Peteleu (PNL).
Totul a început după ce Kozuk, fost membru al CL în mandatul trecut, a spus că cere noii conduceri a Primăriei Bistrița ”să identifice soluții pentru eficientizarea activității Primăriei Bistrița prin digitalizare”. Ioan Peteleu i-a atras însă atenția că, în 12 ani de guvernare social-democrată, a ratat ocazia să facă aceste propuneri și l-a asigurat că în programul de guvernare locală al PNL sunt ”suficiente prevederi și proiecte vizavi de acest aspect, digitalizarea fiind o prioritate” pentru liberali.
Andrei Kozuk s-a scuzat spunând că nu a făcut parte din executiv. ”Cred că trebuie să ținem pasul cu timpurile și având în vedere curentul actual este obligatoriu să facem pași în direcția digitalizării. Știu că sunt proiecte cu finanțare pe fonduri europene făcute de vechea administrație inclusiv pentru modificarea site-ului. S-au făcut lucruri, cred că se pot îmbunătăți. Faptul că am făcut parte din anteriorul CL nu mă va opri să intervin atunci când consider de cuviință”.
Ioan Peteleu: ”Corect, dar nici nu vă scuză faptul că nu ați făcut aceste propuneri în momentul în care ați avut echipă executivă din partea PSD. dacă vă referiți la faptul că au fost cumpărate imprimante și calculatoare eu consider că este insuficient pentru a vorbi de digitalizare”.
Aplicații informatice are, spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca. Le puteți consulta AICI.
ȘEDINȚA ONLINE POATE FI URMĂRITĂ AICI.
Specialisttii din primăria Bistrița înțeleg prin digitalizare inclusiv încărcarea unui cartuș cu tonnner!!!
Dar acest lucru trebuie sa se schimbe!!!
In alte orașe te urci în autobus și trimit și trimiți un sms pentru a plăti biletul, sau plătești direct cu cadrul în autobus prețul exact al biletului, prin simpla a atingere a cardului…
Din 2016 am ceterit intruna la masa cons. local asupra acestui aspect . Ma mir cum domnul Kozuk intrazneste sa isi deschida gura cand toti pesedistii din fostul CL nu au dat o ceapa degerata pe ideile si aspiratile celor care aveau ceva de expus in sedintele CL. FELICIATARI PNL si d-lui PETELEU si Primarului IOAN TURC. Inceputul este bun si promitator daca veti tine cont cu adevarat de ce doresc bistritenii. Insa primul pas foarte important este retragerea proiectului marsav de distrugere a Pietei Centrale si reanalizarea lui cu bistritenii petitionari care au fost in numar de 5.000. De aici trebuie plecat. Transparenta totala si impunerea ideilor si dorintei pe fata a locuitorilor si nu proiecte de partid cu smecherii.
Măi Kozuk, faptul că ai făcut parte din fostul CL, nu te a oprit să faci propuneri nici atunci, sau doar a trebuit să ridici mâna la comanda lui Crețu, atunci nu ai avut nimic de obiectat. Nu ți e rușine, măi băiatule, să te prefaci acum că îți pasă, ești părtaș la toate prostiile lui Crețu. Bravo d-le Peteleu! Ca de obicei sunteți la înălțime! Succes!
Domnu turc! Nu mai veniți cu chestii de genul „o să facem” că nu mai sunteți în campanie electorală !! Peneliștii spun „o să facem” iar pesediștii spun „am făcut” asta e diferența între stânga și dreapta. Și nu vă mai lăudați cu chestii minore care oricum aveți obligația să le faceți !!!
Primarule îți spun eu un lucru ce vor Bistrițeni pentru care nu trebuie să ai nicio aplicație pentru al cunoaște (asta dacă ești smart) Bistrițeni vor să se asfalteze cât mai rapid pista pentru cicliști de pe strada Drumul Cetății.
Dar trebuie o aplicație prin care aceasta pista sa fie găsită de cicliștii care vor sa facă turul Romaniei
@Zorro foarte bună ideia ta Să se asfateze însă odată și odată că de 3.5 ani se câcâie să o facă și tot nu reușesc să o termine și după aceea de ce nu este o ideie bună să fie propusă pentru cei ce vor să facă turul României pe bicicletă.
@Iliuta… Am zis eu ca nu e buna ideea???
E geniala, doar ca drumul Dumitrei ala cu piste pe perpendicular pe direcția de mers a turului României!!!
Dar, nici o problema, cine vrea sa facă o mica „evadare din cotidian” poate sa iasă de pe centura pana la calea ferata!!!
@Zorro Ideia ta nu că este genială este SUPER-genială.
Eu am fost să văd Turul României profesionit care chiar pe strada Drumul Cetății a trecut (bănuiesc că oamenii aceia știau ce fac când au ales acel traseu).
Referitor la pista de pe Drumul Dumitri Vechi întradevăr că prima dată era necesar să fie construită pista de pe străzile Subcetate și Slavici pe unde circulă mai mulți bicicliști dar trebuie să ținem cont că pista de biciclete de pe Dumitri este necesară pentru că majoritatea copiilor din cartierele din aceea zonă merg la școala de pe strada Florilor pe această stradă și ei trebuie să meargă în siguranță la școală.
Faceti mai intâi funcțională pagina web a primariei in care se poate include si o secvență cu consultarea publică. De ce sa inchiriati aceasta aplicatie, se creează suspiciuni …
@Roșianu Simplu fiindcă cei din primărie sunt puși politic nu se pricep deloc la cirbernetică ( defapt nu se pricep la nimic) vezi aici însuși primarul care a fost director la Registrul Comerțului unde site-lor este jale. Dacă această aplicație este externalizată unei alte firme rezultatul votări se poate falsifica foarte ușor astfel încât să iasă favorabil tuturor aberaților propuse de primar și gașca lui iar când oameni vor protesta împotriva acestor aberați vor veni cu scuza că așa au votat oamenii că ei politicenii din primărie nici câcat nu au mâncat nici gura nu le pute.
Ce vreți mai mare argument decât faptul că parcă mai ieri a fost votul fraudat din USR- și ca urmare ce credeți că s-a întâmplat președintele USR (printre altele și șeful local a unei escrocheri gen Caritas) a fost votat ca viceprimar.
Motivul incredibil pentu care sa schimbat din pix rezultatul votului Am observat că nu a ieșit ce trebuie ! ;o)
Stalin: Nu contează cine votează pentru cine votează contra ci coteză cine numără voturile.
https://timponline.ro/motivul-pentru-care-s-a-schimbat-ordinea-pe-lista-aliantei-usr-plus-pentru-camera-deputatilor/
PS. În cazul PNL nici nu sau mai sinchisit să mimeze un pic democrația nici măcar nu au mai folosit cabinele de vot.
@Georghe
Dacă ai fi urmărit comentarile din lunile și ani trecuți ai fi aflat că făcut acest lucru și pentru Crețu și pentru Nicular și voi face și în continuare Nici aceștia nu au fost în stare să asfateze pista de strada Drumu Cetății de aceea au și pierdut ultimele alegeri (aviz amatorilor).
@…..
Nu sunt simpatizantul nici-unui partid politic știu că pentru tine o slugă de partid este greu de digerat asta.
Primarul este în seviciul tuturor cetățenilor orașului nu este deasupra lor prin urmare ca și în străinătate îi te adresezi famliar. Primarului nu îi te adresezi de exemplu lafel ca unui medic pentru că primarul nu valorează atât el este mult mult mai jos pe scara valorilor.
Bugetarea participativă permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind prioritătile de dezvoltare a localităţii. Pentru aceasta Primăria alocă o sumă din bugetul anual, sub formă de „buget participativ” urmând ca locuitorii să vină cu propuneri de proiecte cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul final este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale in limita sumelor alocate.
Scopul principal al bugetului participativ constă in implicarea cetătenilor la stabilirea obiectivelor prioritare de dezvoltare a localitătilor in care trăiesc. La Bistrita o astfel de actiune a fost cea initiată in anul 2015 de Asociatia Bistrita Civică (ABC), când pe baza a peste 4000 de semnături a fost adoptată o hotărâre a consiliului local ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. Din păcate, vechea administratie a ignorat vointa cetătenilor semnatari si nu a alocat resursele pentru această operatiune prevăzută in respectiva hotărâre de CL.
In concluzie, scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind îmbunătătirea conditiilor în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu acestia.
Bugetare participativa, adica oamenii vor propune proiecte pe diverse teme de interes general, iar cel mai bun dintre ele va primi finantare. În alte parti se practica deja cu succes, de ce la noi nu s-ar putea?
Vorbe goale sunt ce faci tu aici, incercand fara succes sa demolezi inca inainte de a fi construit ceva.
Zise alfred cei tampit !….care cica se implica si el cu o postare egal cu zero. culca-te bai alfred ca e mai bine pentru capul tau gol !