Actualitate

Aquabis: Comuna Telciu poate ieși din ADI Apă-Canal, dar trebuie să plătească 11,2 milioane de euro

Comuna Telciu poate ieși, dacă dorește, din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, însă va trebui să suporte toate cheltuielile făcute de Aquabis prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu aferente lotului 6, în valoare de peste 11,2 milioane de euro.

Directorul general al Aquabis, Ion Șandru, a explica pentru Timp Online că acestea sunt prevederi ale Uniunii Europene, care a acordat Aquabis 76% din banii pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare la Sângeorz-Băi, Maieru, Rebrișoara, Năsăud, Salva și Telciu.

”În Ghid scrie că, cazul în cazul în care nu se finalizează acest contract sau sunt probleme, contractul respectiv va fi suportat de operator. Bineînțeles, noi trebuie să ne îndreptăm împotriva celui din cauza căruia nu putem respecta condițiile. Așadar, în cazul în care comuna Telciu vrea să iasă afară din ADI Apă-Canal, trebuie să suporte valoarea întregii investiții din contractul 6 finanțat prin POS Mediu, pentru că așa spune Ghidul în baza căruia s-a întocmit documentația pentru accesarea fondurilor. La Telciu, noi am extins rețeaua cu 5 km, am montat peste 700 de cămine cu contoare și câteva sute de contoare pe rețelele vechi ale primăriei, la cei care aveau cămine. Au rămas în jur de 100 de familii care nu aveau cămine și nu aveam cum să montăm contor. Cele pe care le-am montat au fost pe cheltuiala noastră. Rețeaua primăriei e amenajată prin 1995-1997 dintr-o finanțare primită de la o localitate din Elveția înfrățită cu Telciu. Am făcut și stație de tratare. Ca să putem face toate acestea, Consiliul Local Telciu și-a dat acordul de intrare în ADI, iar serviciul de apă-canal e predat către Aquabis din 2016 cu valabilitate pentru 5 ani, deci până spre sfârșitul anului e valabilă. Așadar, acum nu au cum să se retragă. Pe urmă e problema lor, dar, dacă se retrag, trebuie să recupereze banii și nu știu dacă Telciu poate să adune vreodată suma respectivă. Este opțiunea dânșilor”, a spus Șandru.

Consumul de apă la Telciu, cât nu era facturată, de TREI ori mai mare decât al orașului Năsăud

Directorul Aquabis a explicat că, la Telciu, lucrările au fost finalizate în octombrie 2020, o perioadă destul de lungă Aquabis având dificultăți să puă în funcțiune stația de tratare: ”Am tot încercat cu constructorul să punem stația în parametri și tot piedici am avut pentru că, la Telciu, este un consum foarte, foarte mare de apă în comparație cu debitul la care se dimensionează orice rețea sau sistemul de alimentare cu apă. Mai sunt unele cișmele care curg nonstop ca să nu înghețe sau furtune cu care își udau prin grădină și care sunt lăsate deschise și ele ca să nu înghețe. Asta am constatat și sâmbăta trecută. Se consumă 50 de litri/oră, un debit enorm raportat la populația Telciului și Telcișorului. Acest lucru înseamnă 37.200 de mc pe lună, comparativ cu Nepos-Feldru cu populație mai mare unde consumul e de 9.900 și ceva. Năsăudul – care e oraș – consumă 12.500 mc, Sângeorzul – 17.500, Becleanul – 20.000 de mc. Așadar, la Telciu se consumă dublu față de Beclean sau Năsăud pentru că ei, neplătind înainte, au considerat că apa e gratuită și trebuie să curgă. Fiind un consum așa de mare, nu le ajungeau cei 50 de mc pe oră ca debit cu toate că e o cantitate mult prea mare față de consumul care ar trebui să fie”.

Apă potabilă furnizată de trei luni, nicio factură emisă

Totuși, stația de tratare a fost pusă în funcțiune fiind automatizată, oamenii din Telciu având apă potabilă la robinete de trei luni.

”Până la sfârșitul anului 2020, am zis să nu facturăm nimic către populație pentru că ei plătiseră către primărie un fel de taxă odată cu impozitele, o taxă care reprezenta întreținerea rețelei, o sumă destul de mică. În februarie 2021 trebuia să emitem primele facturi, dar nu le-am putut emite fiindcă nu au vrut să semneze fișa de inventariere care se încheie odată cu montarea apometrului și care stă la baza încheierii contractului. Ei nu au contracte fiindcă nu au vrut să le semneze. Acum avem în jur de o mie de abonați cu contor. Luni a trebuit să retragem oamenii de acolo care s-au dus cu fișele de inventariere pentru că au fost amenințați cu bătaia. Am zis să îi lăsăm să se liniștească pe localnici și să încercăm să mergem din nou pe cale amiabilă ca să încheie contractele. Cu cei care nu au contor am zis că vom încheia contract după normativul N29 – în funcție de confort și numărul de persoane – până își vor executa cămin și le vom monta și lor contor la limita de proprietate. Nu puteam monta contor sub chiuvetă cum doreau dânșii. Am zis că, în luna ianuarie, facem o citire de control ca să știm de la ce index să plecăm, iar în februarie când citim a doua oară să facturăm doar consumul pe anul acesta fără să ținem cont de ce s-a consumat anul trecut”, a spus Șandru.

Liderul AUR din comună strânge semnături pentru ieșirea din ADI Apă-Canal. A adunat deja 600

În timp ce Aquabis a încercat să încheie contractele, Valeri Scuturici, care este liderul local al AUR (conform paginii de Facebook) a strâns 600 de semnături de la cetățeni care nu sunt de acord cu predarea serviciului apă-canal către Aquabis, nefiind de acord să plătească pentru apa captată dintr-un izvor aflat într-o peșteră sub o stâncă.

”Ei nu au înțeles că înainte apa venea cum o dădea Domnul, în sensul că nu era tratată și dezinfectată. Acum, trecând prin stația de tratare, avem decantoare, avem filtre, avem dezinfecție cu clor. Când ploua și se topea zăpada, apa lor nu era potabilă. Noi am cuprins acolo lucrări de modernizare a prizei de captare, a rezervoarelor și stație de tratare. Deci apa e potabilă. Noi vom merge înainte cu serviciul în baza contractului de delegare dat de ADI Apă-Canal unde nu se pomenește nimic de 5 ani de zile. Oricum, o familie nu poate consuma mai mult de 5-6 mc de apă, dar, dacă era obișnuită să spele drumul din fața casei, să ude grădina, atunci consumul crește. Este o problemă de educație. Și când am preluat Șieu au fost cam aceleași discuții că e apa de la Dumnezeu, dar s-au aplanat și de un an noi operăm. Dacă nu își dădeau acordul să intre în ADI, nu îi puteam cuprinde în programul de investiții. Odată ce și-au dat acordul și i-am cuprins pe investiții, dacă vor să iasă trebuie să plătească. Aici e toată problema ”, a mai spus directorul Aquabis.

Fără licență, nimeni nu poate furniza apă potabilă

În eventualitatea în care comuna Telciu va decide să iasă din ADI Apă-Canal, ca să poată furniza în continuare apă cetățenilor va trebui să aibă un serviciu licențiat.

”Altfel nu au dreptul să funcționeze, să aibă sistem propriu de alimentare cu apă și canalizare. Ca să obțină licență, trebuie să demonstreze că au personal cu pregătire în domeniu, echipamente și utilaje și un contract cu un laborator acreditat care să facă analize. Nu au cum pentru că serviciul de apă-canal va trebui să se autofinanțeze. Primăria nu va avea dreptul să cheltuiască bani ca să asigure cheltuielile pentru apă și canal. Deci serviciul va trebui să se autofinanțeze. Dintre toate localitățile din Bistrița-Năsăud, doar Bistrița este pe plus, Becleanul pe zero, restul toate sunt pe minus, adică noi cheltuim mai mult decât încasăm ca să le furnizăm toate aceste servicii”, a spus directorul Aquabis.

Pentru apa potabilă, Aquabis percepe un tarif 3,98 lei/mc de apă și 2,96 lei/mc la care se adaugă TVA de 9%, tarif unitar în toată aria de operare.

Reamintim că sute de cetățeni din Telciu au protestat luni cerând primarului Sever Mureșan să scoată comuna din ADI Apă-Canal fiindcă altfel vor organiza referendum local pentru demiterea lui.

26 comentarii

  • E părerea Aquabis, o instituție parazitată politic.
    Principiul decontării integrale a unor lucrări care nu privesc cheltuielile reale realizate o entitate e ilegal la urma urmei, chiar dacă se ajunge cu un proces lung costisitor, nu poți impune penalități de genul acesta chiar dacă te ascunzi după *ghidul europeean* orice judecător în U.E ar tăia scurt macaroana , probabil ar impune o penalitate egală cu contravaloarea lucrărilor realizate local.
    E anormal ca și oamenii respectivi să nu beneficieze de resursele lor locale(izvoarele de apă) de o manieră bineînțeles rațională, dar dacă spălatul și băutul ajung să fie considerate o risipă, vai de capul ei țară.
    Cei de la Aquabis au obligația de a furniza un memoriu privind justificarea tarifării(prețul unitar pe litru) cum ajung la suma respectivă , care e munca lor în raport cu banii încasați, cum se cheltuie, unde merg. Dacă merg doar în salariile unora care tau frunza la câini, poate soluția ar fi reducerea tarifelor prin eliminarea posturilor.
    De altfel e o problemă de indisciplină pe la toate instituțiile din Ro, oamenii ajung la serviciile din acelea bine plătite publice, când vor și pleacă când vor, dar banii vor să-i încaseze la secunda următoare. Nu același lucru când trebuie să adreseze disfuncționalități, plătitorul stă ani de zile ca să primească banii…
    Juriștii comunei ar putea să inițieze un proces privind ilegalitatea penalizării impuse(e ireală) , ar putea să inițieze un proces privind tarificarea astronomică.
    Plus că dl Șandru nu ia în considerare consumul real..când tragi apa la baie o grămadă de apă se duce …iar soluția nu e revenitul la wc-ul din fundul curții.
    Obligația lui nu e să de-a lecții despre cum nu sunt educați oamenii, e să justifice cum a educat oamenii . Erau oamenii la curent ?
    Știe cineva că atunci când tragi apa la WC, de cinci ori pe zi reprezintă un sfert din consumul lunar?
    Care sunt programele pe care le-a implantat?
    După rezultate..nu a făcut-o.
    Are o responsabilitate directă.
    Mă miră impertinența cu care conducătorii dau imediat vina pe populație..vinovații de serviciu.

    • Aquabis este una din societstile AUTORIZATE sa livreze apa in coumunitate!
      Daca tu crezi ca apa e data de la DUMNEZEU, te rog sa-ti platesti datoria(pe pamant sau in RAI, dupa cum crezi TU), catre furnizor! Avand in vedere ca tu treci la cele sfinte numai cu ortul, poti sa lasi copiilor datoria de la apa si canal. De la curent nu se pune problema pentru ca tu, ai TABLETA la care sa te uiti la: ” Las Fierbinti”!

    • @Bogdan, „LAs Fierbinti” ecranizeaza cel mai bine societatea romaneasca!!!
      Fac o satira geniala despre modul de functionare a Rumaniei

  • Explicatiile d-lui director Sandru sunt pertinente . Acum stim mai multe decat ieri si pare ca fiecare parte are argumente proprii , asa cum e normal. Argumentele d-lui Sandru sunt insa insotite si de lista de lucrari facute in cadrul proiectului cu mentionarea sumei de bani care ar trebui returnata daca Telciu vrea sa iasa din ADI.In legatura cu acea suma de 11,2 mil. euro , reprezentand 76% din valoarea totala a lucrarilor de apa-canal , inteleg ca se refera la realizarea lucrarilor pentru mai multe localitati ( Sangeorz Bai , Nasaud , Salva , Maieru , Rebrisoara si Telciu). Asadar ramane discutabil daca in urma retragerii din ADI , comuna Telciu ar trebui sa returneze toata suma sau numai o suma proportionala cu valoarea lucrarilor realizate in comuna. In legatura cu cantitatea de apa consumata intr-o luna , aceasta pare imensa fata de consumurile inregistrate in Beclean sau Sangeorz Bai. EXPLICATIA e simpla .Atata timp cat a fost gratis oamenii au crezut ca asa e normal iar cand au aflat ca apa costa s-au burzuluit. Oamenii vor trebui sa se autodisciplineze si sa consume numai atat cat isi pot permite. Dragi telceni civilizatia costa! Ar mai fi totusi inca o problema de discutat care mi se pare de importanta majora. Costul unitar al apei (3,98 lei/mc) trebuie fundamentat si explicat foarte temeinic. Nu stiu daca acesta ar trebui sa fie ca la oras sau mai mic dar e clar ca trebui sa rezulte numai din costurile de producere si tratare a apei . Aici e cheia intregului scandal. Din explicatiile d-lui Sandru nu am inteles daca exista sau nu statie de epurare functionala. Daca nu exista atunci poate fi o problema si cu pretul apei trimise in canalizare (2,96 lei /mc).

  • Daca Consiliul Local al Primăriei Telciu a încredințat dreptul de folosință a rețelei de apă firmei Aquabis e simplu: nu plătești apa vin instalatorii firmei și îți opresc apa de la rețea.Poti sa colectezi apa provenita din topirea zăpezii ,de la ploaie ori din fântână care e gratuita.Telcenii sunt cam jmecheri in cazul acesta: ai acceptat Aquabisul sa îți refaci rețeaua de apă dar când vine vremea decontului uiți că ai făcut pact cu ei.Nu prea merge așa,sunt chestiuni juridice și contracte care trebuie respectate.Altfel fiecare ar face cum îl taie capul:uite contractul,nu mai e contractul.

    • Buna,noi nu am facut pact cetățeni nu au fost anunțați de ceea ce se întâmplă totul pleaca de la primarie …eii au facut ce au crezut de cuviință ptc au mai fost cateva tentative de a da apa in anii trecuti dar lumea nu a fost deacord asa ca acuma sa facut pe la spate ca sa zic asa!

    • Nechiti Tu stii ce vb sau esti frate cu Ion Sandor .
      In Telciu ce conductă de apă a băgat Aquabis?
      Si ce canalizare a bagat Aquabis ?
      Toate sunt facute cu funduri alocate de uniunea europeană

    • E foarte corect.sa platesti100ron la primarie pt un an la apa consumata atat s timp cat uzi gradina ai masina automata baie si uneori speli si masina e strigator la cer.vor totul pedegratis.peste tot se plateste apa

  • Trebuie să fie o învățătură de minte și pentru alții. Înainte să intre în astfel de proiecte trebuie să afle toate beneficiile dar și îndatoririle care le au…ce costuri implică pe termen lung. Că la unii până te agață li mai greu,… apoi. Până își bat cuiul la tine în perete că apoi vin zilnic la el….

  • Pai Sandru are dreptatea lui, si telcenii pe a lor!!!!
    Paradoxul este altul, eu am pe terenul meu un izvor cu cea mai buna apa si beau din el de mii de ani… acum tu vii, pui contor si imi iei bani!
    Pai e corect asa??? Ca pui clor in apa si o decantezi??? Pai animalele au dat lapte si au fost sanatoase si fara clor… cu branza de la animalele alea a crescut Sandru asa de mare si de frumos
    Lasa sa se sparga undeva bula asta!!! Pai te duci tu la ciobani in curte sa le iei banii pe ceva ce foloseau gratuit din vecii vecilor???
    Lasa Sandrule sa vezi cum e! Baga apa si canal in Bistrita – astia de aici sunt domni si platesc tot ce zici, dar tu nu si nuuu, sa bagam la tarani…. aia nici nu-ti platesc nimic si te-or si bate!!!!

    • Legea Resurselor Naturale: Vezi cat esti de proprietar pe parcela TA! Ai un izvor pe terenul TAU, ii pui contor, platesti la Regia Apelor Romane si-ti continui viata! Important este ca esti obligat sa platesti pentru acel izvor!

  • O parte din oameni au semnat contract cu Aquabis fiind forțați prin diverse amenințări, ca raman fara apa sau ca nu respectă legea și ca vor fi buni de plata. Culmea e ca ei respecta Legea Apelor. A se vedea art 9, al 2. Oamenii nu doresc semnarea contractelor. Directorul trebuia sa zică că oamenii au facut rețeaua în 1970 și au plătit 700 de lei de fiecare familie. Treabă asta uita sa o zică. Pana sa apara scandalul asta, cu toată stația lor, apa era tulbure. Ce decantare … În Telciu s-a trecut rețeaua la Aquabis, primarul fiind acoperit de o hotărâre de consiliu local. Problema e ca oamenii nu au fost consultați si acum uite unde s-a ajuns.

    • Dacă ne uităm puțin în DEX la definiția cuvântului potabil,constatam că oamenii din Telciu nu știu ce apă bună de băut au la robinet și stau ca „proștii” cu portbagajul plin de sticle pe la izvoare. Să fim puțin serioși! Eventual oamenii au acasă apă cu nisip, nămol sau alte prostii. Cu fiecare ploaie apa își schimbă culoarea și totodată gustul, asta e din cauza echipamentelor performante folosite sau clorul e prea puțin?
      Am înțeles că apa trebuie plătită și prețuită, dar dacă civilizația înseamnă să plătesc apă cu nămol, mai bine mă mut în munți!

    • Poate știe să ne spună Turc că și el si-a început activitatea ca ” meșter” mare la Aquabis că de sfătos este sfătos chiar dacă nu se pricepe la absolut nimic.

  • Inteleg acest conflict perfect dar nu inteleg, in baza carei legi, concurs, anunt post liber S-A INFIINTAT POSTUL DE DIRECTOR AL DOMNULUI MOLDOVAN?
    ….
    Sa inteleg ca acest consum de apa al locatarilor DIN TELCIU pe o luna este lunar exact cu cheltuielile pe care le suportati cu salariul si impozitele aferente a DOMNULUI DIRECTOR ADJUNCT MOLDOVAN?
    Daca nu dati un raspuns scris aici considerati intrebarea mea FACUTA ORAL expres doar pentru dumneavoastra!

  • Sunt curios unde e statia aia de filtrare? Locuiesc in zonă și în afara de bazinul de captare nu exista absolut nimic, chiar săptămână trecută când a plouat, apa era de.a dreptul mizeră. Nu știu de unde are domnil respectiv informațiile, poate ar trebui să facă o vizită la fața locului.

  • Sant curios cum gestionează Aqaubis-ul statia de epurare a comunei Rebra, care se pare că nu mai functioneaza si toată canalizarea este deversată în apa Rebrei înainte de Stația de Tratare apei orașului Năsăud , si alimentarea cu apă a cartierului Liviu Rebreanu, care se face zilnic cu cisterna.

  • În vaduri ape repezi curg
    Și vuiet dau în cale,
    Iar plopi în umedul amurg
    Doinesc eterna jale.
    ……………..
    O simplă întrebare am ptr.cei din Aquabis,de ce la noi în județ se percep cele mai mari prețuri pe mc.de apă comparativ cu județele din Ardeal și chiar cu capitala București unde se știe că pierderile sunt enorme,dacă nu mă înșel diferenta este cu peste 1leu/mc. fără să mai amintesc că la noi apele vin prin cădere,(cheltuielele cu pomparea sunt mai mici.Pe această cale rog și pe d-na Cristiana să publice prețurile din județele vecine ca să facem și noi prostimea o comparație,nu cumva aceleași diferențe se regăsesc în salariile șefilor?

    • Nu se vrea o analiza serioasă a situației de la AQUABIS, din varii motive: dispoziție politica de la CJ-tătucul, servicii oferite preferential, branșamente sau anulări de consumuri, angajări preferențiale cu personal neprofesionist și incompetent, publicitate plătită pentru tăcerea MASS mediei, etc. De acolo se acumulează și se ascund cauzele reale ale creșterii tarifelor și calității necorespunzătoare a serviciilor practicate de AQUABIS, cu toate inventiile de zeci de milioane de EURO. Lipsa unei Strategii reale la nivelul Managementului , in conformitate cu realitățile Județului BN, au făcut ca AQUBIS sa fie in decădere permanenta! Investițiile masive au însemnat aranjamente la licitații și avantaje se știe unde! In rest facturi mai mari decât la energia electrică și automulțumire la CJ -baronul și neamul lui!

  • Nu știu cum de vorbiți fără să fiti în cunoștință de cauză :comuna Telciu a muncit pentru captarea izvorului și construcția bazinelor de captare și a instalației de distribuție prin munca patriotica plus o suma de 700 lei de familie la nivelul anilor 1971 – 1972. Acum a venit Aquabisul și pune laba pe toate utilitățile. (cei care vorbiți aiurea sunteți cumva plătiți de aquabis)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.