Social

Răscoală la Telciu. Localnicii cer ieșirea comunei din ADI Apă-Canal, altfel vor să demită primarul

(VIDEO) Sute de localnici din Telciu s-au adunat luni în fața Centrului de Informare Turistică la o întâlnire cu primarul Sever Mureșan, nemulțumiți de faptul că au de plătit sume foarte mari pentru apa potabilă despre care ei spun că care le este facturată cu 9 lei/mc, unii dintre ei având de achitat facturi chiar și de 1600 de lei.

Oamenii i-au cerut primarului Sever Mureșan să scoată comuna din ADI Apă-Canal fiindcă altfel ei organizează referendum și îl demit.

Primarul Sever Mureșan le-a explicat următoarele: ”În 2007, am fost printre cele 47 de UAT-uri care am aderat la acest ADI. Acum sunt 59 de UAT-uri, inclusiv Consiliul Județean. De ce au venit mai mulți în ADI? Pentru că au accesat fonduri europene pentru apă și canalizare. Pentru că dumneavoastră nu vreți să mai rămânem în ADI, va trebui să studiem cu juriștii pe care îi avem varianta de a ne retrage din ADI. Orice proprietate publică nu poate fi vândută, ea este concesionată și închiriată, iar Consiliul Local, în 2015 sau 2016, a dat în concesiune sistemul de apă pentru o perioadă de 5 ani de zile. Tocmai datorită nemulțumirilor oamenilor și de la acea dată. Anul acesta expiră perioada de 5 ani de zile, se va întruni Consiliul Local și va hotărî. Trebuie să respectăm legislația, dar nu împotriva oamenilor”, a spus primarul.

”Noi am făcut parte dintr-un proiect european care este monitorizat 5 ani de la recepție, iar recepția a fost în septembrie anul trecut. Trebuie să vedem ce implicații financiare are această retragere pentru că nu vreau să ni se pună în cârcă 30-40 de milioane de euro. La noi nu s-au făcut investiții mai mari de 1 milion de euro fiindcă tot am făcut noi din buget local. Această hotărâre de retragere din ADI Apă canal nu cred că va fi asumată de 15 oameni din Consiliul Local fiindcă implică foarte mulți bani și va trebui să organizăm un referendum local ca să decidă comuna dacă vrea retragerea din ADI”, a spus primarul.

El i-a sfătuit pe cei care nu au contracte cu Aquabis să nu achite facturile până la lămurirea situației. În materialele video de mai jos vedeți ce s-a discutat la întrunirea respectivă. Un punct de vedere al Aquabis vom solicita în cursul zilei de marți.

https://www.facebook.com/viorica.danciu.566/videos/169955224892719/
https://www.facebook.com/borzasi.nicolaestefan/videos/3832359996851919

În 2018 a fost semnat contractul de lucrări pentru Lotul 3 – Rețea de canalizare în Salva, extindere și reabilitare sistem de alimentare cu apă în Telciu, finanţat prin Programul Operaţional  Infrastructură Mare, din fostul Contract de Lucrări 6.

Investiţia, în valoare de 10,6 milioane lei, respectiv 2,3 milioane euro, cuprindea şi reabilitarea captarii de apă de la Telciu şi un rezervor.

Etichete

22 comentarii

 • Bine ca ei au apa și canal!!!
  In Municipiul REȘEDINȚĂ de Județ sunt muuulte locații unde nu exista apa curenta, sa nu mai vorbim de canalizare!!!!!
  Domnia se plătește, dar stai… Ei nu sunt domni!!!
  Ei sunt învățați sa ia de la natura totul de gratis!
  Ia sa le mai bage și gaz… Sa vadă ei cât e de plata!
  Eu as propune sa vina Sever consilier de primar în Bistrița, sau dacă la referendum îl de IT, sa se facă și la Bistrița referendum sa scăpăm de asta de acum și să-l punem pe Sever!!!

  • Zorro citeste dragule Legea apelor, art 9, aln2. Dacă ai fantana sau instalație de captare a apei si debitul e pana la 0.2 l/s, adică un pahar se umple în mai mult de 1 secunda, apa e la liber. În Telciu si Televizor oamenii au apa prin instalație făcută de ei și reamenajarea si reparată de elvețieni. Aquabis acum vor sa le impuna sa o plateasca. Aici e buba, dar e ilegal.

  • Daca tot stii ca pana la un anumit debit poti folosi apa din panza freatica atunci Dragi Telceni sa stiti ca din apa care astia vor sa o platiti O COTA MERGE LA APELE ROMANE CICA SA LE GARANTEZE CALITATEA SI CANTITAREA APEI
   adica o parte din banii vostri merg la curvele angajate la apele romane tot asa cum se invart si politicienii pe la apele romane din bistrita care habar nu au cu ce se bea debitul de apa

 • SIDA României – USR PLUS
  Acum zic ca depolitizeaza functia de director de școli după ce si-au instalat directorii
  Cristiana Sabau pentru a prinde ceva ce ramane după ciolan incearca sa-i tot promoveze! Alo alo alo ai fost o profesoara jalnica la agricol!!!! pupai in murdarie ce era de minim profit! o lingusitoare

  • Probabil voi fi fost o profesoară jalnică, dar nu am predat niciodată la Agricol și, sincer, nu prea văd care e legătura între textul la care comentați și ceea ce spuneți. Pe cine încerc să promovez? Cred că ați scris mult prea târziu și ați încurcat borcanele sau textele. Restul aberațiilor sunt amuzante. Cred că ați vrut să faceți o construcție poetică a la Arghezi cu ”bube, mucegaiuri și noroi”.

  • Sărmanul/sărmana de tine, ești de compătimit și nu de criticat… Un control de specialitate nu ți-ar dăuna deloc… Să știi că nu ți-ar afecta, dimpotrivă, cred că te-ar reabilita, cât se mai poate. Ești un pricăjit/pricăjită de psdist/psdistă afectat/afectată de neexistenta găștii mafiote roșii la butoane, probabil că te hrăneai bine cu ea în această poziție, nu-i bai, până atunci du-te la ușa sediului ei, având în vedere „mărimimia” slugilor acestei găști, te vor cadorisi cu câteun oscior. Nervozitatea dumitale ascunde niște lacune psihice grave! Să te apuci să ponegrești un jurnalist numai pentru faptul că nu-ți convine ție conținutul articolelor publicate, spune multe despre calitatea matale morală și rațională. Ai posibilitatea de a citi alte trusturi, cele care-ți proslăvesc ideile și gașca pe care o îndrăgești. Baftă!

  • Ma tem ca tu ai luat sida de la colegi prin contact direct si ai scapat!! Dar de ciuma rosie n o sa scapi in vecii vecilor!

 • Bravo telcienilor pentru curajul de-a protesta! In restul judetului BN starea de letargie si frica de aparatul opresiv este la cote maxime.
  Romanii sunt naivi, aici este problema. Ei uita ca din orice organizatie doar organizatorii au de castigat!

 • TelciuEXIT ar fi un fel de „BREXIT” local. Desigur ca orice organizatie are tendinta de crestere. In momentul in care din diferite motive o organizatie nu mai poate creste este evident ca vine momentul de involutie. Aici este rolul managerilor ca in momentul in care nu mai pot avea cresteri in ce priveste lungimea retelelor , numarul localitatilor etc. sa apara o CALITATE mai buna in distributia apei (cazul de fata) , inclusiv un pret mai bun. Dupa parerea mea indemnul primarului de a nu se plati facturile pana la clarificarea situatiei este unul corect dar numai daca este insotit de invitatia responsabililor pentru a se aduce oamenilor explicatiile necesare. Daca imi amintesc bine in toamna a fost un articol in Timponline cu pozitia managerului de la AQUABIS care explica ca din cauza pandemiei facturarea apei se va realiza intr-un anumit mod (un fel de estimari ale consumului) urmand ca regularizarea sa se faca in primavara anului 2021.Atunci am sugerat sa se admita autocitiri la apometre pe modelul promovat de Eon si Electrica. Dupa parerea mea exista posibilitatea ca aceste consumuri sa fie mai mari ca sa nu zic mult mai mari decat cele reale. Am patit si eu recent cu factura la gaz care era aproape de valoare dubla fata de consumul real . Am dat autocitire si urmatoarea factura va fi 0 lei. Este foarte probabil sa fie si la Telciu cam aceeasi situatie. Un fel de AVANS MASCAT! Aici ar fi multe discutii privind pretul unitar (lei/mc) care este printre cele mai mari din tara si care are legatura cu returnarea imprumuturilor luate in euro al carui curs creste mereu dar si de aparatul de conducere al organizatiei care devine din ce in ce mai stufos.Asa cred ca stau lucrurile.

  • draga cucu,

   daca primesti mostenire un teren plin de maracini si buruieni, ce faci? stai si jelesti si tot acuzi fostii proprietari? sau te apuci frumos si serios de lucru ca sa faci treaba…inca noul primar si compania se pare ca tot jelesc.

 • La Telciu oamenii si-au facut propria rețea de apa in 1970. Legea apelor la art 9, al 2 spune clar ca apele sunt utilizate gratis daca e strict în scop gospodăresc cu condiția ca debitul apei sa fie mai mic de 0.2 l / secunda. Se pare Aquabis isi baga coada unde nu trebuie. Si din cate stiu sau adunat peste 600 de semnături. Acolo e un abuz clar, incalcandu-se legea. Aquabis vrea sa oblige oamenii sa semneze contracte de furnizare deși legea spune altceva.

 • Aquabis inregisteaza pirderi si pe retele noi. Majoritatea din retelele noi sunt construite in mandatul si sub conducerea d-nului Radu Moldovan -PSD si au nevoie de dese interventii-reparatii ale Aquabisului.
  In conducerea Aquabis il regasim pe fratele d-nului Radu (de ceva timp) .Acesta din conducerea CFR-ului ,a trecut in conducerea Aquabis.
  Acum vedem rezultatele.

 • Nouă ne place numai pomenile! Noi nu vrem să plătim apa din pământul patrei noastră sfântă! Lăsaține în pace ,să vă luați conductile de apă și să mereți unde vreți și să nu mai trajeți pelea de pe noi. Parcă noi avem sacuri cu bani să putem plăti o căruță de bani pentru apa noastră consumată. de cât să dăm banii pe apă mai bine îi dăm pe beutură și pe țâgări. Lasă că ne descurcăm noi scoatem apa de la fântână ,cum am trăit până amu om trăi și mai departe. jos laba de pe apa noastră!

 • Si la Dumitra este o situatie similara, numai ca aici apa captata de catateni in anii 70 este luata de Ionel Opre si nu de Aquabis ca la Telciu. Aici tipul este in cardasie cu primaru, vicele si cativa consilieri si functionari din primarie si a deviat apa din reteaua satului, in ferma proprie cu peste 1000 capete de vaci, iar cetatenii din comuna platasc taxele impuse de Aquabis, iar individul beneficiaza de apa gratuit, in detrimentul cetatenilor.

 • VREAU SA VA SPUN O curiozitate
  CONSUMUL DE APA DIN LOCALITATEA TELCIU ESTE EGAL CU SALARIUL FOARTE MARE inventat pentru cel de-al doilea DIRECTOR ADJUNCT -FOST FRANAR O VIATA LA CEFERE fara nici o legatura cu apa doar cu apa de ploaie
  Asa ca: Platiti salarii la directori

 • Apa nu este potabila,cine afirma contrariul minte.Referendumul trebuia facut inainte de a ,,dona”apa firmei de casa PSD.Cetatenii comunei nu au fost informati inainte sa se ia hotararea de a instraina reteaua de apa.Cine a hotarat la momentul respectiv ,sa suporte consecintele,locuitorii comunei nu au sa accepte aceasta bataie de joc.Cum naiba sa platesti mai mult la apa decat la curent?

 • Daca te-ai fi documentat putin nu ai mai scrie aberatii, reteaua de apa s-a facut prin munca si banii localnicilor din Telciu cu 40 de ani in urma, plus mai tarziu investitiile elvetienilor. Practic ,,contzaranii nostri de la tzara” si-au adus izvorul lasat GRATIS de Bunul Dumnezeu in curtile si casele lor prin munca si finante proprii, tocmai pentru a nu mai fi nevoiti sa mearga la parau sa isi adape animalele, ori sa isi ude gradinile deci fiecare ,,tzaran” e comod prin munca lui. Si inca exista destui localnici pentru care fantana e singura lor sursa de apa. APA SE PLATESTE ANUAL NU E GRATIS !!! Si ,,tzaranii” platesc impozit, etc. Sper acum tu sa PRICEPI cata contributie au avut bani publici si fondurile europene. De aici rezulta nemultumirile ,,tzaranilor” care sunt constienti ca au o comuna suficient de bogata incat sa isi permita sa isi administreze APA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS