Actualitate

Aquabis încearcă iar să găsească o firmă care să schimbe conducte la Bistrița

Compania Aquabis a scos din nou la licitație contractul de 115,3 milioane de lei pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare de pe raza municipiului Bistrița. Firmele interesate pot depune oferte până în data de 25 mai a.c.

Contractul presupune lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune, remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție.

Investiția face parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, finanțat din fonduri europene (85%), de la bugetul de stat (13%) și din resurse proprii ale companiei (6%).

Viceprimarul Sorin Hangan a acuzat, de curând, Aquabis că a lăsat Bistrița ”în aer”.

”Am rămas foarte tare în urmă cu ceea ce înseamnă reabilitarea de rețele de apă și canalizare și cu extinderea lor, vorbesc de acel Masterplan mult trâmbițat de Consiliul Județean și de Aquabis. Am semnat în 2019 că investim 47 de milioane de euro la Bistrița. De fapt, este un eșec total. Nu știu de ce s-a întâmplat acest lucru, dar este un mare, mare minus, iar pe mine mă doare sufletul pentru că avem și lucrările pe Axe unde sunt rețele de apă și canal vechi de zeci de ani. Anumite segmente le-am cumpărat noi, Primăria Bistrița, cu ceea ce ne-au permis constrângerile financiare și ceea ce înseamnă proceduri. Noi avem o anumită unitate de timp în care să terminăm lucrările. Anumite segmente le-am rezolvat, dar pe unele nu le-am putut rezolva.

Aquabis nu face nimic. Consiliul Județean, ADI Apă-Canalizare au dat-o de gard cu acest Masterplan de apă și canalizare care, din punctul meu de vedere, oricât ar sări unii în sus și m-ar acuza, este la fel de important ca și Spitalul. Apa și canalizarea înseamnă curățenie, sănătate, prevenție. Le-aș fi pus pe același palier. Acest segment de reabilitare și extindere de rețele a fost lăsat deoparte și nu cred că se va mai întâmpla ceva în Bistrița din punctul de vedere al Aquabis, ADI sau CJ – că ei gestionează toate acestea – și am rămas în aer din păcate. Vom pierde cei 47 de milioane de euro sau cât era prevăzut. Poate vor folosi în altă parte sau vor acoperi mărirea valorii lucrărilor din cauza creșterilor prețurilor. În orice caz, eu am rămas cu un gust amar din acest punct de vedere. (…) Segmentele pe care ne permite bugetul și procedurile ca să nu ieșim din termen le vom înlocui. Cu celelalte nu vom avea ce face. Noi vom asfalta și Aquabis va fi responsabilă. Ce să facem? Să pierdem bani că unii au tratat cu mare superficialitate acest subiect? Asta le-o spun de câte ori am ocazia”, a declarat Hangan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.