Economie

De ce e răscolit tot orașul. Explicațiile viceprimarului

Bistrița pare că s-a transformat într-un șantier de la un capăt la altul, ceea ce stârnește nemulțumirea șoferilor, dar și a pietonilor. ”Într-o zi va fi frumos. Până atunci sigur că va fi deranjant”, a spus viceprimarul Sorin Hangan la AS-TV.

”Mare parte din oraș este un șantier, într-adevăr, dar acolo unde este un șantier înseamnă că se face ceva. I-am tot auzit pe mulți spunând că de ce nu începem cu o stradă și să o terminăm. Iată de ce: gazul s-a introdus în Bistrița de 30 de ani, suprateran, alimentarea cu energie electrică a tuturor proprietăților, instituțiilor s-a făcut până în urmă cu vreo trei ani de zile doar suprateran, cu stâlpi și fire, tot ce înseamnă tv și internet s-a făcut suprateran: de pe stâlp pe bloc, de pe bloc pe castan și de pe castan pe casă. De aceea, dacă ne uităm prin oraș, vom vedea o imagine cât se poate de hidoasă cu toate aceste mațe. Toate lucrurile acestea s-au făcut în 30 de ani. După multe întâlniri cu toți furnizorii de rețele, de utilități, de servicii, am hotărât să introducem totul subteran. De curând am am aprobat alte 16 străzi pe care se vor face alimentarea și racordurile subteran. Unele lucrări se fac înaintea altora – iar cine are cunoștințe tehnice știe – iar altele se fac concomitent”

Viceprimarul a explicat că ”este prima dată când sunt finanțări atât de mari pentru acest tip de lucrări”.

Toți au proiecte cu finanțare acum care trebuie executate în 24 de luni. Nu putem lua o stradă din 600 să lucrăm pe ea două săptămâni, apoi să luăm alta. Vrem să modernizăm orașul mai repede, nu în 20 de ani. În plus, suntem condiționați de faptul că acum sunt finanțări și toți sunt de acord să facă acum aceste lucrări. Sigur că este un șantier, un disconfort pentru fiecare dintre noi. Pentru mine e un disconfort dublu fiindcă mă gândesc și la disconfortul celorlalți bistrițeni. Încercăm să gestionăm toate aceste lucruri. Discutăm cu societățile care fac aceste lucrări: să lucreze cât mai curat, să deranjeze cât mai puțin. Nu e o poveste simplă, dar se întâmplă. Peste doi ani, peste trei ani, într-un viitor apropiat, nu vom mai vedea țevile galbene, cutiile, mățăraia asta hidoasă din oraș. Într-o zi va fi frumos. Până atunci sigur că va fi deranjant. Încercăm să creăm cât mai puțin disconfort pentru cetățeni. Vom avea gazul subteran, toate serviciile de internet și cablu subteran, rețele electrice subterane.

Înlocuirea conductelor de apă la Bistrița, un ”eșec total”

Sorin Hangan a spus că, dacă furnizorii de utilități își fac treaba în general bine, Aquabis a lăsat Bistrița ”în aer”.

Am rămas foarte tare în urmă cu ceea ce înseamnă reabilitarea de rețele de apă și canalizare și cu extinderea lor, vorbesc de acel Masterplan mult trâmbițat de Consiliul Județean și de Aquabis. Am semnat în 2019 că investim 47 de milioane de euro la Bistrița. De fapt, este un eșec total. Nu știu de ce s-a întâmplat acest lucru, dar este un mare, mare minus, iar pe mine mă doare sufletul pentru că avem și lucrările pe Axe unde sunt rețele de apă și canal vechi de zeci de ani. Anumite segmente le-am cumpărat noi, Primăria Bistrița, cu ceea ce ne-au permis constrângerile financiare și ceea ce înseamnă proceduri. Noi avem o anumită unitate de timp în care să terminăm lucrările. Anumite segmente le-am rezolvat, dar pe unele nu le-am putut rezolva.

Viceprimarul a declarat că, în opinia sa, eșecul aparține celor trei entități care gestionează Masterplanul de apă și canalizare.

Aquabis nu face nimic. Consiliul Județean, ADI Apă-Canalizare au dat-o de gard cu acest Masterplan de apă și canalizare care, din punctul meu de vedere, oricât ar sări unii în sus și m-ar acuza, este la fel de important ca și Spitalul. Apa și canalizarea înseamnă curățenie, sănătate, prevenție. Le-aș fi pus pe același palier. Acest segment de reabilitare și extindere de rețele a fost lăsat deoparte și nu cred că se va mai întâmpla ceva în Bistrița din punctul de vedere al Aquabis, ADI sau CJ – că ei gestionează toate acestea – și am rămas în aer din păcate. Vom pierde cei 47 de milioane de euro sau cât era prevăzut. Poate vor folosi în altă parte sau vor acoperi mărirea valorii lucrărilor din cauza creșterilor prețurilor. În orice caz, eu am rămas cu un gust amar din acest punct de vedere. (…) Segmentele pe care ne permite bugetul și procedurile ca să nu ieșim din termen le vom înlocui. Cu celelalte nu vom avea ce face. Noi vom asfalta și Aquabis va fi responsabilă. Ce să facem? Să pierdem bani că unii au tratat cu mare superficialitate acest subiect? Asta le-o spun de câte ori am ocazia.

Toate aceste situații complicate au dus la ceea ce vedem astăzi.

De-asta sunt multe străzi pe care se intervine. Pe unele intervin serviile de tv și internet, pe unele Delgaz care îngroapă rețele. Lucrează în perimetrul Bisericii Evanghelice. Am urmărit. Lucrează curat. Sapă pe un segment, astupă. Încercăm să creăm cât mai puțin disconfort. Ne cerem scuze, dar nu va fi la infinit situația aceasta.

De ce nu se încheie lucrările pe str. General Grigore Bălan

Întrebat despre situația tronsonului de pe Linia Verde, viceprimarul a răspuns:

Pe str. Grigore Bălan mai are Aquabis de mutat o rețea, apoi constructorul trebuie să se facă sensul giratoriu de lângă Spital și se va trage ultimul strat, de uzură, de la OMV până la Domus. Acum e tras la binder, dar mai vine un strat. Mai avem trotuarele, pavajul. Din păcate, lăsând la o parte proiectul cu 26 de km de piste pe 29 de străzi, au venit și proiectele cu amenajarea pistelor pentru cicliști pe Axe, cum e Linia Verde, pentru că se obținea punctaj suplimentar pentru câștigarea finanțării. Au pus piste și în zone unde poate că nu era neapărat necesar pentru că poate că încă nu avem cultul bicicletelor. În plus, și lărgimea suprafețelor între carosabil și construcții nu permite, dar așa au fost proiectele aprobate, așa au obținut finanțare și așa le-am găsit în Primăria Bistrița. Sigur că le-am adus o multitudine de îmbănătățiri în limita a ceea ce ne-a permis legea. Restul e can-can.

Sorin Hangan, care are în subordine Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița, a vorbit despre toate aceste subiecte la AS-TV.

28 comentarii

 • Este o bătaie de joc modul in care se lucrează. Lăsați argumentele Dnu Vice, când începi o strada și o lași Sparta toată cum se numește !? Așa va faceți lucrări și domniile voastre la imobilele proprii !? Ma îndoiesc. Ce sa mai discutam de măsuri minime de protecție a pietonilor…nu sunt necesare !? In rest Paste fericit !

  64
  5
  • S-au făcut piste de biciclete care au desființat locuri de parcare și pe care circulă 3 biciclete pe zi și acelea,de regulă merg pe strada nicidecum pe acele piste. Unde-i logica?

   28
   12
  • @ Sandu, Pistele de biciclete trebuie să se facă peste linie acolo unde sunt necesare şi utile şi nu pe străzile şi aşa înguste din Centru ( vezi Şincai, Împăratul Traian, Victor Onişor, Pentru Maior etc.) unde enervează absolut pe toată lumea pe şoferi, pietoni, biciclişti ASTA ESTE LOGIC. Peste linie lumea este civilizată şi nu-şi parchează maşinile pe piste ca cocalarii din Centru uităte şi la filmulețe şi vezi şi tu cât de bine se circulă pe pistele Drumul Cetății partea făcută, Drumul Dumitri Vechi, Eroilor, Subcetate.

   22
   2
 • Chiar daca-i POST va recomand sa va uitati la ceva frumos la tanara originara din Uriu la Bravo ,ai stil decat sa suduiti administratia .
  Lasati naibii pistele, sparturile si strazile si pe vicele din Primarie.

  3
  42
  • Bălane iar te plictiseşti la pensie. Dezastru şi toate bazaconile care apar în oraş şi ne mănâncă viața sunt mai importate decât apariția pe sticlă a tinerei din Uriu. Ca-să fiu în acelaşi ton cu tine îți recomand să mergi să-ți vezi tâmpenia de pasaj de pe Decebal.
   !

   40
   1
  • Balane iar te-ai bagat in seama! (…) Sa faci comentarii de genul chiar nu-ti face cinste. comentariu editat

   27
   1
  • Mda…cu televizorul au mințit poporul…ce idee genială ți a fătat mintea să stăm închiși în casă la televizor ,că pe străzile din Bistrița oricum nu se poate circula, da’ la vot putem ieși?

   8
   1
 • „Intr-o zi totul va fi frumos.”
  Da, dar voi n-o sa mai prindeti ziua aia, o sa fiti zburati demult din primarie, iar unii pe care-i lasa nervii acum o sa va scuipe pe strada daca o sa aveti tupeul sa va plimbati printre ruine.
  Apropo, pe acolo pe unde cica sunt gata lucrarile ati dat un ochi ca sa vedeti ce opere de arta au realizat meseriasii? Unde ati mai vazut trotuare cu valuri?

  39
  2
  • Ce poate omul sa citească printre rânduri: primarul și viceprimarul (de la un partid) sunt buni…dar ăla de la CJ și cu firma de apă (conduse de celălalt partid ) sunt răi. Mai că aș crede că „se ascut cuțitele” pentru următoarea campanie electorală…doar că ospătarul are spate in județ (deh…sunt încă mulți bătrâni nostalgici după Iliescu) si cărătorul de geantă cam are șefia la CJ relativ asigurată. Comedia merge mai departe… doar că bistrițenii nu prea râd… deși politicienii ne asigură că mulțumită competenței lor noo ne va fi bine.

   15
   10
  • Ce am înteles eu printre rânduri e ca astia se apuca iar de sapat pe Grigore Balan…..
   Adica au „uitat” aia de la Aquabis ca sa schimbe niste tevi si începe iar distractia….

   22
   3
  • @ SF, Nu printre rânduri ci pe direct îți spun pe aproape toți locuitori Bistriței îi doare în cur de politiceni atât de gurişti incompetenți din PNL cât şi de cei din PSD sau alți ca ei. Pe locuitori Bistriței îi interesează doar viața lor vorba cântecului : ” Viața noastră unde ie ?! Vața noastră ce a-ți făcut cu ea ?! „

   16
   1
  • Vin ai noștri,pleaca ai fostei==egal ce culoare politica== NOI RAMANEM Tot CA …….inacinainte ,cu amaraciuni SI cu stampila exact unde nu trebuie regreta mari……..😀

   4
   1
 • Faza este ca ăștia de la Aquabis se cred niște zei, pe lângă salariile babane ce și le trag, mai fac și ce vor ei. Pe astia nu ii poate constrânge nimeni, fac numai ce vor. Hai sa modificam legile și sa i punem cu botul pe labe ca au devenit prea nesimțiți.

  24
  5
  • Păi și normal că nu le pasă, au salarii mari, o grămadă de directori, apa si canalul au preț de diamante. Nesimțiți total.

   10
   2
  • Nu au treaba cu Mastetplanul,au grija sa tina in functie directori pensionari impreuna cu nevestele.Nu ii mai satura Dumnezeu de cistiguri.

  • Feriți vă vorbește marele „specialist „H. Doamne, cine ne conduce! Vă vine să credeți? Păi, inafara de pozele unde îi ținea umbrela lui Turc nu l am văzut pe vice pe șantiere să supravegheze lucrările. Bine că luați salarii babane și nu sunteți în stare de nimic. Doar povești,declarații și aere de șefi. Huooo…

   14
   1
 • Într-o zi, nu se știe când, va fi bine, dar până atunci va fi greu, asta este filozofia după care se cârmuiește de către aleșii locali actuali, adică din puțul gândirii distinsului vice-primar bistrițean! Tot municipiul este o mizerie extremă…

  18
  1
 • (…) Bai fratele meu, dacă te tot laudai tu când ai venit in primare cate cum că vai ce ii , că în privat e altfel… Pot spune în momentul de față că ai făcut ceva, dar știi ce? Ne-am dat noi seama că toți sunteți la fel, PNL PSD…ba mai mult, la voi la partid se pare că toti sunteți zmei, toți sunteți tari, prefer un rau mai mic decât voi … (comentariu editat)
  .

  4
  2
 • Niste …neprofesioniști …multe lucrări începute și neterminate…..o părere personală …era chiar necesar daca odata cu aceste lucrări se făcea și îngroparea cablurilor …de toate ..felurilor, pe Grigore Balan la Sinagoga trotuarul arata că la inceputul lucrărilor adică neterminat …concluzia….una singura….sunteți niște oameni mici puși politic in funcții mari …și tare nepricepuți….

  5
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.