Actualitate Recomandări

Aquapark, analiză cost-beneficiu: număr de vizitatori, venituri, deviz

Necesitatea și oportunitatea investiției, așa cum a fost descrisă în caietul de sarcini și tema de proiectare din documentația de atribuire, provine din mai multe motive:

„În primul rând lipsa unui spațiu destinat relaxării și agrementului în proximitatea unui oraș mare cum este Bistrița și care pentru a-și petrece timpul liber trebuie să parcurgă zeci și sute de kilometri până la cele mai apropiate locații.
În județul Bistrița Năsăud există o zonă la Complexul Balnear „Băile Figa” așezat la 5 km de orașul Beclean și la 41 km de orașul Bistrița.
Un alt motiv în susținerea necesității investiției îl constituie lipsa unor dotări în care să se poată practica diverse sporturi in sezonuri diferite. În acest sens proiectul in ansamblu propune o multitudine de construcții, cu diverse destinații sportive și de recreere.
Prin realizarea investiției de amenajare a complexului de agrement acvatic Aquaparc Bistrița se vor putea îndeplini multe din următoarele deziderate:
· corectarea disfuncționalităților zonelor verzi periurbane prin amenajarea unui loc de agrement;
· creșterea calității vieții prin asigurarea unui climat de recreere adecvat;
· proiectul reprezintă o soluție de reconstrucție ecologică;
· dezvoltarea turismului urban bistrițean ceea ce va genera dezvoltarea sectoarelor economice de deservire a turiștilor;
· conservarea și utilizarea durabilă a patrimoniului natural constituie un obiectiv de interes public major și componentă fundamentală a strategiei naționale pentru o dezvoltare durabilă.
Complexul de agrement acvatic Aquapark Bistrița va beneficia și de spații verzi.”
Deoarece realizarea investițiilor prevăzute prin PUZ destinat pentru realizarea complexului sportiv polivalent aprobat prin HCL nr.241/22.12.2010 a demarat prin realizarea pârtiei de schi, este necesară o funcțiune complementară care să facă zona atractivă atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară, asigurând un flux constant de utilizatori. Situat în imediata vecinătate a zonei de sosire a pârtiei de schi, Complexul de agrement acvatic AQUAPARC Bistrița va fi atractiv chiar și pe timp de iarnă, oferind alternative de petrecere a timpului pentru membrii familiilor care nu schiază.
A fost selectat un scenariu tehnico-economic care să satisfacă cerințele minime impuse de realizarea unui parc acvatic competitiv care să funcționeze pe toată durata unui an, a cărui atractivitate să derive atât din posibilitățile de loisir proprii cât și din multiplicarea oferită de alte infrastructuri de sport și loisir din vecinătate.

Avand in vedere specificul investitiei, analiza cost-beneficiu va fi realizata pe o perioada de 17 ani, din care primii doi ani reprezinta perioada de implementare a investitiei iar intervalul de 15 ani reprezinta perioada de operare.

Durata de analiza in cadrul analizei cost-beneficiu, conform celor redate anterior, este de 17 ani, din care primii 2 ani reprezinta perioada de constructie (durata totală a perioada de implementare a investitiei va fi de 24 luni).

Astfel, Calendarul de implementare a investitiei este:
· Anii 2017-2018 investitie
· Intervalul 2018-2033 operare

Anul 2017 este anul de referinta in elaborarea analizei cost-beneficiu, respectiv anul de actualizare a fluxurilor de numerar precum si anul de baza pentru exprimarea costurilor.

Investiția constă dintr-o constructie desfasurata pe trei niveluri principale (demisol – zona de acces public, vestiare si utilitati, parter – zona de agrement piscine, tobogane, saune masaj si zona mezaninului – cafeteria.
Constructia este aliniata cu latura lunga pe directia principala a curbelor de nivel si amplasata in punctul de schimbare de panta a terenului.
Accesul se face printr-o alee carosabila bordata de trotuar pentru circulatia pietonala din zona de nord, in continuarea parcarii aferente partiei de schi.
Zona demisolului este o zona masiva cu pereti din beton armat sau caramida, in principal plini, find complet ingropata pe latura de sud si aproape complet expusa pe latura de nord, cu aspect de soclu. Zona intrarii este situata la acest nivel si este vitrata.
Zona parterului si a mezaninului constituie ceea ce se va numi corpul principal. Acesta este o constructie aproape complet vitrata pe toate laturile, cu structura mixta cu stalpi din beton si ferme metalice la acoperis.
Acoperisul are o sectiune speciala, curba, oferind astfel inaltime variabila in interior, de la 6m in zona centrala, cea mai joasa pana la 9,30m in zona supantei (13,30 masurat de la nivelul piscinelor).
Alinierea constructiei pe directia ENE-VSV si vitrajul generos asigura insorirea maxima a spatiilor, constructia avand astfel aspectul unui acoperis care protejeaza un spatiu interior cu vizibilitate totala la exterior, oferind astfel o perspectiva vasta asupra vaii raului bistrita si a orasului.
La exterior sunt prevazute, pastrand aceeasi aliniere, bazine pentru relaxare, dalaje si tobogane pentru a spori capacitatea pe timpul verii.

Atracții: sunt prevazute doua categorii de atractii in afara de bazinele propriu-zise:
– atractii pentru copii, la interior si exterior in cadrul bazinelor speciale destinate acestora; este vorba de atractti destinate copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani
La interior este pravazut un tobogan (diferenta de nivel cca 2m, lungime cca 6m), incorporate intr-o constructie cu scari. In acelasi bazin sunt prevazute elemente de catarare pentru copii, arce multicolore si diverse personaje special destinate varstei.
La exterior este prevazut de asemenea un tobogan pentru copii cu 3 piste (diferenta de inaltime cca 2m), un dispozitiv tip „galeata” (1000l) cu rasturnare si diverse jeturi de apa.
– atractii pentru adulti si copii peste varsta de 12 ani sau pentru familii, situate la exterior, cu posibilitatea de a prevedea in viitor tobogane pentru adulti si la interior.
Tobogan exterior multitrack de tip curse sau alunecare libera, cu 4 benzi, H=10m, L=4x46m si sistem de aterizare in afara bazinului;
Tobogan exterior hidrotub diametru 1400mm cu maxim 3 locuri si iesire de latime 3m si lungime 15m si sistem de aterizare in afara bazinului;
Tobogan deschis cu alunecare libera de latime 2000mm si iesire de latime 3m si lungime 15m si sistem de aterizare in afara bazinului.
Din punct de vedere structural :
Corp principal:
Cladirea are regimul de inaltime Demisol + Parter prevazut cu o supanta cu aria mai mica de 40% din aria parterului.
Infrastructura (demisol + fundatii) este realizata integral din beton armat.
Structura de rezistență a suprastructurii parter si supanta este din cadre din beton armat pe contur si acoperis metalic.

Fondurile necesare realizarii investitiei vor fi obtinute prin accesarea unui credit extern si prin contributia proprie. Valoarea investitiei totale de capital este de 34.369.08434.635.324 lei (total general, cu TVA), esalonata pe o perioada de doi ani, cu procentele de esalonare conform graficului de esalonare a investitiei. S-a presupus ca 80% din valoarea totala a investitie va proveni din accesarea unui credit bancar, in urmatoarele conditii:

Perioada de gratie: 4 ani. · Durata creditului: 15 ani

Numarul anual de vizitatori in primul an de operare (2019) va fi de 60% din capacitatea nominala, procentul urmand sa creasca in anul 2 la 80%. Incepand cu anul 2020 se considera ca obiectivul va fi operat la capacitate, gradul de ocupare urmand sa se reduca la 80% in ultimii 5 ani de operare: 54.750 (300 vizitatori in timpul celor 3 luni de vara, respectiv 100 vizitatori pe zi in timpul celorlalte luni calendaristice). · Cheltuiala medie a unui vizitator pe zi: este estimata la 53 lei.

Estimarea numarului maxim de vizitatori si a veniturilor generate

Luni zile capacitate nominala nr schimburi vizitatori total cheltuieli venit
saptamana exterior iun-aug 63 900 1 630 39,690 30 1,190,700
weekend exterior 27 900 3 2,700 72,900 30 2,187,000
saptamana interior iun-aug 63 300 1 210 13,230 60 793,800
weekend interior 27 300 3 900 24,300 60 1,458,000
saptamana interior oct-apr 189 300 1 210 39,690 50 1,984,500
weekend interior 81 300 2 600 48,600 50 2,430,000
189,810 10,044,000

AICI în întregime Analiza cost beneficiu

AICI Deviz Aquapark

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.