La Jelna, o tânără de etnie rromă a venit spre mine să-mi reclame, văzându-mă cu aparate la gât, că nu toţi copiii din sat vor primi daruri din Camionul de Crăciun, deşi „au dreptul”. „Ştiţi că cei care fac naveta la Bistriţa nu primesc?”, m-a întrebat ea cu un ton revoltat. Nu, nu ştiam. Deschizând subiectul „navetă”, femeia a început să toarne acuzaţii peste acuzaţii, întocmai ca o ploaie torenţială, că e prea mare înghesuială în autobuz, că primarul e de vină. O alta a aşteptat să plece ca să-mi şoptească: „Oamenii nu plătesc nimic pentru naveta copiilor, asta a uitat să vă spună”.
Cu încă o dovadă că adevărul e mereu la mijloc mi-am făcut loc printre copii şi am intrat în vorbă cu ei. Un băiat pe nume Paul era strigat de toţi „Guţă” fiindcă, pretindea el, ştie „toate manelele”. L-am corectat când l-am auzit spunând „mă duc să aprind nişte petărzi”, însă degeaba. Era convins că aşa se spune şi a plecat de lângă mine cu toată gaşca lui ca să nu-i stric imaginea de „cunoscător al tuturor manelelor”. Am rămas departe de adulţi, dar şi de copii şi am avut ocazia să văd imaginea de ansamblu. În faţa ochilor mi s-a aşternut tabloul unei Românii mai mici, dar în care nu regăseam nimic din bunul simţ al omului de la ţară, din buna lui cuviinţă. În aşteptarea Camionului, mi-am adus aminte cum ai mei ne-au învăţat să salutăm pe toată lumea de pe stradă. „Nu-i cunosc”, le spuneam. „Te cunosc ei pe tine”, mă avertizau părinţii care nu ar fi îndurat sub nicio formă nici măcar zvonuri că nu şi-au învăţat copiii să salute lumea pe stradă.
De la Jelna, unde Camionul de Crăciun întârzia, am mers la Budacu de Jos. Acolo, altă mulţime pestriţă, dar destul de ordonată. Chiar dacă aveau ţigările aprinse în colţul gurii, adulţii au aşteptat să audă numele celor mici ca să ia câte cinci-şase cutii – câte una pentru fiecare puşti – pe care să le urce într-o căruţă şi să plece acasă. Cu jumătatea de gură liberă, unii mai rosteau câte un „mulţumesc” trunchiat. În timp ce-i priveam cu încarcă pachetele în căruţe mă gândeam oare cum se vede tot acest tablou prin ochii nemţilor. Cu siguranţă, arătăm lumii o faţă murdară, necivilizată, o latură sălbatică şi primitivă.
Cu tot mai puţine şcoli la sate, cu tot mai multe antene satelit şi televizoare în fiecare cameră dintr-o cocioabă, România face paşi mari şi siguri înapoi în loc să-i facă înainte. Lipsa educaţiei se simte atât la adulţi, cât şi la copiii lor care efectiv nu au de la cine învăţa cum să se poarte. Din păcate, fenomenul nu-şi face simţită prezenţa doar la ţară, în sate cu mulţi ţigani, ci şi la oraş. Văd şi aud zilnic tot felul de copii care urlă, fac zgomote asurzitoare pe unde trec, dau cu picioarele, distrug. Am impresia că nu le-a spus nimeni că trăiesc într-o comunitate în care sunt şi alţi oameni care fie sunt bolnavi, fie obosiţi, oameni care au nevoie de linişte. Uneori mă întreb dacă i-a educat vreodată cineva sau pur şi simplu au crescut singuri, în junglă.
În plus, există o atitudine cu care m-am întâlnit în ambele sate. Oamenii considerau că pachetele sunt un drept al lor, li se cuvin. Pe foarte puţine feţe am putut citi recunoştinţa faţă de cei care le-au trimis, faţă de cei care le-au transportat pe atât de mulţi kilometri, faţă de cei care s-au ocupat ca fiecare să primească. Mi-e foarte greu să înţeleg de ce nu suntem recunoscători. Mi se pare un semn al dezumanizării, ceea ce e trist.
Cristiana Sabău
asa este dna.Sabau. intr-o zi vom schimba totul in tara asta. nu stiu cind …….dar cu siguranta se va intimpla. si inca un lucru mic vreau sa spun , in tari subdezvoltate (sint multe) daca dai 1 bombonica de 1cent unui copil este in stare de orice esti prietenul lui pe
viata
Mesajul Johanniterii este una profund crestin protestant: Ne pasa de voi indiferent de credinta.
Totusi este un fel de misionare si asta, doar ca diferenta la biserica celor 90% este ca ei dau ceva, nu ieau sau cercesc ca BOR care asteapta sa vii in palatul aurit si sa cotizezi fortat.
Cei care primesc pachetele din pacate sau probabil nu stiu despre cauzele sau diferentele profunde acestei actiune umanitara, fata de religiozitatea lor proprie. De altfel poate intelegeau si altfel si erau si capabil mai multi sa aprecieze gestul.
Problema copiilor si a adultilor acestei tari este ca nu au modele, exemple demne de urmat. Modelele lor sunt cele pe care le vad la televizor, pe posturile de mare audienta.Iar ceea ce vad acolo este de fapt reflexia realului. Exemplele negative abunda, astfel incat cele pozitive sunt practic inexistente.Atunci, la ce sa ne asteptam?
Stimati compatrioti, exista din fericire si un nobil model si o alternativa… Trebuie doar sa o vedeti, sa o analizati, sa o intelegeti…Este si a fost langa dumneavoastra tot timpul, indiferent de vicisitudinile vietii, incercand mereu sa ajute, sa apere, sa va iubeasca, sa daruiasca, sa se roage bunului Dumnezeu sa aiba grija de frumoasa Romanie! Va doresc cu drag, Sarbatori fericite si La multi ani !
Am citit articolul tau, Cristiana,cu lacrimi in ochi.Este cel mai trist articol pe care l-am citit anul acesta .M-a durut fiecare cuvant al tau ;m-a durut a neputinta ,a revolta ,a intrebari la care nu gasesc raspuns.
Sper ca anul care vine tot ce se invata la scoala si in cei sapte ani de acasa sa se vada si pe strada.
La multi ani !
…nu prea imi place sa aud ca Romania e pusa intr-un tablou primitiv, atata timp cat o parte din cetateni isi dau silinta sa fie la anumite standarde.Totul incepe de la educarea parintilor si apoi a copiiilor.NU mam gandit ca am sa scriu asa ceva in 2013,dar acum cand aproape intram in anul 2014 cred ca ar fi ideal sa se dezvolte un program pentru educarea adultilor din sate si orase.
iar vine nenea asta cu regele. ca am vazut cu toti ce au facut (si cine stie ce mai fac) copii lui. asa ca…..lasati-o ca macane.
Hai ma omule, „copilu” ala e o femeie adulta, responsabila pe actele sale si casatorita cine stie cu cine. Iar cand aud de trenurile cu aur…imi dau seama ce bine a prins indoctrinarea.
In orice caz, nu e musai ca monarhia sa revina cu Regele Mihai.
bunicul meu a fost atunci cind a plecat cu vagoanele, a fost la Jandarmi si mi-a povestit . asa ca o stiu de la sursa sigura . femeia aia este copilul regelui ptr. toata viata . si e o mai mult o chestie de ……….. nu gasesc cuvintele. dar iti spun asa taraneste ; daca regele nu poate controla si educa sau invata copii lui [citi si unde or fi ei] , atunci cum va putea conduce o tara cu milioane de oameni. vezi …..asta e !! ca la o adica , ma doare drept in virf ce fac copiii lui .intelegi ??
ce daruri sau cadouri a adus ???ca eu stiu ca de dus a dus destul atunci la plecarea aia rusinoasa . acum s-a intors , poate a uitat ceva . daca am gresit cu ceva ,scuze.
pina la rege …..ne maninca supusii dl. doctor. uitati este o familie nevoiasa care a avut sarbatori groaznice , i s-a rupt la ala mic un dinte , a fost cu el la doctor si surpriza ….programare peste dupa sarbatorile de Craciun si si la un pret astronomic, a vrut colegul meu sa negocieze spunindu-i ca este muncitor si ca asta e salariul lui…..dar nimic ,fara suflet la leu i s-a raspuns. unde sint cabinetele de permanenta,unde sint cabinete ptr. cei cu salar de 800 de lei??? unde ???am vrut sa platesc eu dar iar surpriza …..dupa anul nou. deci dl. doctor …..putina liniste !!! eu stiu ca dvs. aveti suflet ca siteti bun ….etc….. dar ….trebuie facut si aici ceva. si inca unlucru si termin: problema acestui popor este asta :de ce la nivel personal totul este frumos sintem minunati , iar la nivel de grup de tara sintem un dezastru???? de ce ?? e o intrebare la care nu am inca un raspuns. poate la anu……si la multi ani.
Citesc mereu ziarul acesta, uneori sunt de acord cu parerile dnei Sabau, alteori nu…pana la urma nimeni nu detine adevarul absolut, dar chiar atat de primitivi suntem pentru ca am asteptat niste cadouri? pt ca nu toti locuitorii Romaniei sunt persoane cultivate, cu un anumit nivel de inteligenta si educatie?! dati-mi voie sa va aduc la cunstinta ca nici Germania sau Austria nu au doar savanti si persoane educate in interiorul granitelor! De ce nu va aduceti aminte ce s-a intamplat in urma cu cateva zile: acele actiuni caritabile facute de romani pentru romani, gen Shoebox, sau campania ziarului Bistriteanu? sau multe altele…..Eu nu accept sa se spuna ca traiasc intr-o tara unde toti putem fi catalogati atat de usor! Impreuna cu fiul meu am asteptat camionul de Craciun, tocmai pt a intelege si el mai bine, bucuria pe care cu siguranta a simtit-o un copil care a primit anul acesta cadoul facut de catre noi. De fapt toate actiunile astea trebuie facute cu inima deschisa, cu ganduri curate….daca stati si le murdariti cu cuvinte dure, cu certitudine cei care pierd ceva in viata asta sunteti voi…..
Departe de mine gândul că „suntem primitivi pentru că am aşteptat nişte cadouri”. Eu v-am descris nişte tablouri şi m-am gândit cum ne-au perceput străinii. Atât. Întâmplător, aceste tablouri mi-au apărut în faţa ochilor în timp ce aşteptam camioanele cu daruri. Puteau apărea la fel de bine cu orice altă ocazie. Sper că s-a înţeles, dacă nu, îmi cer scuze, dar trebuia să vă relatez contextul.
mariana, foarte simplu. A fost campania ziarului (publicatiei concurente) si nu a fost nimic senzational (care sa ne atraga atentia)! Au fost implicati si popii aia rai ce iau bani de la enoriasi, ce au mertane, ce`si fac biserici peste biserici!
Destul de greu să avem aşteptări de la oamenii obişnuiţi/ forţaţi să trăiască din ajutoare, să stea cu mâna întinsă demni. La mulţi ani!
sarbatori fericite
D-na Cristiana,imi pare rau ca nu ati fost la Ardan ,sat pur romanesc,in momentul impartirii cadourilor.Ati fi avut cu siguranta in fata ochilor un cu totul alt tablou,ati fi observat bucuria si recunostinta in ochii micutilor care asteptau cuminti ,frumos imbracati alaturi de mamele lor si multumeau emotionati cu un zambet larg pe fata.
Mă bucur să aud asta. Chiar mă gândeam astăzi, după ce am scris, că am fost în două sate cu mulţi rromi şi că „tabloul” a fost cu siguranţă influenţat negativ din acest motiv. Îmi amintesc, de exemplu, de Salva, când lumea ieşise în stradă să-l aştepte pe mitropolit. Am văzut foarte mulţi copii cuminţi, frumoşi, părinţi atenţi la ei.
De ce ne ferim sa`i numim tigani? Toata europa ii numeste asa! Identitatea de rom o gasim doar la noi in tara! nu ar trebui sa le fie rusine de acea denumire de tigan! de ce trebuie sa amestecam romanii cu tiganii?
Cred ca Valea Sieului, de la Sieut in sus, e singura zona pur romaneasca din judet, unde traditiile sunt foarte bine pasrtrate, unde se simte si se traieste romaneste!
Problema este ca stim si pretindem sa primim, insa nu stim sa si daruim…
Din fericire, organizatorii camionului de Craciun iau realitatea asa cum e si fac cu abnegatie, caldura si cu mult efort ceea ce depinde de ei pentru ca lumea sa devina un loc mai bun. Cand totul e gata lucrurile par simple dar merita sa refacem mental traseul unui singur cadou de la familia germana din Wurtzburg pana la familia din Budacul de Sus pentru a vedea cat de complicat este, de cati oameni generosi, binevoitori, organizati, darnici si harnici, precisi si rigurosi este nevoie pentru ca acel cadou sa ajunga acolo unde trebuie. Nu stiu daca Romania face pasi inapoi sau inainte. Judetul nostru a facut cu siguranta multi pasi inainte datorita organizatiei Die Johanniter si a partenerilor lor, Tasuleasa Social. In urma cu 10 ani oamenii se imbranceau si se calcau in picioare sa apuce un pachet mai mare dupa care fugeau sa-l doseasca dupa gard ca sa mai ia unul, autoritatile locale erau in cel mai bun caz indiferente, profesorii erau ignorati iar autoritatile centrale puneau in ajunul Craciunului acciza pe faina si se preocupau sa interzica jucariile de plus. Acum lumea a inteles ca in pachete sunt cadouri (cu un continut echivalent) pentru copiii de varsta scolara, acestia stau disciplinati asteptand sa vina randul fiecaruia sub coordonarea profesorilor si a directorilor si sub protectia institutiilor specifice. Sub influenta germanilor oamenii locului au invatat sa se mobilizeze si sa coopereze pentru a-i ajuta pe semenii lor. Exemplul solidaritatii si sensibilitatii sociale este molipsitor. Tasuleasa mobilizeaza astazi cu usurinta sute de voluntari, tineri care au inteles, la fel ca si germanii ca, ajutandu-i pe altii se ajuta pe ei. Ca societatea nu e o vorba goala si ca oamenii nu sunt facuti sa traiasca singuri. E un pas inainte. Nu stiu cat de mic sau mare. Ramane de vazut. Ceea ce stiu sigur e ca daca Romania vrea sa ajunga la o stare mai buna in viitor ar trebui sa priveasca cu mare luare aminte la acest model al organizarii, daruirii, corectitudinii, harniciei si perseverentei germane care, in timp da roade si satisfactii tuturor celor implicati. Daca am fi fost mai putin preocupati de diverse axe Washington, Londra, Paris, Muntele Athos, Marea Neagra, Beijing etc. si am fi privit cu seriozitate, asa cum fac germanii, la problemele noastre reale incercand sa facem in fiecare zi un pas inainte pentru rezolvarea acestora, acum, cu siguranta, lucrurile ar fi aratat mai bine in Romania profunda. Nu stiu cate alte aniversari va mai prinde camionul de Craciun. Sper insa ca atunci cand el nu va mai avea ca destinatie finala Romania, sa fim in masura sa devenim din statie finala in statia de plecare pentru un nou convoi care sa duca valorile generozitatii si solidaritatii sociale, mai departe, acolo unde este nevoie. Abia atunci Romania va arata bine. Cand va putea fi, nu doar recunoscatoare ci, la randul ei, generoasa.
Domnule Raul Adrian, parerile dumneavoastra privind Casa Regalal , le cunosc! Cred ca ar trebui sa consultati o bibliografie serioasa, dar pentru acest demers aveti nevoie de timp, intelegere, bunavointa, lipsa prejudecatilor… Daca doriti, va stau la dispozitie ! In ceea ce priveste celalalt subiect, exista in Bistrita cinci cabinete stomatologice scolare care furnizeaza servicii gratuite ! Serviciile de urgenta sunt afisate la UPU si sunt citite zilnic la radio Transilvania! Telefonul meu este public si pot raspunde oricui, oricind!
PAI TOT DIN CAUZA VOASTRA CARE TRAITI PE BANII SI IMPOZITELE SI TAXELE NOASTRE AM AJUNS SA ARATAM CA PRIMITIVIII. FACETI DRUMURI SCOLI DISPENSARE IN SATE SI DUPA AIA COMENTATI CA SUNTEM PRIMITIVI.
SUNTEM CODASIII EUROPEI TOT DIN CAUZA VOASTRA . DE ASTA NE DAU ALTII DIN MILA PENTRU COPIII NOSTRI. HOTILOR
Ţară primitivă: http://www.youtube.com/watch?v=1YC3FG6jkdI
Eu propun sa ridice doua degetele sus cei care ,copii fiind,au mers prima data de la tara la oras si au salutat pe toata lumea….ca deh,asa se cuvenea,nu?