Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a cumpărat în luna decembrie a anului trecut 4/5 din clădirea în care a funcționat până nu demult Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, situată pe strada Alexandru Odobescu din Bistrița, diferența de 1/5 din imobil fiind în proprietatea municipalității.
Acolo, Mitropolia intenționează să organizeze Centrul social-educativ ”Grigore Pletosu”.
Printr-o scrisoare adresată municipalității, IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului solicită darea în folosință gratuită a spațiului aflat în proprietatea Primăriei Bistrița.
”Apelăm la bunăvoința dvs. pentru a ne sprijini în acordarea folosinței gratuite pentru partea de imobil care este proprietatea municipiului Bistrița pentru a putea organiza cât mai bine în folosul comunității acest centru care va cuprinde în structura sa și școala cu aceeași nume”, a menționat IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Preotul şi pedagogogul Grigore Pletosu (n. 9 iun. 1848, în Chintelnic, decedat la 4 nov. 1934, în Bistriţa) a studiat la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru Religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). Preot în 1892, hirotesit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, iconom stavrofor (1928), membru în Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei Clujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, asesor consistorial onorar (1903), preşedinte al secţiei şcolare a Astrei.
Grigore Pletosu este ctitor al Bisericii ”Sfinții Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu, în curtea căreia este înmormântat. Un bust al său a fost dezvelit acolo în noiembrie 2014, în prezența oficialităților și a IPS Andrei (foto).
Adaugă comentariu