Actualitate

”Eminescu și noi” la Sinagogă

(FOTO-VIDEO) Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Fundația Societatea de Concerte și Comunitatea Evreilor din Bistrița, a organizat la Sinagogă spectacolul ”Eminescu și noi”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

2 eminescu si noi 16.01.2016 3 eminescu si noi 16.01.2016 4 eminescu si noi 16.01.2016 eminescu si noi 16.01.2016


”Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu este Ziua Națională a Culturii, toate instituțiile culturale îl omagiază pe marele poet. Mihai Eminescu are o soartă destul de dramatică în aceste vremuri. El este sărbătorit nu numai o zi, ci chiar două sau trei, așa că am considerat de cuviință că nu numai 15 ianuarie poate fi o zi a culturii, mai ales că nu încăpem toți într-o zi să îl omagiem pe Mihai Eminescu. Sărbătorim Ziua Culturii alături de criticul Alexandru Cistelecan, considerat criticul nr. 1 al României cel puțin în ceea ce privește poezia, și poetul Ion Mureșan, considerat de mulți dintre noi poetul nr. 1 al României, și cu un concert de muzică de cameră”, a spus managerul CJC, Gavril Țărmure.

”Eminescu și noi”. Ion Mureșan”Eminescu și noi”. Bistrița, 16.01.2016

Posted by Timp Online on 16 Ianuarie 2016

Au fost invitați să vorbească despre Mihai Eminescu și opera sa poetul Ion Mureșan și criticul literar Alexandru Cistelecan.

Cvartetul Gioia, condus de violonistul Claudiu Hontilă, a interpretat lucrări precum Hornpipe – G. F. Handel, Badinerie – J. S. Bach, Divertimento 1 – W. A. Mozart, Annen Polka – J. Strauss, Tic-tac Polka – J. Strauss, Misty – E. Garner, Second Waltz – D. Schostakowitsch, Liebes Leid – F. Kreisler, Schon Rosmarin – F. Kreisler, Chitarra Romana – E. Lazzaro, Parfum de Femeie – T. Newman, C’est Si Bon – H. Betti, Happy Birthday Variation – P. Heidrich.

”Eminescu și noi”. Cvartetul Gioia”Eminescu și noi”. Bistrița, 16.01.2016

Posted by Timp Online on 16 Ianuarie 2016

1 comentariu

  • În ianuarie 1877, Eminescu a publicat seria de articole „Evreii şi Conferinţa”, scriind: ” Prin ce muncă sau sacrificii şi-a câştigat dreptul de a aspira la egalitate cu cetăţenii statului român? De când rachiul este un element de civilizaţie?…Un agent al guvernului unguresc zvârle dintr-o şcoală zidită de români băncile, demite pe învăţător şi pe preot, îşi bate joc de un sat…, făcut-au caz presa austriacă de aceasta? Nici vorbă! Dar dacă un prefect în România cutează a opri pe un evreu de a vinde băuturi spirtoase într-un sat? Persecuţie, pradă, nelegiuire!”.”Eminescu va declara din nou că seminţia evreiască vrea să câştige toate drepturile fără sacrificii şi fără muncă. În trecerea lui de la o ţară la alta, din Germania în Polonia, din Polonia în Rusia, din Austria în România şi Turcia, evreul este pretutindeni purtătorul simptomului unei boli sociale, producând o criză în viaţa poporului, care, ca în situaţia Poloniei, se sfârşeşte câteodată cu moartea naţionalităţii. Eminescu îi consideră pe israeliţi corupţi, întrucât dispreţuiesc munca, astfel ei trăiesc din traficul unei munci străine, fac comerţ cu lucru străin”,scrie Nicoleta Dabija.
    Ca nationalist si cititor de Eminescu, ma bucura ca poetul national a fost sarbatorit in sinagoga!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS