(FOTO-VIDEO) Pădurea de stejari din Şesul Orheiului s-a umplut cu lalele pestriţe, parcă mai multe ca niciodată. După topirea zăpezii şi ploile din ultima perioadă e multă umezeală, iar asta face ca lalelele, mari iubitoare de apă, să răsară într-un număr mare. În cea de-a doua zi de Paşti, numeroşi bistriţeni, dar nu numai, au început să vină şi să admire plantele declarate monumente ale naturii. Alţii însă doar pentru grătare.
Cu toate că la intrarea în pădure e amplasat un panou pe care scrie că pădurea e arie protejată în care trebuie respectate anumite reguli, mai multe persoane au ignorat pur şi simplu atenţionarea.
Deşi este interzis accesul în pădure cu maşini, unii oameni pur şi simplu au ocolit bariera din lemn şi au parcat maşinile de teren la umbra copacilor seculari.
În timp ce majoritatea turiştilor au pornit pe jos să admire florile pe care le-au fotografiat în linişte, alţii şi-au instalat cu nesimţire grătarele şi mesele exact în zona în care cresc florile.
Într-o totală lipsă de respect faţă de natură şi faţă de cei care au venit să se bucure de minunăţiile ei în linişte, amatorii de distracţie în aria protejată au dat manelele la maxim şi s-au apucat de dansat printre flori, aşa cum puteţi vedea şi auzi din înregistrarea de mai jos:
Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.
Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apă pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină.
Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.
Satul Orheiu Bistriţei face parte din comuna Cetate a cărui denumire vine cel mai probabil de la Cetatea şi Castrul Roman care au fost descoperite la Orheiu-Bistriţei. Comuna mai are în componenţă localitatea Satu Nou, formată din oameni care ar fi, se spune, urmaşi ai locuitorilor vechii cetaţi Rodna, retraşi în aceasta parte în urma măcelului provocat de năvalirea tătarilor din 1241, satul Petriş s-ar fi format în jurul unui domeniu feudal, denumirea provenind de la expresia “Satul lui Peter”, probabil numele unui nobil. Toate sunt foste localităţi care au format Districtul săsesc al Bistriţei.
Fara suparare , de ce nu ati sunat la 112 ?
https://www.timponline.ro/revoltator-ce-a-patit-un-bistritean-care-a-sesizat-autoritatile-ca-se-fura-lemne-din-padurea-schulerwald/
Și din această cauză oare nu mai trebuie sa sunam la 112 ? De acuma stam și ne uitam ?
La 112 trebuie să sunăm pentru situaţii de urgenţă, nu pentru lucruri care se întâmplă an de an, în aceeaşi perioadă, predictibile de altfel. Această arie protejată are un custode, precum un copil are un părinte. Acest custode are obligaţia să îi poarte de grijă, iar Ministerul Mediului să supravegheze ca el să-şi facă datoria, altfel să încredinţeze „copilul” altcuiva mai responsabil.
v-a pus naiba în anii trecuti sa promovati frumusetile naturii iar acuma va mirati ca au navalit maimutele pe acolo si distrug totul.
data viitoare sa va fie învatatura de minte, sa nu mai mediatizati arii protejate ca poporul asta de salbatici nu merita sa stie de ele.
Cred ca la ora aceasta politia ,primaria CETATE ,trebuia sa se sesizeze din oficiu si sa-i puna la punct in mod legal pe acesti huligani.
Cel mai idiot reporter, care nici nu stie de unde incepe aria protejata si unde creste laleaua
Zici? Au fost buni micii?
Derbedeule, nu semna cu numele unui mare campion comentariul tău idiot.
La ora 15.30 au fost prezente 2 doamne de la Garda Nationala de Mediu. Erau total depasite de situatie, dar partea bu a pt ele a fost ca cei ce au facut focul si au prajit gratarele tocmai plecasera. Erau cu un Touareg cu nr MYA. Poate ii stie cineva
Voi doar stiri de rahat postati…nu aveti parfum sa mergeti la udat?
Nina manelista idioata, ție ți s-o făcut de parfum?
Bine mai Manelistule!ce istet iesti
Da, îl știu eu. Unu la mână e marca volkswagen tiguan, nu touareg:)) iar doi la mână domnii polițiști de la Cetate sunt ocupați cu alte lucruri. Ca drept exemplu lăsând pe alții să circule fără permise ,punându-și viața în pericol atât lor cât și a altor persoane. Și așa, că să mai fie si un „trei la mână” nu cred ca asa ziși „huligani sau cum îi numiți voi, ” unii ” au făcut vre-un rău „ariei protejate” până acum câțiva ani nimeni nu avea treabă cu oamenii care ieșeau la grătare iar acum, brusc v-ati trezit? Banal.. din punctul meu de vedere eu nu cred ca au făcut vre-un rău lalelelor.Dar mna, fiecare își susține parerea!
Dar urmele adanci de tractor (sau poate ATV) printre lalele nu le-ati vazut??? Zona protejata nu e protejata in niciun fel, exista o bariera si atat, dar pe langa bariera deja s-a format drum. Fiecare face ce il taie capul, oricine poate sa culeaga toate lalelele, nu e niciun fel de paza, nici macar o tabla de informare nu exista.
Trebuie paza pt lalele? Nu e ajuns un anunt care sa te/ne informeze ca este o arie protejata si ca locul acestor lalele este in psudo-padurea aceea si nu in vaza pe masa din bucatarie? Asta arata cat de arhaici am devenit.
Oameni buni. Fiti seriosi ca nu exista nimic protejat in Romanica. Ce arii protejate visati acolo ? Este un simplu panou care ingana ceva citit dintr-o lege si gata. Am avut si legea PICNICULUi si a fost bagata pe urma la sertar fara nici un efect. In mod normal stiind ca sunt zile calde care te imbie la o iesire la un gratar, aceasta zona daca ar fi avut un custode trebuia tinuta sub observatie. Astept explicatii de la APM si GARDA de MEDIU.
Românii sunt niște ce foarte pestriți. Bruxelles-ul tot înreabă: mă, voi de ce sunteți așa pestriți și trimiteți la lele, pardon, o trimteți pe lele prin Europa?
Bistriță, dragă Bistriță,
Plăpândă lalea-pestriță,
Stau la pândă, țin arândă,
Tu rămâi mereu plăpândă.
Ce-i cu prostiile astea gen manele? Auzi, cică:
Bistriță, dragă Bistriță,
Plăpândă lele pestriță…
Ceva mai deștept nu poți să găsești pentru bistrițeni? Doamne, cât poți fi de stupid.
Ce varsta aveți ” Niște prostii”? Când ați citit ultima dată o poezie? Dar o poezie de inspirație folclorică? Analiza unei poezii/ a unor versuri s-a studiat în anii pe care i-ați petrecut în liceu/ colegiu? Eu nu dau dislike unor comentarii nefondate și nesusținute. Mă interesează rațiunea din spatele acestora.