Actualitate Recomandări

Artistul Alexandru Şerban a lansat DEXplicaţii, jocul de societate care încurajează comunicarea

(FOTO) „Distrează-te cu 1000 de cuvinte!”. E îndemnul artistului plastic Alexandru Şerban din Bistriţa care a inventat şi lansat jocul de societate „DEXplicaţii”, unul care poate fi jucat de grupuri mici şi mari, indiferent de loc sau de vreme. „Am optat pentru această variantă de nume – DEXplicaţii – pentru că e un joc în care trebuie să explici cuvinte, să dai definiţii şi atunci o combinaţie între definiţie şi explicaţie a ieşit DEXplicaţii. Feedback-ul este foarte pozitiv. Oameni timizi, care iniţial nu au vrut să joace, au intrat în joc şi apoi ne-a prins ora 3-4 dimineaţa încercând să mai jucăm o rundă, două”, spune Alex Şerban.

„Dacă luăm definiţia jocului de societate, e un joc în care un grup de oameni încearcă să rezolvea numite probleme distrându-se. Poate fi jucat la terasă, fie acasă, fie la cabană sau la iarbă verde. E un joc care se ocupă de comunicare, de orice formă de comunicare, verbală, nonverbală. Te obligă să citeşti mai repede, să-ţi găseşti cuvintele rapid, iar dacă vrei să înveţi o limbă străină, te ajută să eviţi blocajele. Jocul acesta te învaţă să explici un cuvânt folosind ceea ce ştii deja”, mărturiseşte Alex Şerban.

Artistul spune că ideea să creeze un joc nou i-a venit acum mai bine de şapte ani când, împreună cu un grup de prieteni, juca Activity: „Pe vremea respectivă, era tradus mot-a-mot din engleză, aşa că am început să ne facem versiunea noastră cu cuvinte româneşti, ne scriam noi cuvinte pe bileţele şi ne jucam. Apărând chestia asta cu bileţele scrise de mână, s-a schimbat puţin game play-ul. Am tot decantat până am ajuns eu la o formulă în care jucam numai cu obiecte şi rundele s-au mai schimbat faţă de Activity. Aşa am ajuns să creez jocul DEXplicaţii”.

Jocul conţine 1000 de cuvinte, toate obiecte, iar dintre acestea 172 sunt regionalisme: „Am zis că ar fi distractiv să avem şi această parte a limbii române inclusă într-un joc. Pentru noi, cei din Ardeal, poate sunt mai uzuale, pentru restul va fi amuzant. Jocul e compus din trei runde, se joacă cu aceleaşi cuvinte în toate cele trei runde, deci există elementul de repetiţie, dar în fiecare rundă, cuvintele trebuie explicate altfel. Toate cuvintele se amestecă, deci un jucător poate să nu nimerească acelaşi cuvânt şi în runda doi. În prima rundă trebuie să explici cu cât mai multe cuvinte ce ai tu pe bileţel, cuvântul respectiv, nu ai voie să-l foloseşti pe respectivul. Ca inovaţie faţă de alte jocuri am introdus şi o explicaţie sub cuvânt – în cazul în care nu ştii cuvântul sau nu poţi să-l explici să nu se blocheze jocul. În runda doi intervine partea de cuvânt-cheie care nu s-ar putea face fără repetiţia cartonaşelor. Tu trebuie să explici coechipierului tău cu un singur cuvânt cel de pe cartonaş, un sinonim, sau o convenţie pe care o stabileşti în cealaltă rundă, iar runda trei se referă la interpretare, adică mimă. Totul se desfăşoară în 60 de secunde de jucător, iar fiecare rundă se termină când se termină toate cartonaşele de pe masă”.

Pentru început, artistul a creat „o ediţie experimentală cu 50 de jocuri lucrate manual”.

„Cutiile sunt din lemn de stejar, lucrate şi pictate manual de mine. Cartonaşele le-am produs la o tipografie de foarte bună calitate, am mers pe zona premium. În funcţie de cât succes va avea jocul, vom vedea dacă vor mai fi şi alte ediţii. De procurat, deocamdată, se poate de pe pagina jocului, pe Facebookul DEXplicaţii. Amprenta mea de artist este în tot jocul, de la modul în care am ales cuvintele, la cum am scris definiţiile – sunt nişte definiţii care se referă la formă, la materiale şi apoi la utilitatea obiectului – la tot conceptul jocului, grafic, faptul că ambalajul arată ca o carte. Toate au fost gândite de mine şi toate au fost soluţii artistice de realizarea jocului”, a mai spus Alex Şerban.

Jocul este însoţit de o aplicaţie care ajută la tot procesul jocului, adică ţine tabela de scor şi cronometrul pentru că jocul se joacă în 60 de secunde. Cutia jocului are formatul DEX-ului şi se apropie şi de greutatea lui, mai precis are 2 kg, dar este o adevărată operă de artă.

Jocul a fost lansat vineri seara la o terasă din centrul istoric al oraşului.

3 comentarii

  • Interesant!
    Jocurile de societate sunt utile, distractive, te ajutā sā iti completezi cunoștințele de cultură generală, leagă generațiile.
    In Danemarca nu există Revelion, Crăciun, Paște, zi de naștere, ca după ce ai mâncat și băut, să nu apară jocuri de societate pe masă! De cele mai multe ori sunt jocurile gazdei, dar și oaspeții vin cu jocul de acasă!
    Există Cafenele care au rafturile pline de jocuri. Mergi acolo cu prietenii, sau singur, bei o cafea și joci jocuri de societate.
    Bezzerwizzer
    Settlers from Catan
    Ticket to ride
    Flame Rouge
    Matador
    etc.
    Se joacă in echipe; bunic, nepot, ginere, etc.
    Intrebări de tot felui: istorie, literatură, design, politică, geografie, film, religie, arhitectură, sport, tehnică, etc.
    -Cine a compus “Tosca”?
    -Cine a scris romanul “1984”?
    Bravo domnule Șerban! Jocul dumneavoastră este interesant, util și distractiv!

  • Aia o fi în Danemarca, în România nu există aniversare că după ce mănânci și bei că un porc, să bei și mai mult, să aduni toată casa, să te bați cu tovarășul de pahar, să invidiezi casa și succesul gazdelor, iar după ce pleci, să bârfești toți participanții!

  • O iniţiativă bună pentru dialog, pentru crearea unor comunităţi şi a înţelegerii între oameni, a acceptării ideii altuia despre un fenomen sau fapt, dar e necesar să conştientizăm şi faptul că, trebuie să fim toleranţi faţă de semenii noştri, dar că avem datoria să contribuim la îndreptarea concepţiei greşite şi la aflarea adevărului, prin mijloace paşnice şi nu prin măsuri care lezează integritatea fizică şi libertatea individuală a aproapelui nostru. Problemele din mediul vital al societăţii, „boala” se poate vindeca numai de către Bunul Dumnezeu, care este Stăpânul Istoriei, al Adevărului,Dreptăţii şi Justeţii. Fără Dumnezeu, credinţă deplină în EL nu se poate rezolva nici o problemă în viaţa omului şi a societăţii, dar această credinţă trebuie să vină din inimă, în care este înscrisă singura lege, cea a IUBIRII adevărate, faţă de Dumnezeu şi faţă de fiecare semen al nostru. Răul din societate se poate elimina doar prin credinţă adevărată, nu prin fariseismul arătat deunăzi de către cei, care doresc să împună „adevărul” propriu, care nu este decât minciună şi dorinţa arzătoare de a scăpa de pedeapsa cuvenită, care se apropie şi nu întârzie. Răsplata vine, dar toate lucrurile se produc la vremea lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS