Actualitate

Așa arată râul Bistrița Ardeleană din care sunt alimentate cu apă 58 de localități din județ

Râul Bistrița Ardeleană din care sunt alimentate cu apă 58 de localități, inclusiv municipiul reședință de județ, este plin de gunoaie, agățate de crengile copacilor, un peisaj dezolant pe care autoritățile se mulțumesc să-l constate. ”Sperăm în lucruri mai bune”, a spus șeful SGA.

”În fiecare an pregătim, începem și finalizăm campania de curățenie de primăvară. Rezultatele sunt cele care le vedem cu toții. Depinde cum privim paharul: jumătatea plină sau jumătatea goală. Avem și rezultate pozitive, dar la fel de corect și exact este că mai avem de muncă, atât la conștientizarea populației, cât și la aplicarea factorilor coercitivi, dar și la găsirea unor soluții de colectare și valorificare a deșeurilor, respectiv de recuperare a materialelor. Sigur, în conformitate cu prevederile legale, greul este pe UAT: OUG 21 și Legea 515. E adevărat, în teritoriu se știe foarte bine care sunt zonele vulnerabile și cine e obișnuit cu așa ceva. Suntem parteneri, colaboratori, responsabili în aceste acțiuni. Sperăm în lucruri numai bune”, a spus Teodor Hășmășan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud în ședința Colegiului Prefectural.

Întrebat cum este posibil ca râul Bistrița Ardeleană care traversează doar câteva comune și orașul Bistrița să fie atât de murdar an de an, Teodor Hășmășan a răspuns: ”Poate să traverseze numai una, dacă nu suntem curați va fi la fel. Din păcate, anul acesta am avut o serie întreagă de perioade de viitură, vorbesc de niveluri. Pe lângă râul Bistrița, la fel de dezolant arată și Sălăuța, și Someșul. Suntem județ de izvoare, de la noi pleacă gunoaiele”.

”Viituriile” la care se referă șeful SGA sunt deversările controlate de la Colibița, dar și de la stația Aquabis.

Precizăm că, din râul Bistrița Ardeleană sunt alimentate cu apă următoarele localități:

Bistrița, Unirea, Sigmir, Viișoara, Sărata, Sărățel, Herina, Galații Bistriței, Tonciu, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii, Teaca, Crainimăt, Șieu Măgheruș, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Șieu Odorhei, Șintereag, Șieu Sfântu, Nimigea de Sus, Nimigea de Jos, Mocod, Mintiu, Florești, Mogoșeni, Tăure, Cociu, Lechința, Vermeș, Matei, Corvinești, Feleac, Nușeni, Beudiu, Vița, Rusu de Sus, Malin, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila, Dumitra, Cepari, Tărpiu, Țigău, Sâniacob, Șieu Cristur, Șirioara, Bretea, Agrișu de Sus, Agrișu de Jos, Arcalia, Orheiu Bistriței, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești, Monariu.

9 comentarii

 • Doamne, e dezolant!
  Infrunzesc copacii si nu se mai vede. Pana la primavara nu mai zice nimeni, nimic, nici presa nici autoritatile.

  35
 • Pai nu iesise dom primar cu ciurda de subalterni ca sa ecologizeze malurile?
  Sau n-a fost vreme buna pentru sedinta foto?

  32
  9
  • Da asa greu e sa punem legea în aplicare????? Ba ca nu avem angajați, ba ca nu ne mai votează cetățenii dacă ii amendam. Bai Primarilor puneți legea în aplicare….. angajezi oameni și ii plătești cu un salariu stabilit plus procent din amenzi, nu cred ca nu ar fi doritori. Cei prinși pe lângă amenda sa fie puși la curățenie 3 zile…. sa vedem mai au pofta sa arunce pe apa gunoaie….. Dacă nu aplicam legea tot degeaba, se pare ca educația nu da roade, sau nu se face cum trebuie. Se vede cu ochiul liber ca avem un nivel scăzut de educație, dar ne trebuie Schengen și alte avioane

   26
  • Bem apa din latrina de mai sus, lacul Colibita, alimentat de Bistrita Ardeleana… si acolo e alta poveste..

   25
   1
 • Am o întrebare: de ce NU se alimentează din puțuri forate (adâncime) ca la Sângeorz-Bai ?
  De ce se alimentează fin râuri murdare si poluate si nu din puțuri?
  Nu ar trebui schimbată sursa de alimentare?

  17
  3
  • Domnu asta director nu stie ce sa spuna nici la el la birou!!! E vai de capu lui…multi se intreaba de ce il tine Turc acolo. E praf omu

   8
   1
 • Civilizatia judetului nostru este la pamant, degeaba avem vile, masini scumpe si toti par civilizati pe facebook si instagram. Totul este o minciuna iar realitatea se vede in natura. Nesimtire si nepasare maxima.

  29
 • E faină viața de bugetar.
  Ziua trece, leafa merge, noi ne facem că muncim de zor.
  Afacerea proprie pe din dos o mânuim… 😉

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.