Actualitate

”Ce are de ascuns ministrul Transporturilor cu privire la centura Bistriței?”

”Centura Bistriței constituie un obiectiv de maxim interes pentru cetățenii municipiului. Pentru Guvernul PSD-ALDE, acest drum reprezintă însă un mare mister, ca și alte obiective de investiții importante pentru români. În luna aprilie a acestui an, am adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Șova, prin care îi solicitam acestuia motivarea alegerii unui anume traseu pentru centura Bistriței. Mai precis, am cerut să ne argumenteze de ce varianta Sud, cea aleasă, a fost considerată mai bună decât varianta Nord”, spune deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud. 

El a adăugat pe Facebook: ”Răspunsul pe care l-am primit acum câteva zile este revoltător: domnul ministru Șova spune că întrebările mele ”nu se subscriu cadrului legal”. În consecință, nu am primit niciun fel de date, niciun răspuns. Noi, cetățenii municipiului Bistrița, nu avem dreptul să știm toate informațiile, până la ultimul amănunt, despre investițiile din bani publici care ne influențează viața de zi cu zi? În mod firesc, mă întreb: ce are de ascuns ministrul Transporturilor cu privire la varianta ocolitoare a Bistriței?”.

În iunie a.c., într-o vizită de lucru în județ, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, spunea: ”Încercăm ca prim obiectiv începerea lucrărilor la Centura Bistrița, care este esențială, un proiect început în 2010, tergiversat din diferite motive. Acum am înțeles că din punctul de vedere al instanței lucrurile sunt cam lămurite. Este un proiect cuprins în Masterplan, am dat dispoziție să fie solicitat avizul de mediu de la APM. Solicitarea către minister este făcută, pentru a obține fondurile. Este prinsă în perioada de finanțare 2021-2030, încercăm să tragem proiectul în actualul exercițiu de finanțare ca să începem lucrările de proiectare și execuție. Este vorba de centura care a fost în discuție până acum. Avem un studiu de fezabilitate care va fi respectat, iar din punctul de vedere al instanțelor lucrurile sunt foarte clare, altfel nu ne puteam apuca de treabă. Din punctul meu de vedere, fiecare localitate din România merită o centură, un by-pass, traficul trebuie scos în fara localității, este evident. În ceea ce privește exproprierile, procedura va fi inițiată de către companie, se va aproba lista imobilelor pentru expropriere prin Hotărâre de Guvern și mai departe se fac procedurile conform legii”.

În 29 septembrie 2013, municipalitatea a organizat un referendum local privind centura Bistriței. 58,02% dintre alegătorii prezenți la urne (10.554 de persoane, adică 13,86% dintre alegători), au spus că sunt de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa Sud pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17.

Ulterior, instanțele au respins acțiunea intentată de fostul consilier municipal PER Maxim Gagea, Mariana Nacu și Silivan Crăciun pentru anularea avizului de mediu emis de APM BN în cazul Planului Urbanistic General, aprobat de Consiliul Local, unde a fost introdus traseul variantei ocolitoare Bistrița Sud.

13 comentarii

 • ca raspunsul e dupa 7 luni ..timp cat acest SUGATIVANT al banului public nu a facut altceva decat SA SFIDEZE cetateanul!
  de asta contibuabilul roman este considerat PROST… ca nu stiu altceva decat sa PLATEASCA IMPOZITE!
  ca pe vremea turcilor!
  nici o diferenta!
  (asteptam sa fie macar un raspuns …”trebuie analizata solutia”…valabil pentru toti bistritenii!!!)

  • Ar putea sa o faca direct prin parcul municipal daca tot vor sa taie copacii si sa distruga posibilitatea de extindere a parcului….

  • De ce o tot dau cu centura prin oras? Ca-s prosti de aia! Si nemernici pe deasupra! Cine stie ce interese meschine se ascund acolo!

 • Ce minciuna este aceasta cu „alegatorii sunt de acord”. Alegatori au fost de acord cu ideea de centura dar nu pe langa spitalul TBC, nu prin Padurea Codrisor, …..Bagam bani foarte multi si degeaba in Wonderland si acum vrea sa ii faca centura ….Ce interese sunt la mijloc? Ca interesul cetatenilor Bistritei precis nu.

 • Ştiţi care este secretul guvernanţilor ? Acela că s-au terminat de mult banii de investiţii, care nici nu au fost prevăzuţi în bugetele „consolidate”, iar ei cred că amânările continui îi vor ajuta ca bistriţenii să uite de centură, iar ei să nu mai răspundă de neexecutarea lucrărilor prevăzute în programul de guvernare, deoarece nici nu au avut de gând să realizeze ceva din bani primiţi de la UE pentru dezvoltarea infrastructurii, deoarece din aceştia nu se poate fura atât de uşor, finanţarea este minuţios controlată şi se pot găsi uşor făptaşii învârtelilor, ca de exemplu cu TEL DRUM, aşa că ne ameţesc cu execuţii în parteneriat privat, caz în care pot să facă ce vor, CĂ EI POT. Pe de altă parte au amânat pe o perioadă în care ei nu vor mai fi la guvernare, că sunt siguri că nu vor mai ajunge să mai „taie din slănină” deoarece nu sunt destul de înalţi (adică sunt nişte piticanii care nu vor mai ajunge să „prostească” contribuabilii cu minciunile din campaniile electorale şi nici nu au onoare să renunţe la „osul de ros”, aşa cum s-a pronunţat dl. Dragnea la începutul acestui mandat, la Realitatea TV, când a spus că nimeni nu a făcut cum va face el, dacă PROGRAMUL DE GUVERNARE, care după adoptare devine lege, iar el nu e născut în eprubetă, e „băiat” născut la ţară. Cel care nu realizează programul, pleacă acasă şi ne-a demonstrat că nu a plecat. Dar domnul Dragnea nu ştie că în limba germană a pleca acasă se spune „zu haus”, iar româneşte are subînţelesul „la închisoare”, dar se apropie încet „sorocul” pentru ce a promis.

 • Ce ne tot cacam pe noi ca de ce se face centura prin padurea codrisor??? Ca se taie copaci?? Alti au taiat paduri intregi si au ramas muntii fara paduri si nu s-a intamplat nimic… c

  • de acord cu tine pana la un punct adica acela ca s-au taiat sute de mii de hectare de padure si nimeni nu a reactionat! Dar aici vorbim despre un oras. Cum dracu sa treaca soseaua ocolitoare prin centru? Adica gandeste-te si tu putin: mergi in parc sa te relaxezi sa respiri aer curat si pe langa tine trec camioane de mare tonaj! Varianta asta de centura ocolitoare este cea mai proasta posibila!

 • dar pe unde ar trebui facuta centura astfel incat sa poti face 4 benzi????poate una suspendata peste oras??? sau peste padurea Codrisor!! sau peste vechea centura, pe jos un sens, pe sus un altul??? sau prin subteran, ar fi tare nu??? sa traverseze Bistrita pe dedesput!!!!

  • Radule, ca sa fi si tu informat varianta asta de centura are doar doua benzi. Adica cate una pe sens!

  • Sintereag-Tarpiul-Livezile ce zici ar fi si ocolitoare si ar avea si loc de 4 benzi? Plus ne-ar lega mai bine de drumul spre Cluj-Oradea, adica de eventuala autostrada spre Vest!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.