Actualitate Recomandări

”Asfalt Tango la Bistrița. Tragem un semnal de alarmă”

Asociația GAL Ruralis, Asociația ”Harta Verde” Bistrița, Partidul Verde, precum și prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a UBB, cer stoparea proiectului primăriei de modernizare a Pieței Centrale prin distrugerea spațiilor verzi și tăierea arborilor.

”Asfalt Tango la Bistrița! Arborii sunt viețuitoare, nu obiecte. Spre deosebire de multe vietăți ce au o existență efemeră, viața arborilor se numără în decenii și în secole, în anumite cazuri excepționale chiar în milenii. Grila bazată pe durata vieții omului devine oarecum derizorie dacă privim desfășurarea evenimentelor „prin ochii arborilor”! Arborii ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni. Observăm însă cu regret că „Bistriţa europeană” nu se regăseşte aici în nici unul dintre planurile ei de modernizare, cu atât mai puţin în zona Piaţa Centrală şi vecinătăţile Bisericii Evanghelice. Vom iniția și o petiție, pentru a vedea câți bistrițeni sunt de acord cu noi, dar o petiție nu rezolvă problema, noi vrem să tragem un semnal de alarmă deoarece prin astfel de proiecte orașul nu are niciun viitor”, spune Cristian Țetcu (GAL Ruralis, Partidul Verde).

Ciprian Samoilă (”Harta Verde”): ”Vorbim de apartenența noastră la cadrul natural. Dacă ne vom ancora de un spațiu artificial ne furăm din sănătatea noastră. Cei care vor acest proiect pot sta undeva fără un pic de verde, fără un cântec de păsărele? Nu cred. Este un proiect neavenit, inutil. Nu dorim gazon, un petic de iarbă adus de undeva, ci biodiversitate. Cine stă să socializeze în Piața Centrală la 45 de grade, în soare? Vrem să vedem ce părere au cetățenii, dacă dorința este comună sau nu”.

Dorel Ruști (”Harta Verde”): ”Pe vremuri, aici era piața de grâne, nu erau copaci în zonă. Dar atunci era centrul și dincolo sălbăticie, nu simțeau nevoia să aibă un parc înăuntru. Acum, când orașul crește, ar trebui să ținem cu dinții de fiecare fir de iarbă. Ce se întâmplă acum proiectează viitorul pe următorii 50-100 de ani, iar dar dacă tai și distrugi o să ne ”felicite” urmașii. Cei care gândesc astfel de proiecte n-ar face așa ceva la ei acasă”.

Prof. Ioan Bâca: ”Bistrița era cunoscută în trecut ca oraș curat, cu multe spații verzi. De la o vreme, se tinde spre aridizarea orașului, se taie copaci, dispar spații verzi. Dacă mergi în Parcul Municipal sau Pădurea Schulerwald vezi că sunt suprasolicitate, lucru care arată că oamenii au nevoie de verde. În loc să lăsăm vegetația și să mărim numărul spațiilor verzi noi aridizăm orașul? Am impresia că inițiatorii acestui proiect pledează pentru poluare, pentru înghesuială, pentru artificializare”.

Partidul Verde”Ne întrebăm dacă acest proiect este o dorinţă sau o necesitate. În fapt, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament, pe motiv că așa se văd mai bine pereții caselor istorice. Astfel, cromatica naturală este eliminată aproape în totalitate. Domnul primar ne tot spune că vrea ca Bistrița să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, însă bistrițenii sunt convinși că Bistrița trebuie să semene cu Bistrița iar Piața Centrală cu Piața Centrală! „Mineralizarea” şi înlăturarea obsesivă a spaţiului verde din zonele publice importante ale municipiului Bistriţa, ca cerinţă de temă de proiectare, nu poate decât să ne contrarieze.

În aceste condiții, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) anunță publicul asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare adecvată pentru proiectul „Modernizare Piața Centrală”. O decizie destul de stranie atâta vreme cât legea 265/2006, art. 70-71 privind schimbarea destinației spațiilor verzi deja înregistrate și notate cadastral, legea 24/2007 (spații verzi), ordonanța 195/2005 (protecția mediului) și decretul 887/2006 (protecția mediului) au prevederi contrare acestei decizii.

Bistrița nu-și mai permite să piardă nici un copac sănătos și nici un metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural. Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general!”.

7 comentarii

  • Ma intreb daca va fi alt primar la primarie tot cu astia o sa defileze?Cretu defileaza cu cei pe care i a lasat Moldovan,sunt dej instruiti, stiu toate jongleriile si manarelile.Saraca tara bogata.

  • NOI TOTI l am ales…..cei care l-au votat si cei care NU s-au prezentat la vot…Macar daca ne-ar fi invatatura de minte !!!!!!!!!!!!

  • E adevarat ca nu l am ales pt a ne baga pumnul in gura si pt a face toate ineptiile pe care le-a facut….dar pt dumnezeu…faceti -cei care aveti putere sa faceti asta- reglementarile necesare, astfel incat opinia publica sa poata sa-si spuna offf-ul.

  • Penibil cum vor vitejii mai sus pomeniți în frunte cu partidul maro vor să salveze un rondou în centru în timp ce dincolo de Shulervard înspre Sigmir se taie pădurea sistematic.

  • Penibil esti tu cel care nu te semnezi si esti un cretin de pesedist maro la gura. Om fi noi maro intre picioare dar tu esti rau murdarit in cap si in gandire.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.