Cultură

Asociația Culturală Miron Duca, prima acțiune în memoria marelui artist

Numele artistului Miron Duca, de la moartea căruia se împlinesc în curând șase ani, va fi purtat de acum de galeria mare a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și de Asociația Culturală care și-a propus să-i promoveze opera și să sprijine tineri artiști.

”Trebuie să încercăm să prindem harul de care Miron Duca s-a bucurat ca om, ca și pictor, să nu-l lăsăm să plece. Harul a fost prezent aici cu el. Miron Duca nu e suficient reprezentat în oraș: nu e o stradă care să îi poarte numele, nu sunt instituții, acum apare prima alcătuire umană, această asociație care va organiza activități în duhul harului lui Miron Duca. Aceasta confirmă un lucru relativ simplu: că trăim într-un deplin război cultural. Când apare ideea că trebuie să faci alternative la cultura oficială este clar că nu se face îndeajuns pentru respectiva personalitate. Pe Miron l-au iubit colegii, pictorii și artiștii de toate felurile, pentru că avea o deschidere sufletească plină de empatie pentru cei din jur, l-au iubit copiii, un lucru foarte mare. Zilele următoare se vor împlini 6 ani de la moartea lui, așa încât merită lăudați cei care au avut gândul bun: Florin și Mircea Urîte, Vasile Tolan care i-a fost coleg de facultate, instituția unde a lucrat ultima dată – Muzeul – de a face lucruri în numele lui”, a spus criticul de artă Oliv Mircea la evenimentul organizat miercuri seara, la Complexul Muzeal, în memoria marelui artist.

”Am fost coleg de facultate cu Miron Duca. Ne-am cunoscut la Facultatea de Artă. Când am primit repartiție am ales ce e mai aproape de Cluj, el – Bistrița Bârgăului, eu – Gersa, ca să fim cât mai aproape unul de altul. Nu cred că a stat un an unde a fost repartizat și a venit apoi la Muzeu. La mine a durat mai mult, abia după trei ani am reușit să vin la Bistrița. După ce am venit aici, în primul an am organizat prima expoziție în Piața Mică, iar în momentul în care noi am montat lucrările, veneau să pună niște cuști de porumbei în aceeași sală. Și atunci ne-am dat seama că trebuie să facem ceva ca să avem o sală de expoziții. A fost o luptă lungă ca să avem Galeria Uniunii Artiștilor Plastici, apoi ateliere. Și aceasta este o istorie lungă, dar acum Miron Duca este important și activitatea care se desfășoară în jurul lui, în sensul că a fost înființată o asociație care îi poartă numele și se acordă premii Miron Duca. Este bine ce fac acești oameni care organizează astfel de acțiuni și să sperăm că va rezista în timp și va fi o construcție culturală solidă. Am fost colegi de atelier și în anumite momente am fost influențați unul de altul, deși el, cât și eu am avut încercări figurative. În final, amândoi am rămas în zona abstractă și e greu de categorisit ferm. Unii spun că nu e bine să spui expresionism abstract, dar eu tot în zona aceasta îl încadrez”, a spus artistul plastic Vasile Tolan.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud unde Miron Duca a lucrat timp de un sfert de veac a decis să dea de acum numele lui galeriei mari, de la etaj.

”El rămâne în memoria noastră, în cea colectivă, a fost angajatul muzeului timp de 26 de ani. Mare parte din colecția pe care o avem astăzi se datorează și muncii lui de muzeograf. Avem datoria de a ne aminti de artiștii noștri valoroși, Miron Duca fiind unul dintre cei care a primit numeroase premii naționale și internaționale. În următoarea lună îl vom sărbători pe Vasile Tolan, apropiat ca vârstă de Miron Duca și vom mai avea anul acesta o retrospectivă importantă, Marel Lupșe”, a spus Alexandru Gavrilaș, managerul instituției.

Asociația Culturală ”Miron Duca”, condusă de Florin Urîte, are planuri ambițioase.

”Ne-am propus să acordăm în fiecare an un Premiul Miron Duca tinerilor artiști. Vrem să facem acest lucru în parteneriat cu autoritățile locale și cu sprijinul unei comisii de specialiști fiindcă e important să exploatăm toată această infrastructură culturală care s-a creat la nivel de municipiu și în județ, de la Casa cu Lei, la Palatul Culturii, la Complexul Muzeal și Castelul Teleki de la Posmuș. Dorim să-i încurajăm pe tinerii artiști, dar în același timp să promovăm și opera lui Miron Duca, un nume cunoscut în țară și străinătate având lucrări în SUA, Germania și alte țări din vestul Europei. Dorim, în paralel, să sprijinim refacerea infrastructurii unor spații culturale, acum refacerea iluminatului la Galeriile UAP, grație parteneriatului pe care îl avem cu marile firme din zona industrială: RCB Electro, TeraPlast, Terasteel, Tub Integral, Total Plastic. Acestora sunt sigur că li se vor alătura în timp și altele. De asemenea, lucrările lui Miron Duca vor fi expuse și la București în Muzeul de Artă Contemporană și vor fi promovate în casele de licitații”, a explicat Florin Urîte.

Anul acesta, organizația a decis să le premieze pe artistele Mirela Iordache din București și Ana Toma din Bistrița.

Proiectul ”Suspendare” implementat de Mirela Iordache la Biserica Evanghelică din Herina a fost un model de îmbinare și valorizare reciprocă între un monument istoric și arta contemporană, iar expoziția personală ”Tomagraph”, organizată de Ana Toma la Casa cu Lei din Bistrița, a fost considerată un model de comunicare artistică contemporană și o îmbinare inspirată a mai multor genuri artistice.

Miron Duca, exponent al expresionismului abstract în pictura românească și cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud din anul 2015, a murit la vârsta de 66 de ani în luna februarie a anului 2018. În 2004, Miron Duca a primit din partea Președinției României distincția ”Meritul Cultural”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS