Actualitate

Cea mai lungă zi din an. Începe oficial vara în emisfera nordică

Astăzi începe oficial vara în emisfera nordică. Este ziua când Pământul ajunge în punctul de pe orbită unde Polul Nord se află la înclinarea sa maximă, de aproximativ 23,5 grade, către Soare, rezultând cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte de anul calendaristic. Solstițiul de vară este la ora 12.14, ora României.

Ziua cea mai lungă din an va dura 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi doar de 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară se mai numește și Ziua Soarelui pentru că, în ziua solstițiului, la poli, Soarele este în mod constant vizibil la o înălțime puțin mai mare de 23 de grade, pe bolta cerească.

Deoarece Soarele este cel mai sus pe cer în această zi, se observă că propria umbră este cea mai scurtă pe care o vei avea tot anul.

Cuvântul ”solstițiu” provine din latinescul solstitium — de la sol (Soare) și stitium (oprit). 

În credinţa populară românească se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.

Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului.

Solstiţiul de vară era în vechime şi un prilej de găsire şi folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

Ziua Mondială a Soarelui este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.

Potrivit astronomilor, Soarele este o sferă gazoasă gigantică, în vârstă de patru miliarde și jumătate de ani, stea care plutește pe un braț spiralat al Căii Lactee, printre miliarde de alte stele. Soarele are un diametru de 139.000.000 km și o masă de 2 miliarde de tone. Temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius și în centrul său sunt 15 milioane de grade Celsius. În compoziția Soarelui sunt incluse hidrogenul, heliul, carbonul, azotul, oxigenul, neonul, fierul și alți atomi grei.

Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS