Actualitate

Complexul Muzeal așteaptă voluntari pentru șantierul arheologic Biserica Evanghelică Jelna

”Ce faci în timpul verii? Nu te-ar interesa să fii voluntar pe un șantier arheologic? Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud îți oferă șansa de a te implica activ într-un proiect amplu de cercetare ce va începe din 27 iunie până în 8 iulie 2022 – șantierul arheologic Biserica Evanghelică Jelna”, anunță Complexul Muzeal.

”Biserica Evanghelică de la Jelna, unul dintre monumentele emblematice ale județului Bistrița-Năsăud așteaptă de ani de zile să își facă cunoscute o serie de secrete pe care le ascunde. Aflată într-un amplu proces de reabilitare, pentru identificarea diferitelor faze de construcție ale acesteia sunt necesare o serie de sondaje arheologice, care pot ajuta mult pentru a recupera istoria acestui monument și a oferi șansa unor lucrări de restaurare și valorificare ale acesteia, cât mai bine efectuate. Astfel, participând pe acest șantier ai șansa de a te familiariza cu istoria locului, de a cunoaște oameni din diferite domenii de activitate, ai șansa de a ajuta la salvarea și punerea în valoare a unui monument istoric, poți afla lucruri noi și totodată poți dobândi noi abilitități de care poate nu erai conștient. Oricine are timp liber se poate oferi voluntar.

Dacă dorești să te implici te rog să ne anunți fie pe adresa de e-mail complexmuzealbn@yahoo.com sau complexmuzealbn@gmail.com fie pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud sau la numărul de telefon 0742762833 Angelica Moldovan, pedagog muzeal”, informează CMBN.

Ansamblul Bisericii Evanghelice CA Jelna va fi inclus în cadrul Rutei bisericilor fortificate, alături de alte nouă obiective de acest fel, prin PNRR.

Biserica Evanghelică Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. 

1 comentariu

  • „Biserica Evanghelică de la Jelna, unul dintre monumentele emblematice ale județului Bistrița-Năsăud” nu mai ascunde nici un secret pentru ca nu mai are unde: ea este atat de emblematica incat lipseste cu desavarsire! A fost furata piatra cu piatra de catre vrednicii patrioti romani!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS