De miercuri, 22 aprilie, cursurile școlare se reiau, potrivit structurii anului școlar 2019-2020. Ministerul ar trebui să anunțe dacă se fac tot ore de recapitulare sau profesorii ar trebui să treacă la predarea lecțiilor noi.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat, în premieră, că guvernul ia în calcul, redeschiderea școlilor la sfârșitul lunii mai, cel mai devreme, sau la începutul lunii iunie, cel mai târziu. Totuși, pentru ca anul școlar să fie reluat este necesară ridicare stării de urgență, care expiră pe 15 mai.
Tătaru a spus, la Pro TV, că profesorii și elevii vor fi obligați să învețe în schimburi și să poarte elemente de protecție, iar sălile de curs să fie dezinfectate: ”Așa de repede, odată cu ridicarea stării de urgență, nu cred. Spre sfârșitul lunii mai, poate la începutul lui iunie, să ne gândim și la partea școlară, dar să ne gândim, totuși, cu niște precauții, și cu niște proceduri: în ce măsură vor veni, câte schimburi vor fi la școală, unde se vor intersecta copiii, există biocide, există niște măști”, a spus Tătaru.
Rămâne de văzut în ce măsură această teorie se poate aplica în toate școlile din țară, mai ales în mediul rural, unde profesorii fac naveta, iar mijloacele de transport au un orar care, probabil, nu va mai coincide cu cel al școlilor.
Tataru ori Dancila…tot acolo e! Scoate numai prostii pe gura….dupa ce a dat bomba cu batranii care vor fi luati de acasa si carantinati, acum mai debiteaza alte prostii…cum isi imagineaza el un program de lucru in schimburi la scoala???? Sau cum crede el ca se poate preda intr o clasa de 30 de elevi cu respectarea distantarii???? In schimburi??? Profesorii cate ore vor sta la scoala? De dimineata pana seara? Se expun 10…12 ore??? Sa ne explice el cum nu se vor intersecta elevii intr o scoala cu un numar de 1000- 1200 de elevi si peste 40 de cadre didactice! Iar suntem noi mai destepti ca altii….musai sa fie predata materia, nu conteaza ca oamenii mor.Nu au fost in stare de nimic…spitale nu avem, ventilatoare nu avem, medici nu avem, medicamente nu, masti, manusi nu….scoli digitalizate si pregatite pt.educatie online nuuu…in Romania de 30 de ani e tot cu NU…Nu avem…nu putem…nu vrem….
Pai atunci ce-ar fi sa aveti si voi cateva luni de concediu fara plata (ca tot sunteti fara obiectul muncii), cam asa cum este in mediul privat, sau cu 75% din salarul de baza, pana cand va fi sigur sa mergeti la scoala. Daca vreti salar (sau credeti ca vi se cuvine) poate ar trebui sa faceti focus grupuri si sa gasiti solutii sau sa implementati solutii gasite de altii si sa le adaptati la nevoile voastre: ce aveti nevoie pentru deschidere, cati elevi sa fie intr-o clasa – adaptarea orarului pentru acest lucru , care este „echipamentul obligatoriu” pentru fiecare participant la intalniri etc. In permanenta se aud doar plangeri, sa ni se dea, sa ni se spuna nu si initiative sau solutii, care chiar daca sunt proaste, macar arata interes pentru a face ceva. Acum este momentul sa arati ca esti manager/director/inspector scolar. In felul asta exista macar o perspectiva de redeschidere… De pandemie nu scapam pana cand 70 -80 % din populatie va trece prin boala, ca de vaccin, poate vom vorbi incepand cu aprilie 2021, asta daca va exista unul, sunt nenumarati virusi la care nu s-a gasit inca un vaccin functional. Asa ca daca te simti in categoria vizata de acest coronavirus, cu boli asociate care pot duce la forme severe, ia-ti concediu medical, daca nu, poate ar fi bine sa gasiti solutii sa invatati sa „convietuiti” cu aceasta boala si sa treceti prin boala (va doresc tuturor fara probleme). Cei care au fost in fruntea tarii au fost ALESI , de noi, in ultimii 30 de ani si am asteptat „sa ne dea”. Oricum nu vom scapa de COVID-19 in urmatorii 2-3 ani, indiferent de ce facem, iar cu aceasta atitudine generalizata sansa sa murim de foame va fi mai mare decat sa murim de virus.
Scolile pot fi deschise doar atunci cand vor oferi protectie copiiilor si profesorilor. Protectia https://www.forter.ro/arme/unit%C4%83%C5%A3ile-%C5%9Fi-subunit%C4%83%C5%A3ile-de-ap%C4%83rare-cbrn . Nu imi doresc o imxtiune a politicului acolo unde se pricepe cel mai bine : sa minta pentru sondaje electorale, sa nu testeze sa amendeze, sa nu civilizeze, sa profite. Dulce poate fi povara functiei pentru imbecili. De Ziua Pamantului ii rog frumos pe cei care ne mint cu asiduitate, ii rog frumos sa spuna doar atat : „Opriti planeta vrea sa cobor!” Altfel despre ei ce vom putea spune celor ce vor veni ? Doar atat : ” I-a inghitit pamantul”.
Dupa ce se redeschid scolile o sa înceapa cu adevarat pandemia.
In maxim o luna, dupa ce fac schimb de virusi copiii între ei, o sa fie „distractia” maxima.
Cam ca la epidemia de gripa atunci când clasele se înjumatatesc brusc într-o saptamana sau doua.
Dar cui sa spui asta? Unor imbecili care de 30 de ani tot gasesc scuze ale incompetentei lor?
Mai bine acum ar pune toate eforturile se instaleze un sistem online, se scoate toate materiile care nu neparat necesare si ne revedem la scoala in momentul cind exista vaccin/medicatie. Si reincepem, daca nu reusiti cu sistem online cu punctul de plecare de primul semestru 2020. Un an va fi pierdut oricum, nu numai la scoala ci si la restul lumii.
Pana nu va exista medicatia nici nu are sens sa ne gindim la ceva normalizare, nu numai in scoala.
Cu pandemia exista acum sansa pentru o reforma profunda in invatament si in societate general.
Se poate incerca cu o solutie hibrida. Se pot tine cursuri cu o treime dintre elevi, iar celelalte doua treimi sa participe doar online prin rotatie. Copiii au nevoie sa se intalneasca si sa intalneasca si profesorii. Eu spre asta as inclina chiar si dupa disparitia virusului.
Deci elevii si parintii sa poata solicita in anumite zile sau pe anumite perioade sa participe online la cursuri, dar obligatoriu ca o treime sa participe fizic.
In legătură cu reluarea cursurilor in sistem online, trebuie spus că posibilitătile materiale sunt limitate pentru majoritatea unitătilor de învățământ sub aspectul dotării cu tehologie informatică. Si în plus nu toate disciplinele incluse in ariile curriculare din sistemul de învățământ se pretează la acest mod de predare. Ba mai mult în școlile cu profil tehnologic sau în liceele vocationale cu profilul sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic, unde accentul cade pe latura practică a procesului educational, prezența fizică a elevului sau studentului în scoală este obligatorie. De aceea trebuie intensificate pregătirile pentru redeschiderea efectivă a scolilor, evident cu stabilirea unor protocoale privind circuitul copiilor, cursuri in mai multe schimburi, cu mai puţine ore. De asemenea, in paralel trebuie perfectionat si sistemul de predare online a cursurilor acolo unde acest lucru se pretează.
Vezi: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Invatarea%20tehnologizata%20si%20particularitatile%20ei%20psihologice.pdf
Evident ca posibilitatile sunt limitate deoarece de mai bine de o luna cu banii cu care s-ar putea achizitiona echipamente sunt platite cadrele didactice care stau bine mersi acasa.
Nu tu somaj tehnic, nu tu concediu fara plata.
Nu vorbim de cei care mai fac cursuri online, vorbim de cei care predau materii de umplutura – asa zisa cultura generala (pe care si asa n-o prea au ultimele generatii), gen educatie civica, educatie fizica, muzica, desen, educatie tehnologica, etc. etc.
Jumatate din programa scolara se poate elimina cu certitudine ca n-o sa mai aiba nimeni nevoie de ea.
Hai sa stam sa ne gândim – noi astia maturi, cât din toata umplutura educationala bagata pe gât în scoala am avut nevoie de-a lungul vietii, si sa ne apucam sa reformam educatia.
Si am putea sa ne uitam la ce fac altii (care sunt cu zeci de ani de dezvoltare în fata) daca pe noi nu ne duce capul din cauza ca avem mintea întepenita de la atâta informatie redundanta cu care ne-a intoxicat si pe noi scoala româneasca .
Cred că nu ar trebui să generalizăm aceste critici aduse profesorilor!Eu locuiesc la tara si am doi copii de scoala primara.D -nele învatatoare îsi fac treaba folosind platforma zoom.
Cred că ar trebui să se găseasca o variantă pentru începerea cursurilor.
Nu este momentul să chemi în școli milioane de elevi,studenti si cadre didactice. Este prea repede. Părerea mea. Alta opinie: într.o clasa cu 28 de elevi ce faci? Fiecare elev cu masca? Mi.e greu să cred…Dar copii cu nevoi speciale? Cei cu astm? Pui masca? Vor fi mii si mii de noi infectați…Este doar o opinie.