Social

De Rusalii, oamenii se îmbracă în costume populare și ies ”în țarină”. Preoții sfințesc holdele

Astăzi sărbătorim Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea este totodată ziua în care trei mii de oameni s-au convertit la creștinism și s-a întemiat prima biserică creștină.

La 50 de zile de la Paști, toți ucenicii lui Iisus Hristos erau adunați în același loc, iar înainte de Pogorârea Sfântului Dus un vuiet a venit din cer și s-a simțit ca o “suflare de vânt ce vine repede”. Fiecare dintre apostoli a văzut capetele celorlalți ca pe niște limbi de foc: “Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

În acel moment, Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul în mijlocul mulțimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. De asta se spune că ziua de Rusalii este recunoscută ca și ziua întemeierii Bisericii Creștine, pentru că cei 3.000 de oameni au format cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, fiind nucleul Bisericii de mai târziu.

În tradiția populară, Rusaliile sunt spiritele morților sau ”ielele” care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lumea lor. În unele sate din țară există credința că acestea pot lua mințile oricui. De aceea, conform unei superstiții, nu este bine să mergi pe câmp de Rusalii, deoarece ielele te-ar putea prinde. De Rusalii, nu trebuie să intri în vie și nici să mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că ar fi posibil să te întâlnești cu spiritele rele. Este bine în schimb să porți frunze de nuc sau de tei sau leuștean, de usturoi ori pelin. Totodată, ca să îți fie casa ferită de rele, este să ungi ușile cu usturoi, ca să-ți fie păzită locuința de necazuri pentru tot restul anului.

De această sărbătoare ramurile de tei, soc sau mur au o simbolistică aparte. Se spune că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. De Rusalii, flăcăii le aduc de prin păduri să fie sfințite la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Astăzi, se iese în țărină, ocazie cu care preoții și credincioșii se roagă pentru culturi bogate, pentru vreme bună, pentru îndepărtarea dăunătorilo care atacă holdele, grădinile și viile.

  • ”Binecuvântează și înmulțește aria aceasta și roadele robilor Tăi. Umple cămările lor de tot rodul bun, de grâu, de vin și de untdelemn” (fragment din Rugăciunea la arie)”.
  • ”Ferește-o pe ea de toată fermecătura, vraja și răutatea; de ispita vicleană și de uneltirea oamenilor răi. Și-i dă ei să aducă roade la vreme, pline de binecuvântarea Ta. Și îndepărtează de la ea toată fiara și sălbăticiunea și viermele, musca, rugina, arșița și vânturile, care aduc stricăciune.” (fragment din rugăciunea ce se face la țarini, la vii și grădini când sunt stricate de sălbăticiuni sau alte vietăți).

În afară de ”Înstruțatul” sau ”Împănatul” boului, un alt obicei întâlnit de Rusalii este ”udatul nevestelor”. Bărbații stropesc femeile cu apă, pentru ca ele să fie sănătoase și frumoase pentru tot restul anului.

Pe Valea Șieului, se păstrează și obiceiul ”cununilor de Rusalii”. Potrivit Smarandei Mureșan de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, sâmbătă seara, înainte de duminica Rusaliilor, fetele din satul Şieuţ ies la câmp, în ţarină, acolo unde este holda de grâu, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Făcutul acestor cununi este însoţit de un cântec specific pe care fetele îl cunosc şi îl interpretează aproape ritualic. După ce termină de făcut cununile, fetele le ascund, însă băieţii vin spre înserat să le caute; dacă le găsesc, aceştia le fură sau le ascund în alte locuri, iar fetele trebuie să le refacă.

Un alt moment aşteptat de întreaga comunitate este reîntoarcerea fetelor din ţarină spre sat, atunci când băieţii ies în drum şi le udă cu apă. Sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare pe tineri pe uliţele satului sau pe la porţi, fiind curioşi să vadă fetele care au făcut cununile în acel an. Duminică, în ziua de Rusalii, tot satul merge la biserică, oamenii fiind îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie de sărbătoare. După slujba de la biserică, preotul şi credincioşii ies în ţarină, iar acolo se face slujba specială de sfinţire.

Luni 13 iunie, își serbează hramul Biserica Sfânta Treime” din Bistrița.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.