Astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului, bistriţenii au putut beneficia de testări gratuite ale glicemiei în Policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița, situată pe str. Gării nr. 9-11, etaj 1, cabinet nr. 25.
Clubul Lions Bistrița a făcut, la rândul său, o acțiune de măsurare gratuită a glicemiei la magazinul Kaufland de pe Bd. Independenței şi la cel de pe Calea Moldovei. În total a fost testată glicemia a peste 350 de persoane.
Peste 10.000 de bistriţeni suferă de diabet, cele mai multe fiind femei. Din păcate, printre cei bolnavi sunt şi 33 de copii, 18 băieţi şi 15 fete. Un sfert dintre pacienţi sunt dependenţi de insulină. Într-un an, statul plăteşte numai pentru medicaţia pacienţilor din judeţ suma de 15 milioane de lei.
Medicii spun că principala cauză a îmbolnăvirii este obezitatea, aşa că prin Programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind combaterea obezității și promovarea unui stil de viaţă sănătos, cei mici sunt învăţaţi să mănânce glucide în proporţie de 55%, lipide în pondere de 25%, iar restul proteine de calitate superioară. De asemenea, să facă multă mişcare.
Țara noastră se situează printre statele cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa cu 11,6%. Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care suferă de această afecțiune este de aproximativ 2.000.000. Astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului, se atrage atenţia asupra impactului pe care boala îl are asupra familiilor.
Bine că măcar o zi pe an, de Ziua Mondială a Diabetului, se mai gândeşte cineva şi la această maladie, care ne situează „printre statele cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa cu 11,6 %.” Medicii să ţină cont, că printre cauzele îmbolnăvirii de această boală sunt, în afară de alimentaţie şi genele, care pot să transmită urmaşilor, poate la a doua sau a treia generaţie de urmaşi această boală, care a devenit foarte des întâlnită în zilele noastre, deci se poate depista încă de la o vârstă precoce, nu numai la maturitate. Dar ce pot face medicii, dacă politicieni nu acordă nici o atenţie domeniului sănătăţii populaţiei ?