Actualitate Recomandări

Ieftin, dar eficient. Ce beneficii nebănuite are

A rămas la același preț: un leu legătura, dar este o sursă importantă de proteine, minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât anumite citrice precum lămâia sau portocala, dar este bogat și în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E.

Pătrunjelul, Petroselinum Crispum în denumirea științifică, poate fi consumat pe tot parcursul anului și are o mulțime de calități. Este: antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, are efect antirahitic, diuretic, efect vasodilatator, antispastic, relaxează fibrele musculare neted intestinale, întărește sistemul imunitar, menține elasticitatea vaselor de sânge, asigură o funcționare optimă a aparatului genital, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secrețiile, Neutralizează efectele intoxicației cu alcool sau tutun, are efect antitumoral.

Salată cu pătrunjel se face din frunzele și codițele proaspete de pătrunjel, până la șase legături de pătrunjel, apoi se mai pot adăuga frunze de mentă, roșie tăiată cubulețe și zeamă de lămâie. Salata poate fi consumată pe tot parcursul zilei, deoarece ajută la senzația de sațietate.

Pătrunjelul pentru ten se poate pregăti un decoct din 500 ml de apă minerală și un pumn de frunze proaspete de pătrunjel. Acestea se fierb pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se filtrează, iar cu soluția obținută se poate curăța tenul dimineața și seara. Decoctul ajută la redarea strălucirii tenului, dar și la atenuarea ridurilor și pistruilor. Elimină petele și imperfecțiunile

Câteva fire de pătrunjel proaspăt se mixează în blender până se obține o pastă. Masca se aplică direct pe față, pe zonele vizibil afectate de pete sau imperfecțiuni, se lasă să acționeze 10 minute și se clătește cu apă călduță.

Pentru a calma pielea umflată de sub ochi, se fierb câteva fire de pătrunjel într-un litru de apă minerală, se lasă totul să se răcească, iar din apa obținute se iau comprese îmbibate și se pun pe pleoape sau doar în zona cearcănelor. Se lasă compresele timp de 10 minute, iar procedura poate fi repetată ori de câte ori ai nevoie.

Pentru suc de pătrunjel se pun frunze proaspete de pătrunjel, o legătură de pătrunjel, într-un blender împreună cu apă și se lasă la presat până se obține o pastă. Sucul trebuie consumat imediat cuma fost făcut, de preferat înainte de masa principală. Sucul de pătrunjel obținut prin centrifugare este modalitatea eficientă de administrare a tuturor vitaminelor, enzimelor, mineralelor și compușilor aromatici.

Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul este un puternic stimulent pentru organism. Pătrunjelul este recomandat împreună cu o dietă echilibrată care să conțină și alte alimente bogate în fier precum: spanac, păpădie, orz verde, urzică, năut, semințe de susan, curmale, smochine, soia, germeni de grâu, etc.

Pentru că susține eliminarea toxinelor, pătrunjelul ajută și la regenerarea și vindecarea ficatului. Este un puternic antioxidant, diuretic și calmant natural și, consumat cu regularitate, îmbunătățește semnificativ starea generală de sănătate. Pentru că are acțiune detoxifiantă, consumul de pătrunjel, în special suc de pătrunjel, ajută la purificarea sângelui și reglarea funcțiilor glandelor suprarenale.

Consumul regulat de pătrunjel ajută în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Frunzele de pătrunjel ajută la fluidificarea sângelui și susțin circulația acestuia către creier. Astfel, pătrunjelul dilată arterele și împiedică apariția cheagurilor de sânge.

Substanțele pe care pătrunjelul le conține au ajutat dintotdeauna în calmarea simtpomelor premenopauzei, în întârzierile menstruației ori lipsa ciclului menstural, dar și în reglarea dezechilibrelor hormonale, durerilor și crampelor menstruale și în reglarea fluxului menstrual. Pătrunjelul a fost folosit încă din antichitate în cazul femeilor infertile, pentru îmbunătățirea activității ovarelor, dar și pentru a asigura fertilitatea.

Pătrunjelul este bogat în fier, conține mai mult fier decât spanac, dar și mai mult fluor decât orice alt aliment, iar asta îl face un aliment de nădejde pentru menținerea unei danturi și a unei osături puternice. Frunzele și tulpina de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din corp, protejarea ficatului și distrugerea germenilor patogeni.

2 comentarii

  • Știu că unii vor zice: uite la Nea Ion că face comentarii și la pătrunjel…totuși, îmi asum criticile și vreau să subliniez că în natură sunt atâtea plante, ierburi, fructe, legume bune pt sănătate și-s gratis. Noi ne lăsăm amăgiți de tot felul de reclame cu așa-zisele suplimente alimentare, care sunt medicamente neautorizate, scumpe și care fac mai mult rău decât bine. Să fiți sănătoși să nu aveți nevoie de nici-unele. No, numa zic!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.