Actualitate

Atenție la alimentație! Din cauza bolilor diareice se poate ajunge la internare

Căldura face ca microbii să se înmulțească. Copiii sunt în cel mai mare pericol de a face boli digestive, toxiinfecții alimentare, enterovirus, boală diareică. Fructele și legumele nespălate, apa contaminată, carnea sau peștele insuficient preparate pot produce infecții gastrointestinale, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

 

Boala diareică acută (BDA) este o boală infecţioasă, care afectează mai ales copiii mici. Este principala cauză de deces în țările slab dezvoltate și reprezintă o problemă de sănătate publică. Este a doua cauză de deces la scară globală, după bolile cardiovasculare, şi rămâne al treilea cel mai frecvent sindrom întâlnit în practica medicală. În patologia infecţioasă a sugarului şi a copilului mic, boala diareică ocupă locul al doilea ca frecvenţă, după infecţiile căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri apar în lunile de vară.

Cauzele neinfecţioase mai frecvente sunt reprezentate de greşelile alimentare (mai ales la sugari) – supraalimentație, diversificarea cu preparate necorespunzătoare, consumul unor alimente mai greu digerabile, intoleranţe alimentare (intoleranţa la proteina laptelui de vacă) şi alergii alimentare, boala celiacă şi, mai rar, de deficienţe imune, boală inflamatorie intestinală, boli endocrine, administrarea de medicamente (laxative).

Medicii spun că atenția acordată produselor comestibile și băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanți sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura și alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condițiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen. Dacă nu este tratată la timp, aceasta poate da grave complicații, în 80% din cazuri fiind asociată cu sindromul hemolitic uremic (SHU), care poate să fie fatal pentru copii.

Măsurile de igienă a alimentaţiei sunt cele mai importante. Medicii recomandă: spălarea riguroasă a mâinilor, a suprafeţelor și veselei folosite, evitarea contactului între alimentele crude, neprelucrate şi cele gătite (de exemplu, carne crudă aşezată lângă fructe sau legume, cartofi necurăţaţi lângă carne), prelucrarea termică corectă a alimentelor, păstrarea corectă a alimentelor preparate/ gătite, alimentele să provină din surse certificate şi sigure – evitarea consumului alimentelor vândute pe stradă şi păstrate în condiții necorespunzătoare, refrigerarea alimentelor gătite cât mai repede după preparare – excepție fac alimentele destinate sugarilor, care nu vor fi reîncălzite, spălarea atentă a fructelor, legumelor, zarzavaturilor și verdețurilor, cu apă potabilă.

În cazul călătoriilor în alte țări, se recomandă consumul de alimente bine preparate termic, apă îmbuteliată sau ceai, evitarea alimentelor vândute pe stradă şi din sursă insalubră.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.