Actualitate

Atenţie la bradul împodobit şi la artificiile ilegale!

Vine Crăciunul, vine Revelionul, iar momentele de sărbătoare se petrec în preajma bradului împodobit cu globuri, beculeţe, lumânări aprinse şi artificii. Oricât de frumoase ar fi, aceste ornamente pot provoca incendii. La fel şi folosirea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice. Pedepsele pentru operaţiuni cu petarde interzise sunt de la trei luni la un an de închisoare.

Pentru ca sărbătorile de iarnă să nu fie umbrite de tragedii provocate de incendii, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgentă al municipiului Bistriţa recomandă respectarea unui set de măsuri.

Momentele de sărbătoare se petrec în preajma bradului împodobit cu globuri, beculeţe, lumânări aprinse şi artificii. Oricât de frumoase ar fi, aceste ornamente pot provoca incendii. Pentru a evita producerea unei situaţii de urgenţă, în pragul sărbătorilor de iarnă sunteţi sfătuiţi să nu ignoraţi următoarele reguli la împodobirea pomului de Crăciun:

– alegeţi un brad proaspăt, cu maxim 2-3 zile înainte de montarea şi ornamentarea lui, deoarece în zece zile bradul pierde 50% din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile pierderea ajunge la 80%, aceasta sporind potenţialul de inflamabilitate al bradului;

– dacă achiziţionaţi un brad artificial, controlaţi dacă este bun conductor (în acest caz nu se poate utiliza); acordaţi o atenţie deosebită instalaţiilor electrice, care trebuie să fie bine izolate;

– aşezaţi pomul departe de sobele în care se face foc, de calorifere sau alte aparate de încălzit;

– lăsaţi distanţă faţă de perdele, draperii, pereţi acoperiţi cu hârtie sau ţesături;

– nu aşezaţi sub pomul de iarnă lucruri care se aprind sau ard uşor;

– se recomandă aşezarea pomului într-un vas mare umplut cu piatră sau pe trepiede de metal, care vor avea dimensiuni potrivite să asigure o stabilitate cât mai bună a pomului;

– alimentaţi instalaţia de iluminat de la o pilă electrică sau baterie al cărei voltaj să nu prezinte pericol de incendiu;

– nu utilizaţi instalaţii de iluminat ornamental cu defecţiuni sau improvizaţii;

– nu lăsaţi instalaţia de iluminat aprinsă în timpul în care nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopţii;

– supravegheaţi jocul copiilor şi asiguraţi-vă că acesta se desfăşoară la vedere şi nu în spaţii închise, cum ar fi poduri, fânare, adăposturi de animale etc.;

– aşezaţi artificiile numai pe ramurile înalte, astfel încât nici o ramură să nu fie deasupra lor; aprinderea să se facă numai în prezenţa unor persoane mature, care nu vor părăsi încăperea până ce acestea nu au ars complet;

– dacă folosiţi lumânări, plasaţi-le pe ramurile înalte, astfel încât deasupra flăcării să nu existe ramuri sau ghirlande de hârtie care se pot aprinde uşor;

– folosiţi pentru decorare cât mai multe globuri şi alte obiecte din sticlă (nu se recomandă folosirea vatei);

– nu vă apropiaţi cu ţigara aprinsă de pomul de iarnă şi nu aruncaţi resturi de ţigări lângă suportul pomului;

– un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă totuşi se produce un astfel de eveniment, acoperiţi-l cât mai urgent cu o pătură udă pentru a stinge focul.

Se interzice: folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile; afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.

Nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

În cazul petrecerii Revelionului în zone izolate, atât administratorii clădirilor cât şi participanţii trebuie să respecte cu stricteţe toate regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, în caz contrar ei pot deveni victime sigure.

Acordaţi o atenţie deosebită utilizării în siguranţă a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură, prin asigurarea supravegherii permanente şi neamplasarea acestora în zonele de circulaţie. Se interzice aşezarea mobilierului (scaune, mese, bagaje etc.) şi uscarea hainelor în imediata vecinătate a acestor mijloace de încălzire.

Verificaţi menţinerea liberă a căilor de acces, intervenţie şi evacuare în şi din clădirile de turism, agrement şi alimentaţie publică precum şi în alte spaţii amenajate special, în care se organizează petrecerea Revelionului, şi marcarea corespunzătoare a acestora, asigurând cunoaşterea lor de către participanţi.

În spaţiile de cazare din unităţile de turism şi cele de ocrotire a sănătăţii nu utilizaţi şi nu permiteţi utilizarea de mijloace de încălzit improvizate.

La părăsirea locuinţei asiguraţi-vă că nu aţi lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune şi corpuri de iluminat aprinse.

Poliţiştii Biroului Arme, Expolzivi şi Substanţe Periculoase avertizează atât persoanele fizice cât şi pe cele juridice cu privire la activităţile de achiziţionare, deţinere, depozitare, transportare şi folosire a articolelor pirotehnice, în condiţiile legii. Astfel, potrivit dispoziţiilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice.

Persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa sau folosi articole pirotehnice din categoriile II-IV, T.1, T.2, însă pot deţine şi folosi pe cele din categoria I (obiecte pirotehnice de distracţie, foarte mici, cu masa maximă de amestec pirotehnic de 3g), pe tot parcursul anului, fără a fi confecţionate, importate sau comercializate de către acestea.

Situaţia înregistrată în anii anteriori scoate în evidenţă faptul că utilizarea şi folosirea ilegală a produselor pe bază de amestecuri pirotehnice s-a soldat, nu de puţine ori, cu incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, cât şi a celor aflate în raza de acţiune. Au căzut victime unor asemenea practici adulţi, dar mai ales copii. Responsabili de această situaţie s-au făcut în primul rând cei care au comercializat ilegal astfel de produse.

Legea interzice: vânzarea obiectelor artizanale de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, indiferent de clasa în care sunt clasificate, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei; vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii; vânzarea obiectelor neinscripţionate în limba română cu denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie precum şi pericolele care apar la folosirea lor.

Constituie infracţiune „Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II, IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Prin modificările aduse legislaţiei în domeniu s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I.

În clasa I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, mini-facle, mini-sori, inele de foc, sateliţi).

Toate acestea pot fi folosite doar în perioada 27-31 decembrie, informează SVSU Bistriţa. 

Persoanele fizice interesate să organizeze jocuri de artificii pot apela la societăţile comerciale autorizate în folosirea produselor pirotehnice din clasa IIIV, T1 şi T2.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.