Social

Atenție la înșelăciunile cu donații! Ce s-a întâmplat într-un magazin din Bistrița

În urma unei sesizări, polițiștii locali au depistat într-un supermarket din Bistrița un fals reprezentant de asociație, care solicita donații pentru persoane cu handicap de auz și vorbire.

Bărbatul, care pretindea că este surdo-mut însă s-a dovedit a nu fi, a fost amendat.

Poliția Locală Bistrița a detaliat:

”Un bistrițean ce urmărește campania de combatere a cerșetoriei, aflat la cumpărături într-un hypermarket de pe strada Andrei Mureșanu, a observat printre rafturi că un bărbat care ținea în mână un “document” aborda bistrițenii cerându-le donații. Curios, bistriteanul a făcut și el o donație, pentru a vedea despre ce e vorba. Bărbatul nu vorbea, susținea că e surdo-mut și i-a întins cetățeanului o hârtie pe care scria ”Certificat al Asociației Regionale pentru Surzi“. Pe “certificatul” în cauză era și o traducere în limba engleză, aceasta fiind incorectă din punct de vedere gramatical și lingvistic. În document era inserat un tabel pe care falsul reprezentant al asociației îl completa de fiecare dată când primea o donație, pentru a da impresia de legalitate a activității.

În acel moment, cetățeanul a alertat Poliția Locală, echipajul în serviciu cu atribuții pe linie de combatere a cerșetoriei, care l-a depistat pe bărbat tot în interiorul hypermarket-ului, la ora 15.55. La vederea colegilor acesta a rupt “documentul“, dar polițiștii locali l-au refăcut. A fost extras din hypermarket și condus la sediul Poliției Locale pentru identificare și verificări ulterioare. Când și-a dat seama ca a fost demascat, a început să vorbească. A declarat inițial că strânge bani pentru o rețea de cămătari. Ulterior s-a răzgândit și ne-a spus că de fapt banii sunt pentru cei 4 copii de acasă…

În urma controlului corporal, s-au găsit 419 lei, bani primiți de la oamenii de bună credință. A fost sancționat cu amendă în sumă de 500 lei, în baza legii 61/1991 iar pentru cei 419 lei s-a aplicat măsura confiscării.

Atragem atenția marilor retaileri care au angajate firme de pază sau eprsonal contractula cu atribuțiid e pază că în incinta punctelor de lucru siguranța clienților este și obligația lor.

Persoanelor care doresc să ajute o cauza expusă de un reprezentant al oricărei asociații sau ONG, le recomandăm să solicite informații suplimentare precum și documente fiscale ce atestă că au donat (chitanță), numerotate, seriate și ștampilate, conform prevederilor Codului Fiscal. Pe orice chitanță următoarele informații sunt obligatoriu a fi menționate: denumirea asociației, adresa sediului, numărul și data întocmirii documentului, numele și prenumele persoanei fizice/ societății care depune sume și explicația sumei încasate, suma în cifre și litere, semnătura casierului.

Considerăm că societatea civilă are un rol foarte important în dezvoltarea societății sau a ajutorării persoanelor aflate în nevoie, persoane cu dizabilități sau copii și are rol esențial ca mediator între autoritățile publice și cetățeni. Dar, de numele acestor asociații sau ONG-uri, se folosesc uneori persoane a căror intenții sunt mincinoase”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS