Actualitate

Au apărut măștile și în supermaketuri, însă nu sunt deloc ieftine (FOTO)

Măștile medicale pentru protecția nasului și a gurii, pe care este recomandat să le purtăm în această perioadă ca să ne protejăm pe noi și pe alții de noul coronavirus, au apărut și în marile magazine, după ce au fost imposibil de găsit într-o anumită perioadă. Acestea nu sunt însă deloc ieftine. O cutie poate costa o mică avere.

Spre exemplu, o cutie cu 50 de măști costă, la Selgros, aproape 300 de lei.

Există însă în oferta magazinului și alte tipuri de măști la prețul de 249 de lei cutia sau la 6,99 de lei bucata.

Mai găsiți și spirt sanitar Ana la 14,78 de lei sau Mona la 10,12 lei.

În Farmacia Galenica din Ștefan cel Mare găsiți însă măști la 4,5 lei bucata, făcute la Baia Mare. Acestea sunt ambalate în cutii de câte 30-40.

Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii și autoritățile de la nivel mondial sunt împărțiți în două tabere: cei care recomandă utilizarea măștilor de protecție doar de către cei bolnavi și îngrijitorii acestora și cei care recomandă utilizarea măștilor la scară largă. În ultimul timp însă, din ce în ce mai multe țări au început să recomande populației să folosească măști confecționate acasă, din materiale la îndemână. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. În China, se recomandă mult mai frecvent folosirea măștilor.

Recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt ca doar cei care au simptome respiratorii și cei care îi îngrijesc pe aceștia să poarte măști. Însă acest lucru s-ar putea schimba.

Unul dintre studiile luate în considerare de OMS arată că, în funcție de fiziologia pacientului și condițiile de mediu (precum umiditatea și temperatura), norul de vapori cu particule infecțioase eliminat în atmosferă prin tuse sau strănut poate străbate până la 7-8 metri.

Pe 3 aprilie, Dr. Mike Ryan, unul dintre experții de top OMS a declarat că atâta timp cât sunt respectate măsurile de distanțare socială și spălatul des pe mâini: „Trebuie să păstrăm măștile chirurgicale și măștile de protecție respiratorie pentru personalul din prima linie (…), dar ideea de a folosi metode de acoperire pentru căile respiratorii nu este una rea”.

10 comentarii

 • La banii aia se vând si DESIGILATE, cum se vede în poze?
  Pai asa sa si le bage în fund, ca eu nu ma risc sa-mi pun pe fata o cârpa pipaita de altii care mai are si un pret nesimtit.
  Mai bine fara, cum mi-o fi norocul…..
  PS: suntem un popor de nesimtiti care pipaie si „verifica” marfa si exact asa sunt si supermarketurile pe care le avem.

  • Acestea sunt Supermarketurile
   Preturi mari pt fraierii care fac sacul gros companiilor străine.
   Hai sa cumpărăm doar de la magazinele noastre – ale investitorilor autohtoni!!!

 • Fara sa fie considerata reclama, dar parca se exagereaza cu preturile la Selgros (ii Bistrita oras mic , dar totusi):
  La …mag se vinde cutia de 50 de buc la 128 de lei.
  La …tex se vinde cutia la 129 de lei.

 • Nu se puteau pune pe piata fara adaos comercial? Era un gest frumos si de solidaritate din partea lor. Dar nu… Ei doar profit…. Poate autoritatile ar trebui sa dea si o ordonanta in care aceste echipamente sa nu poata fi vandute cu adaos comercial.

 • Va recomand masti mai pe gratis din chilotii si sutienele nevestelor sau amantelor. Din bikini, tanga sau chiar izmene folosite dar spalate. Desigur sunt bune doar pt. carcotasi.

  • @veveritz, dupa ce le-au purtat cateva zile ca sa alunge virusii cu miasmele pe care le degaja.

 • Foarte bine ca sunt…acuma sa vedem acei patroni care se plangeau ca ar fi cumparat pt angajatii lor, dar nu gasesc si ei sperau sa se termine cu starea de urgenta sa scape de cheltuieli.Acuma sa cumpere la angajati ca sunt disponibile..daca vor sa produca bani pt firma lor…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS