Actualitate

Au început lucrările de restaurare a casei din Bistrița în care a locuit fratele lui Mihai Eminescu

A început restaurarea clădirii în care a trăit în ultimii ani ai vieții, la Bistrița, Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu. Este vorba despre imobilul situat pe Bulevardul Independenței nr. 24, care a avut diferite destinații, ultima oară fiiind folosită ca și sediu pentru Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud.

Odată reabilitată, clădirea va adăposti Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu și va fi administrată de Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”.

”Un proiect generos cu săli expoziționale, săli de cercetare, săli de restaurare, în care își vor afla locul binemeritat colecțiile de carte veche, manuscrise, dactilograme, documente rare, aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, anunță managerul Ioan Pintea.

În această casă a locuit, între anii 1924-1929, ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al lui Mihai Eminescu, aceasta fiind locuința de serviciu a cumnatului său, subprefectul Alexandru Pălăgieșu.

Lucrările de modernizare vor fi făcute de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care a aprobat în 2019 alocarea sumei de peste 8 milioane de lei în acest scop.

Etichete

5 comentarii

 • Era cat pe ce sa cred ca d-l primar , mare iubitor de frumos , estet si plin de cultura , a alocat suma necesara reabilitarii. Poate , pentru compensare o fi pus bani deoparte ( alo , se spune , alocare !) pentru cumpararea cladirii fostei biblioteci judetene. Zic si eu…sau poate la rectificare !

 • Suma de 8 milioane pare astronomică pentru o casă ce există.
  Și nu este totuși Casa Poporului.
  Peste 1 ,6 milioane euro , sunt bani fără număr pe frigul ăsta.
  Sau a rămas vreun furnizor al casei regale fără comenzi ?
  (Corect : ”Ultima oară fiind folosită ca sediu pentru casa corpului didactic”.)

  • Cred ca ar trebui spus și cine a construit acea “clădire reprezentativa pentru arhitectura orașului” nu de alta da’ sa nu uitam de unde venim și cine a contat ! Sau ne e rusine de realizările sașilor bistrițeni ?

 • Un imobil foarte frumos cu arhitectura deosebita si o curte mare de tot se intoarce unde trebuie in folosul bistritenilor.
  FELICITARI CJ !
  Bravo RADU MOLDOVAN !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.