(FOTO-VIDEO) Narcisele au început să înflorească în Munții Rodnei. Administrația Parcului Național Munții Rodnei anunță turiștii interesați de drumeții la poiana cu narcise că este pregatită să-i întâmpine. Intervalul optim pentru vizitarea poienii cu narcise este de aproximativ 1-2 săptămâni, începând cu această dată.
”Turiştilor care vor vizita poiana cu narcise le dorim să se bucure de peisajul inedit, să facă fotografii, să poposească pentru a admira zona şi îi rugăm de asemenea să se informeze referitor la starea vremii înainte de plecare, să nu culeagă flori, să nu abandoneze gunoaie, să păstreze un comportament civilizat. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai bune: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului. APNMR recomandă traseul de pe Dealul Popii, care este marcat cu săgeți indicatoare. Plata biletului de vizitare se poate efectua prin SMS la numărul 7473 cu mesajul PARCRODNA1. Valoarea unui SMS este de 1 euro + TVA”, anunță Administrația Parcului Național Munții Rodnei.
În teren au fost montate săgeți indicatoare spre poiana cu narcise.
Detalii despre trasee oferă Alex Varga într-o postare pe Facebook.
În primul rând, trebuie să ajungeți în satul Valea Vinului, care aparține de comuna Rodna. Din Valea Vinului aveți două trasee, ambele marcate acceptabil, care vă urcă la Poiana cu Narcise.
Primul este cel care urcă pe Valea Secii, adică prima vale pe partea stângă odată intrat în sat. Există marcaj în stradă, cu săgeată indicatoare. Lungimea lui ceva peste 5 km.
Pentru al doilea traseu, trebuie să traversați tot satul, și în partea de sus, acolo unde râul se desparte în două, trebuie să alegeți drumul de pământ din stânga, respectiv Izvorul Roșu. Mergeți pe el vreo două sute de metri, și veți vedea un drum care urcă, pe partea stângă de mers. Există și acolo marcaj, așa că este destul de simplu. Traseul urcă până în Dealul Popii, la Căsoaie, aproximativ trei kilometri, și de acolo mai aveți puțin peste un kilometru până în poiană.
”Dacă sunt persoane care cred că au nevoie de indicații mai detaliate, vă rog să mă contactați, și voi încerca să vă ajut cu niște puncte GPS. (….) Narcisele vor putea fi admirate chiar din acest sfârșit de săptămână, dar eu vă recomand să mai așteptați câteva zile, și să le vedeți săptămâna viitoare. Atunci poiana va fi cu adevărat spectaculoasă!”, a scris Alex Varga.
El atrage însă atenția că în zonă sunt și șerpi veninoși.
”Atenție mare la vipere. Poiana Narciselor are multe roci calcaroase pe suprafața ei, care sunt iubite de vipere, pentru că se pot bronza pe ele…. Fiind foarte liniște în poiană, eu am vazut deja două vipere, care s-au retras foarte repede din calea mea…”.
Foto și video credit Alex Varga
E foarte frumos, am fost ieri în zonă și am încins un grătar chiar între narcise, e o senzație unică să mănânci mici între narcise! Azi mergem din nou, dar trebuie să facem focul în altă parte, pentru că ieri am pus peturile de la bere pe foc și nu au ars, doar s-au topic și nu mai putem face foc în același loc!
Stimate Doru Marcatoru.
Ai uitat să specifici la finalul comentariului că acesta este un pamflet, pentru că altfel nu este decât un comentariu idiot, fără nici o legătură cu realitatea! Asta în condițiile în care eu am plecat ieri din Poiană după ora 13, și am fost singur acolo. Iar după mine, la vreo 2 ore a trecut pe acolo un ranger de la PNMR, și nici el n-a simțit miros de mici… Dacă mă întrebi pe mine, n-ai văzut Poiana cu Narcise de pe Saca decât în fotografii…altfel, ai fi știut că la ce înclinare are acolo terenul ai putea face mici și grătărele doar dacă stăpânești tehnica levitației…
Narcissus, de la cuvântul grecesc narkissos, nume de plantă la Homer și alți autori din antichitate. Provine de la cuvântul narkao = a produce toropeală, aluzie la mirosul îmbătător al florilor sau la proprietățile narcotice ale acestora, chiar când sunt odorate. După altă versiune este floarea în care a fost transformat tânărul Narcis din mitologie. În județul BN avem următoarele specii:
1. Narcissus poeticus (Bistrița, cultivată)
2. Narcissus angustifolius (Rodna, pe muntele Saca)
(Flora R.S.R., vol. 11, pp. 427-435)
Mulțumiri C. Zahariadi!
Cu lipsa de modestie anunt pe ultimul comentator ca in jud BN in propria gradina vei vedea la primavara urmatoare 14 specii de narcise din gama 1. Sorbert 2. Barrett Browning,
3.Sovereign 4. Tahiti 5. Petit Fou 6., Bridal Crow 7 . Merli 8. White Lion 9. February Gold 10.Poeticus 11. Flower Drift 12. Cassata si 14. Cheerfulnees. Sunt cam tot ce a aparut pe piata in ultimii 30 de ani. Le ingrijesc ca pe copilasi, fiecare tufa de bulbi are eticheta si un cerc de sarma speciala care le sustine la vant sa nu fie trantite la pamant. Sunt si varietati cu tulpina foarte inalta tubulara si au nevoie de suport special. Infloresc in cascada timp de o luna si sunt fabuloase. Mai detin in colectia vie cinci varietati cu parfum diferit de tufe inalte de MALIN, patru varietati BUJOR, cinci specii de GHIOCEI din care o specie uriasa de GHIOCEI DOBROGENI cu tija de pana la 15 -17 cm , o varietate cu sase flori cu tija de 20-25 cm, si 11 varietati de trandafiri , lacramioare, si alte cinci varietati de Viorele de padure din care unicat VIOREAUA ALBA si cea ROZA. Nu este o lauda ci doar o descriere a uneia din preocuparile mele de politica VERDE.
Domnule Marius Bălan,
Flora citată a fost publicată în anul 1966 și descrie îndeosebi plantele spontane. Totuși, o socotesc încă de referință. Cu toată considerația,
Aveti perfecta dreptate insa florarii de renume au reusit sa creeze variante deosebite de noi specii . Astea da mutante ! ….incantoatore spre deosebire de COVID cu tulpinele lui cu tot. Va astept sa imi faceti o vizita sa mai discutam de lumea florilor. Peste o saptamana va ofer bujori fermecati ! Si de Sanzaiene CRINI si TRANDAFIRI parfumati. SANATATE !