Actualitate

Au sosit primele manuale digitale! Cum arată cărţile din care vor învăţa elevii din clasele I şi a II-a

Mult aşteptatele manuale digitale au sosit şi în Bistriţa-Năsăud, aşa că elevii de clasa întâi şi a II-a se vor putea bucura de ele chiar înainte de vacanţa de Crăciun. Din păcate, darul nu este complet, iar mulţi profesori sunt dezamăgiţi. Se aşteptau la cu totul altceva, însă trebuie să mai aibă răbdare.

La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud au sosit primele aşa-zise manuale digitale pentru clasele I şi a II-a, în realitate cărţi tipărite care au ataşat câte un CD.

„Abia săptămâna trecută au sosit primele manuale digitale, aşa-zise manuale digitale. Editurile au termen până în 15 decembrie să le aducă pe toate. Sunt 12 edituri care s-au angajat să livreze, în total, 37 de titluri. Noi am comandat pentru elevii de clasa întâi cantitatea de 3160 de bucăţi, iar pentru clasa a II-a un număr de 2621 de bucăţi. O să aibă toţi copiii manual nou. Ministerul ne-a cerut ca, de îndată ce primim cărţile, să chemăm şcolile să vină după ele. Cei care au comandat cărţi la mai multe edituri s-ar putea să trebuiască să vină de mai multe ori fiindcă doar şapte edituri din 12 ne-au livrat cărţile „, a spus Ana Jimborean, responsabil cu gestionarea manualelor.

Potrivit sursei citate, sunt şcoli care şi-au ridicat integrat noile manuale, cum ar fi Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” sau Liceul de Muzică „Tudor Jarda”. „De exemplu, Şcoala Lucian Blaga a luat doar limba engleză”, a explicat ea.

În momentul în care au fost anunţaţi că au sosit noile manuale, mulţi directori au întrebat dacă le încap într-o plasă. „Au crezut că sunt tablete, dar nu au venit. Din câte am citit eu în informările date de minister, abia în martie 2015 vor sosi primele tablete pentru clasele a III-a şi a II-a. La sfârşitul anului şcolar, vor primi şi elevii de clasa a IV-a”, a spus Ana Jimborean.

Întrucât şcolile sunt dotate cu computere şi chiar cu videoprioectoare, CD-ul va putea fi folosit la clasă. „Directorii şi profesorii au avut o reacţie stranie. Se aşteptau la tablete şi au primit cărţi”, a spus Ana Jimborean.

Începând cu anul şcolar 2014/2015, Ministerul Educaţiei Naţionale asigură elevilor claselor I şi a II-a manuale digitale pentru comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului, limba modernă şi religie. De luni, 20 octombrie, toate noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit.

Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice. Cel mai important element de noutate adus de manualele digitale este reprezentat de activităţile multimedia interactive de învăţare (AMII).

Clasele de complexitate ale AMII sunt:

Static: cuprinde elemente educaţionale cu care elevul are o interacţiune scăzută: desene, fotografii, diagrame statice, hărţi statice.

Animat: cuprinde animaţii sau filme asupra cărora elevul are un control limitat la secvenţierea derulării ilustraţiei prin Play, Stop, Pauză.

Interactiv: cuprinde elemente educaţionale cu grad înalt de interactivitate – simulări, emulări de procese, rezolvare de probleme, joc educativ – prin care elevul reuşeşte, prin joc, experiment şi descoperire, să atingă un profit cognitiv superior.

Complex: aplicaţii software complexe care, în plus, oferă o continuitate a acumulărilor/competenţelor dobândite de elev pe întreaga durată de utilizare, atât în interiorul fiecărui capitol în parte, cât şi pe parcursul întregului manual.

Ana Jimborean manuale digitale 2 manuale digitale 3 manuale digitale 4

1 comentariu

  • Pe situl respectiv iti poti face download de carti sub forma pdf. Deloc interactiv, dar o poti citi si pe tableta, daca ai si daca vrei. De fapt acele pdf-uri nu sint altceva de cit o etapa oricum necesara inainte a tipariri cartilor, probabil putin altfel redactat dupa format dar nicidecum un instrument pentru folos in scoala. Ce faceti cind acumulatori de tableta sint goale? O se mai tragem si curent la fiecare loc la elev se isi incarce jucaria electronica? Invatam copii se devine apasatori de butoane? De ce nu le legam direct le retea si cu sonda la creier?
    Deja se vede si acum in anumite ore cum arata testele. Se restring la bifare si selectare, doar pentru ca gindirea propriu nu se invata. Crestem o generatie de roboti capabil doar se selecteze intre solutii prefabricate. Cele mai sumbre viziuni devin realitate. Matrix.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.