Actualitate

Au venit banii pentru culturile afectate de secetă. De luni, vor fi viraţi în conturile fermierilor

Peste 1,2 milioane de lei vor intra, începând de luni, în conturile fermierilor ale căror culturI au fost afectate de seceta din această vară. Potrivit unui comunicat al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bistriţa-Năsăud este vorba de peste 50% din suma care li se cuvine celor care au depus cereri în acest sens. Diferenţa de bani va fi virată în conturile lor în cel mai scurt timp.

Potrivit directorul DAJ Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără (foto), în total, au fost depuse 7.395 de cereri din partea fermierilor pentru o suprafaţă totală de 22.419,2 ha, valoarea totală a subvenţiilor calculată pentru cei afectaţi de secetă fiind de 2,2 milioane de lei.

“Din suma totală necesară, MADR a virat în contul DAJ Bistriţa-Năsăud suma de 1,2 milioane de lei (53,6%), urmând ca în cel mai scurt timp să fie alocată şi diferenţa de bani, în sumă de 1 milion de lei”, a anunţat Nuţu Tabără.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 19.11.2012, DAJ Bistriţa-Năsăud, prin întocmirea ordinelor de plată, va vira sumele de bani calculate pentru fiecare beneficiar în parte în conturile bancare active ale acestora, în ordine cronologică, conform numerelor de înregistrare din Registrul special de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis.

Reamintim că, potrivit HG nr. 897/2012 – Schema ,,Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole” care se acordă în agricultură, pot primi ajutor de la stat producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minimum un hectar şi maximum 10 hectare, inclusiv. Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar intr-o singură tranşă. Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat.

Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii din judeţul Bistriţa-Năsăud au întocmit cereri (însoţite de alte documente justificative) şi le-au depus la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bistriţa-Năsăud până la data de 15.10.2012.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.