Actualitate Cultură

Au venit din Basarabia acasă la ei! Cine i-a primit cu braţele deschise pe oaspeţii de peste Prut

Un grup de 25 de copii din localitatea Străşeni, Republica Moldova, îşi va petrece vacanţa în judeţul nostru. Tabăra se numeşte “Acasă la noi”, e la a 18-a ediţie, şi are un program bogat. A început la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" pe care copiii basarabeni au onorat-o îmbrăcând frumoasele costume populare.

În incinta Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, grupul de copii basarabeni a fost întâmpinat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, de directorul instituţiei, preotul Ioan Pintea, şi de profesorul Ioan Seni din partea Despărţământului năsăudean al ASTRA, organizaţie prin intermediul căreia se organizează aceste tabere internaţionale.

Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud: „Este foarte importantă legătura pe care o realizăm cu aceşti copii veniţi din Republica Moldova, din locuri unde, spun eu, românismul are de suferit. Sunt momente în care aceşti copii cunosc ce înseamnă a fi român, ce înseamnă a aparţine acestui neam binecuvântat de Dumnezeu. Este o şansă extraordinară pentru ei să primească acea putere de care au nevoie pentru a ţine aprinsă flacăra românismului într-o vreme în care e foarte greu acest lucru. Sunt tare bucuros că noi, CJ, putem sprijini venirea acestor copii în România an de an. Iată că anul acesta vor fi două tabere, una acum şi alta în luna august. Am ales Gledinul pentru a fi cazaţi pentru că e un loc încărcat de spritualitate, un sat izolat, dar în care copiii pot învăţa foarte multe lucruri fiindcă părintele Ioan Titieni a adunat multe cărţi, iar ei le pot studia. Pot intra, de asemenea, în contact, cu copiii din Gledin, cu oamenii primitori de acolo şi pot rămâne cu amintiri frumoase”.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”: „Poate că nu e întâmplător că deschiderea oficială a taberei se face la Bibliotecă. E o instituţie importantă a judeţului şi sunt sigur că şi aici, la Bibliotecă, au ce vedea. E foarte important că există această legătură prin instituţiile de cultură şi cele de învăţământ cu elevii din Republica Moldova. E un lucru benefic şi foloseşte şi oaspeţilor, dar şi nouă, gazelor. Noi, Biblioteca, avem o legătură foarte bună cu Chişinăul. Avem acolo o filială Liviu Rebreanu a Bibliotecii B.P. Haşdeu şi sunt foarte mulţi cititori tineri. Sper că şi tinerii care sunt acum oaspeţii noştri sunt cititori ai acestei filiale de la Chişinău”.

Profesorul Ioan Seni, Despărţământul năsăudean al ASTRA: „Românii de pretutindeni trebuie să se cunoască. La ASTRA ne întâlnim cei cu combustie sufletească la nivel de interiorul ţării, dar noi ştim bine că avem români şi în afara ţării. Vin la toate congresele ASTRA, au filiale. Ei au venit cu propunerea, iar la nivel de ASTRA central a fost acceptată ideea, ca grupuri de copii din Republica Moldova să vină la noi în vizită, să se convingă că, de fapt, vorbim aceeaşi limbă, limba română, dar trăim statal în două construcţii. Copiii vor vedea Bistriţa turistică, Valea Blaznei la Şanţ, apoi Maieru, Rodna, Năsăudul, îi ducem la Mănăstirea Salva, la Casa Nechiti şi la atelierul de pictură de la Nepos, vor merge la Băile Figa, vor vizita Herghelia Beclean, la casele memoriale Liviu Rebreanu şi George Coşbuc. Copiilor le place foarte mult aici, la noi. Au venit pregătiţi să prezinte în fiecare localitate un program artistic la primărie sau la şcoală, acolo unde sunt primiţi. În primii 15 ani de tabără au fost cazaţi în familii, însă de trei ani suntem ajutaţi de Consiliul Judeţean şi cazaţi pe cheltuiala administraţiei judeţene la Gledin unde copiilor le place foarte mult fiindcă îl îndrăgesc şi pe părintele Ioan Titieni care e un om foarte cald şi primitor”.

Claudia Nestor – preşedintele Despărţământului Mihai Eminescu ASTRA, Străşeni, Basarabia: „Vreau să spun că e un proiect al Despărţământului Mihail Kogălniceanu Iaşi al ASTRA. În fiecare vară vine câte o delegaţie din Republica Moldova în care sunt şi copii ca să cunoască ţara, România. E un vis al tuturor copiilor de dincolo de Prut să vină şi să vadă România. Anul acesta am avut fericirea să ajungem pe aceste meleaguri, ne plac foarte mult satele româneşti, tradiţiile dumneavoastră. Programul alcătuit de gazdele noastre, de prof. Ioan Seni, e unul foarte frumos. Desigur că noi am venit cu un mesaj de salut, aceştia fiind copii care fac parte dintr-un ansamblu folcloric al şcolii de arte din cadrul Ministerului Culturii. Vom prezenta programe artistice peste tot unde suntem primiţi. Copiilor le place foarte mult aici, ei se simt în ţara lor fiindcă România e mama tuturor românilor. Unii au mai fost, alţii sunt pentru prima oară. Sunt foarte bucuroşi, unii mi-au spus că se simt ca într-o poveste. Le-am răspuns că asta este ţara noastră şi e firesc să se simtă bine aici. Unii vor alege, cu siguranţă, să studieze în România, să vină la facultăţi”.

Tabăra „Acasă la noi”, ediţia 18-a, se va încheia în 9 iulie.

Astra 2 astra 3 astra 4 astra 5 astra 6 astra 7 astra 8 astra 9

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.