Recomandări Social

Austria, printre țările cu care firmele din județ fac cele mai multe schimburi economice

Austria, care refuzat României accesul în Spațiul Schengen, se numără printre țările cu care firmele din Bistrița-Năsăud fac cele mai multe schimburi economice, atât exporturi, cât și importuri, arată Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud în buletinul lunar.

Potrivit sursei citate, agenţii economici cu sediul în judeţ au exportat mărfuri în valoare de circa 54 de milioane de euro într-o singură lună din an, în creștere cu 26,9% față de nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Datele prezentate sunt aferente lunii august a anului 2022, ultima de referință, când s-a putut realiza și distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului: Germania (33,1%), Italia (21,1%), Franța (11,6%), Ungaria (6,0%), Austria (4,1%), Regatul Unit al Marii Britanii (3,0%), Statele Unite ale Americii (2,8%), Slovacia (2,0%) și Belgia (1,9%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna august 2022 de 65 de milioane de euro, cu 33,9% mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 1,1%.

Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în primele opt luni ale anului 2022 este următoarea: Germania (25,4%), Italia (13,0%), Ungaria (9,8%), Turcia (6,1%), China (6,0%), Bulgaria (5,6%), Austria (4,6%), Olanda (4,1%) și Polonia (3,6%).

Soldul balanței comerțului exterior în luna august 2022 a fost negativ (-11628 mii euro).

3 comentarii

 • Mi se pare curios modul în care dragii politicieni mioritici au arătat cu degetul spre Austria pentru refuzul aderării României la Schengen în schimb să se uite în „ograda lor”. Poate adevărul e la mijloc poate că și Austria și Olanda au abuzat de poziția politică dar poate că și politicienii noștri orientați spre bunăstarea lor au ignorat unele aspecte ale imaginii de ansamblu asupra țării unde reușesc cu o mare seriozitate sa dea cu oiștea-n gard. De ce ar trebui să credem total ce ne spune direcția de statistică, un serviciu al statului condus de aceeași politicieni incompetenți?! Statistica e ca sutienul: modifică realitatea. Decât să citesc ce îmi prezintă serviciul lui pește mai bine deschid ochii la lumea din jurul meu când mai ajung la piață sau la magazin. Oameni care cumpără câte 150-200 de grame de carne tocată, o jumătate de kilogram de cartofi sau 3-4 fire de cabanos, numărul mare de oameni care nu cumpără haine second-hand pentru că au o afinitate pentru „vintage” ci pentru că nu își permit o pereche de pantaloni sau pantofi din piață sau din magazin. Mi se par indicatori financiari mai clari decât datele date de statisticienii de la stat. Da…sunt o grămadă de oameni cu mulți bani, cu mașini scumpe, 4X4, albe, restaurante cu mulți clienți, dar realitatea este puțin diferită față de ce vedem la câțiva fițoși care o duc bine. O fi Austria nasoală dar sigur politicienii noștri sunt mult mai vinovați. Și toți o cântă aia cu „greaua moștenire” a altor politicieni corupți sau problemele din timpul pandemiei.

  32
 • Daca procentele nu au in spate si marfurile/produsele care se exporta /se importa , acestea nu inseamna decat niste cifre seci. Totusi (chiar si asa) se vede ca fata de Germania , Italia si Franta balanta schimburilor comerciale este pozitiva pentru judet. In acelasi timp se vede ca fata de vecini , Ungaria , Bulgaria , Austria , Polonia si Turcia , balanta schimburilor este pe minus. Cat despre Olanda si China se pare ca judetul nu le mai ofera nici macar mere …

  14
 • Între 7 și 10% din pibul Austriei vine din România, prin firme ca OMV, Schweighofer Industry sau băncile Raiffeisen și Erste. Ăștia ne fură țara de 30 de ani, au mituit politicienii și autoritățile române și fură în voie, am ajuns să fim sub cizma austriecilor mai rău ca pe vremea imperiului Austro-Ungar.
  Unde e SRI-ul ?? e ocupat cu așa zisele „activități economice”? Sau cu amestrul în justiție? Sau cu amestecul în politică? De ce dracu nu fac ce le scrie în fișa postului? Sau poate sunt cu comandă din afară?
  Austria e o țară profund rasistă în al doilea război mondial austriecii erau mai fanatici decât naziștii.
  Noi ca oameni de rând putem să facem un singur lucru: BOICOTĂM TOT CE VINE DIN AUSTRIA ! Numai așa îi putem lovi une îi doare.

  10
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS