Actualitate

Automatele de lapte din Bistriţa, controlate de Direcţia Sanitar-Veterinară

Cele opt automate de lapte care funcţionează în Bistriţa sunt verificate de inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud. Aceştia vor lua probe de lapte pe care le vor trimite la Iaşi unde va fi verificat nivelul de aflatoxină. Până acum, medicii veterinari nu au primit informaţii că ar exista probleme în judeţ, toate aceste măsuri având scop preventiv.

Medicul Dorinel Bodolan (foto), directorul interimar al DSVSA Bistriţa-Năsăud, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat şi va lua probe de la toate automatele de lapte.

„În Bistriţa sunt opt automate de lapte. Luăm probe de la toate ca să verificăm nivelul de aflatoxină”, a declarat dr. Bodolan.

Activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui din ţară care sunt alimentate din producţia unor ferme a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, informează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la această fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte, explică ANSVSA. În acelaşi context, arată ANSVSA, comercia­lizarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum. Vicepreşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat joi că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României. Mănăstireanu, care a preluat miercuri conducerea instituţiei, a mai precizat că la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxină în proporţie de peste 0,05 la sută (limita admisă) a fost înlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat. În prezent, laptele produs la două dintre ferme are 0 la sută conţinut de aflatoxină, iar la cealaltă continuă monitorizarea, a mai spus Mănăstireanu.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS