Actualitate

”Avem o problemă majoră. Nu putem accepta să fim o groapă de gunoi”

”Solicit public autorităților din România să facă toate demersurile necesare astfel încât să informeze opinia publică în ceea ce privește calitatea produselor comercializate în supermarketuri. S-au făcut evaluări pe produsele valorificate în supermarketuri din alte state și există diferențe majore în ceea ce înseamnă calitatea produselor vândute în statele din estul Europei și produsele vândute în Austria sau Germania spre exemplu. Ca și cetățean, am nevoie de evaluările făcute de autoritățile din România, care să le prezinte de îndată, astfel încât să știm ce consumăm. Am depus o întrebare către Comisia Europeană prin care să fie identificate mecanisme ca procesatorii sau cei care produc alimentele să asigure standarde de calitate similare cu cele vândute în alte state. Nu putem accepta să fim o groapă de gunoi pentru produsele care nu au trecere în Germania sau Austria și să fie vândute în România, eventual și la prețuri mai mici. Pe termen lung, pot să afecteze sănătatea oamenilor. Autoritățile au obligația ca în fața acestei avalanșe să facă lumină și să verifice calitatea acestor produse. Avem o problemă majoră. Inclusiv mașinile care se vând în estul Europei sunt de o altă calitate față de cele care se vând în vest. ANSVSA și Protecția Consumatorilor să facă aceste evaluări de calitate”, a declarat la Bistrița europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.


Buda a menționat că România trebuie să țină cu dinții de legea care reglementează vânzarea produselor din lanțul scurt de aprovizionare în supermarketuri: ”Fermeierii români trebuie să aibă parte de același tratament cu cei din celelalte state UE, unde există aproape peste tot legislații similare. La Bruxelles m-am dus să caut produse românești, eu am o problemă cu mâncarea din Belgia, și mi s-a spus că nu există, ei vând produse locale. Deci la Bruxelles se poate implementa o astfel de lege, la noi nu. Nu trebuie să ne sperie această procedură de infringement, trebuie să fim fermi pe poziție, trebuie să salvăm sectorul nostru agricol. Dacă fermierul român nu are unde să-și vândă produsele, piața fiind invadată de unele de proastă calitate din alte state, el va dispărea. Ne vom trezi că vom pune pe masă doar ce ne vor da străinii. Cum sunt percepuți românii? Depinde cum stai la masă și cum te comporți la masă. Dacă stai cu capul plecat nu ți se taie capul, dar eu cred că trebuie să avem o atitudine demnă. Și fermierii trebuie să facă însă un pas înainte: asocierea”.

Daniel Buda a afirmat că face un nou apel public către cei care au atribuții în absorbția fondurilor europene. ”Domnilor Dragnea, Grindeanu, doamna Plumb, lansați autorirățile de management care să permită atragerea fondurilor europene, este inadmisibil să nu avem în România de astăzi. Sunt dați ca și exemplu negativ în UE, creăm dificultăți majore în privința menținerii fondurilor de coeziune. România este în inacapacitatea de a atrage măcar un euro. Autoritățile noastre pun condiții suplimentare față de cele impuse și îngreunează procedurile. L-am întrebat pe domnul Cioloș ce a făcut un an de zile vizavi de acest lucru, mi-a spus că a reușit să elimine o bună parte din aceste condiții și le-a lăsat celor de la PSD o foaie de parcurs foarte clară. Ne arată cu degetul toți. Ne întreabă polonezii și alții: ce faceți? Îmi vine să mă bag sub masă de rușine, ce să le spun, că suntem niște idioți, niște proști, niște indolenți? Noi punem niște criterii peste regulamentele europene, cei din ministere sunt de vină. Am cerut să fie proceduri unice de absorbție a fondurilor, dacă o primărie din Franța trebuie să depună un dosar de 50 de foi, la fel să fie și la o primărie din Românie. Iar autoritățile locale să poată accesa direct de la Bruxelles, și pe alte axe. Nu este posibil ca tu funcționar public să primești un salariu mare indiferent de ce faci. Va veni și vremea când instituțiile acelea cu trei litere o să-i întrebe de sănătate: de ce nu ai făcut nimic să aduci bani europeni? Avem această capacitate de a ne da singuri peste picioare”.

Etichete

4 comentarii

  • ” Inclusiv mașinile care se vând în estul Europei sunt de o altă calitate față de cele care se vând în vest.”Ei.vedeti de ce romanii prefera sa-si aduca o masina second hand din Germania in loc sa-si cumpere una noua.Bine,cauza principala e venitul mediu care este foarte mic,dar si cei care ar putea sa-si cumpere masini noi in general prefera second.

  • Nu ne intereseaza . Mancam si rahat numa sa fim fuduli, mai ales ca ne face si noua Primaria MALL. Ce mai ne tot aburiti, matul romanului este tare. Pana intr-o zi.

  • Asta-i in tot anul. Deja totul este scapat de sub control. Sunt satul de actiuni si de povestile administratiei pana peste cap. De 10 ani am tot umblat dupa saci si manusi si dupa oameni la strans de gunoaie. GATA . Am pus PUNCT. Totul este in zadar atata timp cat autoritatile nu aplica LEGEA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS