Clădirile monument istoric din Bistrița nu vor mai fi scutite de la plata impozitului dacă nu au fațada stradală sau fațada principală reabilitată. Mai mult, dacă proprietarii nu fac demersuri în acest sens, riscă să plătească un impozit de 500%.
Primarul Gabriel Lazany a afirmat că în prezent toate clădirile monument istoric din oraș sunt scutite de la plata impozitului, deși 90% nu ar trebuie să beneficieze de această facilitate. ”Am făcut o analiză a clădirilor care sunt monument istoric și a scutirilor de impozit pe care le au. Constatarea este că toate clădirile monument istoric au fost scutite de plata impozitului, așa la modul paușal, fără a se respecta recomandările legale. În Codul fiscal scrie că sunt scutite de la plata impozitului clădirile monument istoric care au fațada stradală sau fațada principală reabilitată. Din clădirile care sunt în momentul de față scutite, 90% n-ar trebui să fie scutite pe această reglementare. Ele au fost scutite pe un alt articol de lege, în care se spune că pot fi scutite de impozit în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Deci municipalitatea își poate asuma scutirea de impozit și a altor clădiri, chiar dacă nu sunt reabilitate”.
Scutirile fără drept vor înceta de anul viitor. ”Vreau să le transmit cetățenilor că începând cu anul 2026, deci cu anul fiscal următor, aceste clădiri nu vor mai fi scutite de la plata impozitului. În acest sens, în perioada următoare o să emitem niște notificări prin care îi informăm de prevederile legale și documentele pe care trebuie să le depună la Primăria Bistrița pentru a fi scutiți de impozit. Mai mult decât atât, în cazul în care nu vor face demersuri pentru reabilitarea fațadelor, din anul 2027 o să solicităm majorarea impozitului la 500%, de asemenea este o prevedere a Codului fiscal. Bineînțeles că există tot timpul necesar pentru a face aceste reabilitări. Vorbim strict de fațada stradală sau fațada principală în cazul în care clădirea nu are fațada la stradă, ci într-o curte interioară”, a spus primarul.
100% correct!
Locul Bistriței e între multele alte orașe ordonate și civilizate, un pas înainte 👍🏻
In general, in cladirile vechi, nu neaparat monument istoric, locuiesc oameni cu venituri mici sau medii, care nu si-au permis sa reabiliteze fatadele atatia ani.Nu cred ca in doi ani sa poata sa faca ceva.Nu au de unde.De ce nu aprobati anveloparea caselor, exact cum faceti cu blocurile. Si cetatenii care stau in casele respective platesc impozite ca si cei de la blocuri. 10 ani, atat este perioada de plata, esalonata,in care cei de la blocuri achita contravaloarea anveloparii. De ce, cei de la case nu ar putea sa beneficieze de aceste facilitati? Este usor sa spui ca majorezi cu 500% impozitul. Nu o sa aiba de unde sa il plateasca. Nu este asta solutia.
Impozitele pe clădiri sunt foarte mici, 300 lei/an?
Chiar dacă le mărește impozitul cu 500% tot mic va fi ! Adică 1500 lei/an.
Să se mute de acolo , dacă nu au bani să renoveze și să vină alți proprietari care își permit acest lucru.
Sau să ia bani împrumut, să renoveze iar când vor vinde , imobilul va costa mult mai mult, pentru ca va fi într-o stare impecabilă.