Actualitate

Bacalaureat în Bistriţa-Năsăud: Niciun candidat respins şi niciunul eliminat la română oral

Toţi absolvenţii de liceu care au susţinut de luni până miercuri în Bistriţa-Năsăud proba orală la limba şi literatura română au trecut cu bine de prima etapă a Bacalaureatului. S-au înscris 2.471 de elevi, dar 99 nu s-au prezentat. Toţi cei care au fost examinaţi au promovat, niciun candidat nefiind eliminat din sală.

Examinarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2013 s-a desfăşurat de luni 10 iunie până miercuri 12 iunie. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, la bacalaureat s-au înscris 3.033 de elevi, dintre care 2.676 absolvenţi la zi, 356 la seral şi 1 la fară frecvenţă. 2.457 sunt din promoţia actuală, iar 576 sunt din promoţiile anterioare. În judeţ sunt şapte centre de examen (CN ”Liviu Rebreanu”, CN ”Andrei Mureşanu”, Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic ”Infoel” – Bistriţa, CN ”Petru Rareş” Beclean, CN ”George Coşbuc” Năsăud, Liceul Teoretic ”Solomon Haliţă” Sîngeorz-Băi) şi trei centre de evaluare (Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Teoretic Sanitar).

La evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (2.471 înscrişi) nu s-au prezentat 99 de elevi, 55 de la zi şi 44 de la seral.

Toţi cei care au dat examenul în faţa comisiilor (2.372) au luat calificative de trecere, 2.177 de la zi şi 195 de la seral: 295 au luat ”mediu”, 719 ”avansat” şi 1.358 ”experimentat”.

În intervalul 17 – 21 iunie va avea fi susţinută proba D – evaluarea competenţelor digitale, iar proba orală la o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată între 25 şi 28 iunie. Probele scrise vor avea loc după cum urmează: 1 iulie – limba şi literatura română, 2 iulie – limba şi literatura maternă, 3 iulie – proba obligatorie a profilului şi 5 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, putându-se depune contestaţii în aceeaşi zi, până la ora 16.00. După rezolvarea constestaţiilor, se vor afişa rezultatele finale, în data de 12 iulie.

Foto: arhivă

6 comentarii

  • mi se pare foarte ciudat ca nu a luat nici un elev nota 10, in coditiile in care sigur trebuie sa fie elevi f. buni care au paticipat si la olimpiade de limba romana. Stimati profesori universitari care stabiliti metoda si rigoarea evaluarii – elevii de liceu nu sunt doctori docenti in limba romana, iar voi nu sunteti mai mult decat simpli slujbasi ai statului care ar trebui sa aiba ca principal scop buna functionare al acestuia iar nu sa va bateti joc de viitorul tarii…

    • Dar unde ai vazut dumneata ca e vorba de note?????
      La competente se dau calificative de gen utilizator de nivel mediu, utilizator avansat sau utilizator experimentat, si daca nu ma insel circa jumatate din cei prezenti au primit calificaticul maxim. Asa ca nu isi bate nimeni joc de nimeni. Poate doar autorul articolului care spune ca nu a fost nimeni respins, fara sa stie ca simpla prezenta la competente asigura promovarea lor (asta daca nu esti eleminat din examen). Sa auzim de bine!

  • Vali, du-te si te culca, daca tu intelegi despre dascali, scoala si educatie ca-voi nu sunteti mai mult decat simpli slujbasi ai statului – Ar fi cazul sa terminati cu cliseele astea comuniste pe care PDLul si Basescu le-a readus in discutie intr-un mod populist, demagogic si distructiv pentru viitor.

    • imi pare rau ca s-a inteles cu totul altceva decat am vrut sa evidentiez. In primul rand nu m-am referit la dascali sau profesori din invatamantul preuniversitar. Iar in al doilea rand am vrut sa subliniez faptul ca exista in romania o categorie de oameni, aflati la granita dintre profesia de profesor si cea de politician, cei care alcatuiesc programa si o pun in aplicare, dar care, din nefericire, dau dovada de foarte multa rigiditate si incapatanare… subiectul e amplu si se poate discuta…

      p.s. ma consider a fi o persoana cu puternice convingeri ANTI-basiste, dar asta nu inseamna ca nu pot fi, la un moment dat, victima puternicei propagande basiste din tara noastra, lucru pe care il regret si pe care incerc sa-l evit pe cat posibil…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.