Vă propun să ne uităm cu atenţie la rezultatele de la Bacalaureat şi să răspundem la întrebarea: Ce avem noi aici? O medie de zece la examenul de Bacalaureat obţinută de un elev de la InfoEl Bistriţa despre care am aflat că e un băiat de la ţară care nu a dat un leu pe meditaţii. Aşadar, niciun fiţos de la oraş, niciun „geniu”, niciun meditat la toate materiile pe bani grei. Care o fi explicaţia?
E adevărat că, per ansamblu, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa conduce în topul liceelor cu cele mai mari medii la examenul maturităţii. Ar fi şi culmea să nu fie aşa din moment ce în clasa a IX-a au intrat elevii cu cele mai mari medii din gimnaziu, cei mai meditaţi şi cei în care s-au făcut investiţii serioase încă din clasele primare. Părinţii i-au trimis să-şi facă lecţiile, pe bani, cu învăţătoarea, apoi au arvunit încă din clasa a V-a profesori meditatori la română, matematică şi la alte materii, bani aruncaţi de pomană din moment ce media de 10 a judeţului e obţinută, iată, de un băiat din Rebra care nu a dat niciun leu pe ore. A fost suficient de inteligent să profite de cele gratuite de la Centrul Comunitar pentru Tineret la care nu au călcat fiţoşii care nu coboară la acest nivel proletar.
Mai mult de atât, în timp ce importanţii de la liceele de vază au venit la şcoală aduşi de părinţi cu limuzina sau cu maşina din dotarea proprie – că doar nu era să îndure mirosul din autobuze sau praful de pe străzi – Ioan Scurtu, băiatul de 10, s-a angajat la un depozit ca să-şi adune bani de facultate. Mama lui lucrează într-o fabrică, iar tatăl are grijă de gospodărie şi el e conştient că le va fi greu să ţină trei copii la şcoli, doi la facultate şi unul la liceu, la Năsăud. El vrea la facultate şi bine face că nu se bazează în proiectul lui decât pe sine. Astfel va preţui mai mult fiecare reuşită.
Desigur că se vor găsi diverşi frustraţi care vor sări ca arşi şi vor invoca materiile poate mult prea uşoare la care a dat examen acest elev. E vorba de română, matematică şi geografie, iar la matematică subiectele au fost pentru profil real, deci nu e cazul să cârcotim. Alţii vor da vina pe supraveghere şi vor spune că probabil profesorii nu au fost foarte exigenţi şi i-au mai lăsat pe copii să se consulte şi să se inspire unii de la alţii.
Nu ştiu cum a fost fiindcă nu m-am uitat pe camere, dar am aflat că la celebrele şcoli de fiţe – ştiindu-se bine că lucrările vor fi corectate în alte judeţe, deci nu mai pot fi influenţaţi corectorii – s-a recurs la altă strategie. Lângă copiii buni, în bănci, au fost aşezaţi cei de bani gata ai căror părinţi au cuvinte grele de zis în lumea politică, socială, economică a judeţului. Se pare că mulţi au avut telefoane la ei şi au primit prin SMS rezultatele de la meditatori ca nu cumva să se spună vreodată că odrasla directorului nu ştiu care a luat o notă prea mică la Bacalaureat raportat la multitudinea de 10 pe care i-a obţinut pe nedrept doar pentru meritul de a fi fiul sau fiica nu ştiu cărui bazat din oraş. Penibil şi extrem de frustrant pentru cei care nu au făcut parte din categoria aşa-ziselor „elite” însă de carton, copiii simpli care au muncit şi poate au luat mai puţin cu câteva sutimi decât cei plasaţi strategic pe lângă ei.
Ultimii au învăţat o lecţie extrem de dură şi anume aceea că viaţa e nedreaptă. Din păcate, în România, încă profund coruptă, vor continua să o înveţe ani mulţi de acum înainte. Degeaba vor absolvi facultăţile cu zece, dacă vor vrea să se angajeze la stat, spre exemplu, nu vor putea fără recomandări politice sau fără să fie rudele unuia sus-pus. Dacă vor reuşi cu chiu cu vai, vor avea nişte şefi mai proşti ca ei, dar care vor face pe deştepţii, vor avea salarii mici decât nişte lingăi incompetenţi şi vor fi trataţi adesea cu dispreţ. Eu, însă, nu cunosc niciun absolvent de facultate serioasă, la stat şi la zi care să conceapă să lingă clanţe de politruci şi să le îndure ifosele de atoateştiutori care abia leagă, de fapt, trei vorbe în limba română. Toată lumea ştie că aceasta e cea mai evidentă dovadă că sunt nişte proşti, nu de alta, dar gândirea şi limbajul sunt procese simultane şi nu poţi pretinde că gândeşti din moment ce tu eşti în stare să vorbeşti. De fapt, poţi, dar nu te crede nimeni.
Roz nu stau lucrurile nici în privat. Istoria ne demonstrează zi de zi că au succes în general cei cu mult tupeu şi cărora le lipseşte bunul simţ. Un om care îşi clădeşte cariera pe muncă rareori va apela la cele două tipuri de comportament. Până să ajungă să-şi dea seama că fără ele nu faci nicio afacere vor trece ani mulţi adesea cu mult timp şi bani pierduţi. Apoi, va avea nevoie de şi mai mulţi ani ca să priceapă că trebuie să facă parte din cluburi elitiste, din grupuri restrânse, partide sau secte ca să fie invitat să bată palma pentru afaceri bănoase. Viaţa în mediul privat românesc nu e lipsită de compromisuri şi nici într-un caz nu se bazează pe principiile sănătoase propovăduite de americani la diverse cursuri şi seminarii de lidership. Sunt frumoase, eu, una, sunt de-a dreptul fascinată de ele şi am câteodată regretul că nu am ştiut mai demult diverse lucruri despre cum se face sănătos un business, dar de la teoria de peste ocean până la practica românească e o cale extrem de lungă. Cei care nu vor să o străbată aleg adesea să plece din ţară, însă nici în străinătate nu e întotdeauna El Dorado. Chiar dacă ai un job bine plătit, te afli printre străini şi vei trăi cu un gol în piept toată viaţa.
Personal nu îi invidiez deloc pe absolvenţii de liceu din actuala generaţie, cei simpli, serioşi şi fără spatele asigurat de părinţii influenţi şi potenţi financiar. Cred că le va fi foarte greu copiilor să-şi croioască un drum prin viaţă, că îi vor aştepta ani întregi de muncă şi frustrări. Vestea bună, în final, este însă aceea că niciun efort nu e degeaba, iar munca, seriozitatea şi perseverenţa îşi arată roadele la un moment dat chiar dacă mai târziu decât în cazul trişorilor, al parveniţilor şi nesimţiţilor.
Nimic nu se compară însă cu sentimentul că ai reuşit ceva prin efort propriu, aşa că Ioan Scurtu şi cei ca el sunt sigură că îl vor trăi din plin oricât de târziu.
Fara se vreau se contrazic editorialul, dupa timpul petrecut pe planeta asta in mai multe tari si daca ma uit pe fosti colegi de clasa de acum 40 de ani adaug urmatorele.
Se reusesc cu note mari, se ai un job cu salar mare si alte alea nu conteaza asa mult pentru fericire de cit capabilitatea de a socializa si de a fi capabil se foloseasca timpul cu pasiune pentru ceva, orice ar fi.
Cei care doar sint ambitios dupa bani si se urce pe scara profesional de multe ori sint putin fericiti. Altceas lucru este valabil invers. Fericirea este o stare de spirit, cel mai important. Goana dupa pozitia si bani nu aduce fericirea automata.
Am avut colegi de clasa extraordinari care au reusit viata economica si au falimentat spriritual cum am si fosti colegi fericiti care traiesc modest.
Nu vad nici o regula dupa care devii fericit sau nu. Si nu poti catalogiza omeni dupa locul de unde vine sau dupa note de la scoala. Exemple vad si actual la copii mei care merg la Liviu. In clasele lor sint copii foarte talentati care pe de alta parte sint foarte nefericiti si altele care nu stralucesc cu notele, dar sint mereu veseli si fereciti. Laude pentru cei care reusesc ambele si sunt convins ca astea se afla in minoritate.
Excelent punctat!
Fericirea este o stare de bine care vine odata cu orice satisfactie materiala sau nemateriala . Fiecare dintre noi , desi natura ne aseamana suntem diferiti . Uni oameni gasesc fericirea in lucrurile materiale , alti in cele spirituale . Satisfactia , ca o forma a fericirii , poate fi in egala masura la un elev care a obtinut o nota de zece la un examen important cum este cel de bacalaureat sau orice nota de zece in urma evaluarilor periodice anuale din timpul anului scolar . Alti se bucura de comfortul material conferit de familie . Acest stare este cea normala . Cei studiosi vor deveni promotorii evolutiei stintei si vor duce mai departe evolutia tehnologica , ceilalti vor fi consumatorii noilor produse tehnologice . Deazvoltarea unei societati se bazeaza atat pe evolutia stintifica si tehnologica cat si pe consum .
Sunt de acord cu dvs . d-na Walter Born, ca nu poti cataloga oamenii dupa locul de unde vin sau dupa note de la scoala dar este absolut necesar sa apreciem performatele unor semeni ai nostri care prin efort , uneori considerabil , obtin performante . Ştefan Procopiu , Hermann Julius Oberth ( Sibiu ) , Grigore Antipa , Şerban Ţiţeica, Nadia Comaneci , Ilie Nastase etc ne fac cinste ca sunt romani si care au ridicat prestigul romaniei . Acest copil este de admirat ca prin propiu efort a atins o performanta . Bistrita trebuie sa fie mandra de el . “ Bravo copile “
Foarte bun articolul, imi place mult de tot cand „scoateti gunoiul de sub pres”… Nu stiu daca cu americanii sta treaba chiar asa, nu sunt convins de acele „principii sanatoase propovaduite de ideologii americani. Sigur ca in teorie sunt cei mai buni sau printre cei mai buni dar asta nu inseamna ca asa e si in realitate societatea americana. Defapt in america e ca in romania doar cu putin mai multa educatie civica, emancipare si intelegere ceva mai corecta a drepturilor si obligatiilor fiecaruia, dar in rest e acelasi manelism. Diferenta mare provine din faptul ca ei au multe multe portavioane si le si folosesc, dar asta e alta discutie… Inca odata felicitari doamna Cristiana Sabau pentru acest gen de articol/editorial in care scoateti ipocrizia bistriteana si umana in general, la suprafata. Simt ca acest tip de activitate jurnalistica este ce avem nevoie si reprezinta un mic pas spre corectare si spre normalitate…
Esti cam frustrata …. asta vad eu cand cineva da cu atata inversunare intr-un lucru bun, in cazul de fata CNRL. Credeam ca esti atata de inteligenta sa intelegi ca institutia CNLR nu poate obliga elevii sa ia meditatii. Parintii sunt singurii responsabili pt asta … si aici eventual ar putea incepe o discutie , un articol, despre parintii care platesc orice…ore, sporturi, cadouri scumpe pentru a compensa lipsa lor …
Ce-i drept, sunt! Am uitat să merg la meditaţii. O fi vreun profesor de la „Liviu” disponibil sau e plecat în vacanţă?
Nu… un fost elev al liceului care a luat 9.8 la bac fara meditatii. Cred ca asta e defect national , sa criticam , sa fim posomorati si vesnic nemultumiti . Mai scurt, frustrati. Se face scoala la Liviu… ca iti place tie … ca nu . Important e sa vrei sa inveti.
Se stie deja ca la Liviu Rebreanu cel putin 8 lucrari au plecat separat la corectat la Satu Mare ! Curios ca acele lucrari au luat 10 pe linie… Vi se pare normal ca un elev care a avut note , respectiv medii de 7-8 in toti anii de liceu sa ia 10 pe linie la bac? Bine-ar fi daca s-ar da din nou bacul cu aceleasi subiecte si cu asistenta publica, sa vedem toti ce ar mai scrie acei elevi carora li s-a dat nota 10 ! Problema majora nu este ca parintii au platit mii de euro sa ia odrasla 10 la bac ci faptul ca acel copil intra la medicina cu bursa sau la drept …. Intrebare: va mai simtiti in siguranta pe mana acestor ” doctori” ? Sau „judecatori” ?
Informaţia referitoare la 10 pe linie e greşită. A luat un singur elev, cel de la InfoEl. Dacă luau toţi cei opt aveam nouă medii de 10 în judeţ.
Scuze. Nu pe linie ca era batator la ochi dar cel putin la una dintre probe si la restul pe aproape. De altfel ae poate verifica…. elevi putin peste medie in anii de liceu, cu note foarte mari la bac. Respectele mele daca ar fi meritate notele, nu cumparate !
De ce nu ne dai niște exemple? Ia să vedem…. Sau iar fabulăm?
la drept se intra pe admitere, si la medicina daca nu inveti nu ajungi doctor. sincer imi este frica de oamenii ca tine.
Ai dreptate Andra! Ce admitere e concursul de dosare cu media de la Bac, teste grila cu A,B,C,D, etc.? De ce nu mai este agreata expunerea unui subiect in scris si oral , pentru ca examinatorul sa-si poata da seama de calitatile reale ale candidatului ,de modul in care rationeaza, cultura generala, exprimare, etc? La Sport, de ce nu se mai cere Anatomia omului , cum era odata ? Ar fi multe de discutat…
Cand am facut eu scoala, admiterea dintr-a opta intr-a noua era extrem de serioasa(vorbesc de Cluj) si dificila. Era primul moment care tria copiii, care despartea oarecum „apele” ,care iti dadea primul impuls adevarat sa continui… Urmau, perseverenta, ambitia, munca ,pentru a-ti cladi incet, incet viitorul… Bacalaureatul era si cred ca mai este considerat EXAMENUL DE MATURITATE ! Cum sa nu te prezinti, sa cazi sau sa copiezi ? Cei care treceau aveau optiunea unei scoli postliceale(azi colegiu ,ca-n America) sau ADMITEREA LA INVATAMANTUL SUPERIOR . La ADMITERE, de exemplu la Medicina , probele erau: Fizica, Chimie, Anatomie – scris si Anatomie- oral ! Astazi, va rog sa verificati care sunt materiile si metodologia! Sa nu ne miram unde am ajuns,,, Despre solutii, exista si se pot purta discutii interesante . folositoare si utile! Sa auzim numai de bine!
Tim Nota 10 pentru comentariu!!! Mă bucur ca sunt și omeni culți care scriu câteva vorbe!!!
Bravo,Cristiana Sabau, si multumesc!
Frumos articolul ! Si felicitări elevului pentru rezultatul deosebit dar si pentru munca depusă !!!
Dl Pop Marius scrieti frumos, dar cand va intoarceti acasa nu aveti cunostinta de ceva meditatii. Lasati pe altii sa vorbeasaca despre scoala !!!
Acest baiat este exceptia care intareste regula.( Invatamantul este pe duca si numai cei cu bani sau geniile sustinute de fundatii vor reusi cu adevarat)
Si ce rost are sa fii primul la bac intr-un sistem care pute?!
Evident ca merita felicitari ma ales gandindu-te la cauze si la consecinte.( tarziul este o solutie sau o optiune?)
NU AM INTELES CARE E LLLLLEEEEECCCCCTTTTTTIIIIIIIAAAAAA DE VIATA DATA DE CINEVA DE 18 ANI…..care a luat nota 10 la bac ????
Dacă nu aţi înţeles din prima, desigur că nu are rost să vă explicăm a doua oară.
de 2 ani care a facut un ….PUZLLEEEEE…..pentru 3 ani si A REUSIT ASTFEL SA-MI DE-A O LECTIE DE VIATA…. parintii lui sunt plecati din tara si el singur a reusit sa faca asta!!!!!…bravo lui… (un contraexemplu…)
Felicitari elevului . ganditi – va caci el a muncit atat pentru frumosul 10 . BRAVO
Felicitări lui Ioan Scurtu, dar el nu reprezintă decât excepția de la regula că CNLR dă anual cei mai buni elevi ai județului!
E normal că „CNLR dă anual cei mai buni elevi ai județului!” pentru că la CNLR INTRĂ cei mai buni elevi; ar fi foarte rău, pentru CNLR, să fie altfel…
Domnule Zuzu (cred ca nu asa va cheama) sau poate doamna Zuzu, daca aveti o problema personala cu mine , va stau la dispozitie ! Imi plac situatiile limpezi! Oricum, sa aveti o zi buna.
Sunt om şi nimic din ce este omenesc nu-mi este străin. Când îmi exprim o opinie nimic nu mă nelinişteşte mai mult decât laudele celor ipocriţi. Nimic nu mă încurajează mai mult decât
injuriile lor.
Domnule Z, ma bucur sa constat preocuparea dumneavoastra pentru cunoastere si iubire. Sunt doua din reperele importante ale vietii…Va recomand cu drag, o carte care m-a impresionat : Omul in cautarea sensului vietii- Prof. dr. Viktor Frankl . Sa auzim numai de bine! P.S. Tuturor adolescentilor care vor sa mearga inainte, mult succes!
Nu vreau sa minimalizez reusita baiatului de la Infoel. Bravo lui! Insa nu cred ca media de la bac ierarhizeaza absolventii. Eu as face un pariu … Hai sa vedem ce se va intampla cu baiatul de 10 la bac si, de exemplu, Rares Buhai … care nu a avut 10 la bac.(Asta daca tot era vorba de CNLR …) Sunt multi elevi foarte buni pentru care e mult mai importanta intrarea la o facultate buna decat media 10 la bac.
Aveti dreptate! Despre Rares Buhai s-a scris si toata lumea apreciaza performanta lui extraordinara.De ce e rau ca se scrie si despre un alt elev foarte bun? Asemenea modele ar trebui sa aiba tinerii!
foarte bun?
va inselati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Freza de cocalar e impresionanta !
Dedecatie !
freza de la articol e a doamnei …ziariste!