(FOTO) Ansamblul folcloric ”Balada” Bistrița a sărbătorit 30 de ani de activitate artistică printr-un spectacol de gală care a avut loc la Palatul Culturii. Pe scenă au urcat actuali și foști componenți ai ansamblului, dar și invitați de la alte ansambluri din țară, care au venit cu daruri în ceas aniversar.
La spectacol au asistat și primarul Ovidiu Crețu, deputatul Doina Pană, vicepreședintele CJ Ioan Țintean.
Coregraful ansamblului, Ioan Simionca, a promis că ”Balada” va face în continuare cinste Bistriței și României.
Publicul care a umplut sala a putut vedea suite și jocuri populare din Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Câmpia Transilvaniei. Au cântat, acompaniați de orchestra ansamblului dirijată de Ștefan Onighi, soliștii Carina Gavriloaie, Andreea Spân, Andreea Moldovan, Alexandra Turcu, Mălina Pop, Ioana Măgherușan, Nicoleta Burduhos, Larisa Bozbici, Bogdan Berbecar, Alina Ceuca, Paula Ban, dar și Ileana Melean, Ionel Dejan, Marcel Avram, Petre Petruse și invitații Eugen Raita și Călin Brătianu.
Primarul Ovidiu Crețu a conferit Ansamblului folcloric ”Balada”, pe lângă ”simbolul excelenței” – struțul, Medalia de argint a municipiului Bistrița, cea cu nr. 7, ”pentru cei 30 de ani de activitate artistică remarcabilă, pe parcursul cărora a promovat folclorul românesc autentic, pentru profesionalismul dovedit și permanenta preocupare de a oferi publicului spectacole de cel mai înalt nivel artistic”. ”Este recunoașterea culturală supremă pe care municipiul Bistrița o acordă. Suntem mândri că bogata noastră cultură are ambasadori precum ”Balada”, a precizat edilul Bistriței.
”Este o muncă dedicată frumosului. În urmă cu 30 de ani, Dorel Cosma și Ioan Simionca au înființat ”Balada” valorificând o situație excepțională pe care o avea Bistrița atunci. Bogăția și diversitatea folclorului românesc nu are egal în lume. Am încălțat opincile și am dansat pe numeroase scene, am văzut că nimeni nu are în spate o creație atât de frumoasă, de diversificată, de bogată cum avem noi datorită creațiilor seculare ale poporului. Cei doi au știut acest lucru, participaseră la festivaluri și au putut să facă diferența între folclorul românesc și cel din alte părți. Au realizat că avem un tezaur cultural extraordinar, incredibil, și-au dat seama și că Bistrița devenise un oraș dinamic, cu foarte mulți tineri. Anii 80 au însemnat pentru Bistrița un boom de populație, circa 80.000 de locuitori. Foarte mulți veneau de la țară, a fost acea industrializare care a atras la Bistrița populații din toate zonele județului, ei au adus frumusețea folclorului de pe câmpie, Ilve, Someș. Era momentul să mai apară un ansamblu. Exista ”Cununa de pe Someș”, exista ”Codrișorul”, iar ”Balada” a venit să completeze această salbă de mărgăritare culturale ale municipiului. În afară de sutele de artiști, au fost și zecile de mii de spectatori care au avut ocazia să vadă la ei acasă frumusețea dansului popular. Mulțumesc celor care au făcut din ”Balada” una dintre coloanele importante ale culturii municipiului Bistrița, județului Bistrița-Năsăud, României”, a spus Ovidiu Crețu.
Directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, care a pus bazele Ansamblului ”Balada”, a menționat: ”Este un moment important. La 30 de ani, Ioan Simionca duce frumosul mai departe. Dacă dăm timpul înapoi, la începuturi colindam văile în căutare de costume populare. Doream altceva pentru Bistrița-Năsăud. Încet-încet am reușit să ne adunăm, să creștem. Ansamblul face parte din viața municipiului”. El i-a oferit lui Ioan Simionca placheta Palatului Culturii, dar și Medalia de aur a Uniunii Mondiale de Folclor.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII.
CLICK PENTRU O ALTĂ GALERIE FOTO!
Parca era fara spectacole in campania electorala. Sau, din astea pe bani publici pentru cei de la putere e OK?
banii mei pentru partie..unde sunt?
de ce nu dai drumul la partie?
faci licitatie…dar PROBE S-AU FACUT, FUNCTIONEAZA CEVA?
asta e adevarul
nu functioneaza nimic acolo
Este o mare Smecherie sa nu uitam ca Nelu simioanca candideaza la senat de si sa spus ca nu-I voie de spectacol ce mai conteaza spectacoloul a fost girat de cretu. Oare cand Dorel cosma care are 67 ani va fi scos la pensie, acest oportunis si demagog a cupat casa de cultura cu toate rudele: Doris fica lui este director artistic, sora lui care are studii medii este director ecdonomic, matusa lui este contabil si toate astea din vina lui cretu cu care CORBUL este prieten Un tanar absolvent nu are loc. Bistriteni TREZITIVA.
Renumitul ansamblu „Cununa de pe Somes” a fost singurul ansamblu folcloric al Casei de Cultură din Bistrița.
Incepătorii de la „Balada” făcea repetiții in altă parte.
După ce a fost numit director, Dorel Cosma a băgat ansamblul lui „Balada” in Casa de Cultură pe uşa din dos.
Afară cu amatorii de la Balada. Casa de Cultură e teritoriul „Cununei de pe Somes”.
Nici o schimbare , daca iese cosma la pensie ii ia locul fica lui. Asa ca nu se va schimba nimic. Punem pariu?
Infiintati cit mai multe ansanbluri si trupe de teatru pentru ca este loc pentru toata lumea dl A.C.!
Păi tocmai că nu este loc pentru toată lumea. Tu şti cât costă să trimiți 20 dansatori, orchestră (10 persoane) 2 solisti, şi angajati ai Casei de Cultura in turneu in să zicem Portugalia?
Crezi că Casa de Cultura are bani să trimita 2 ansambluri x 40 persoane in turnee in străinătate de mai multe ori pe an?
„Am încălțat opincile și am dansat pe numeroase scene…” Vermes, Chirales, Lechinta.
Domn premar, mai bine ai fi ramas in opinci. Nu ar fi avut de suferit Bistrita si bistritenii.