Actualitate

Balastierele, amendate cu 255.000 de lei de Garda de Mediu. Pentru ce probleme

Balastiere de pe râurile din judeţ nu au respectat legislaţia de mediu, motiv pentru care firmele de construcţii au fost amendate de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud cu sume între 30.000 de lei şi 60.0000 de lei.

„Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a făcut în 2015 foarte multe controale pe balastiere. Am verificat 26 de balastiere atât în urma controalelor planificate, cât şi a sesizărilor şi autosesizărilor. Au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale însumând un cuantum de 255.000 de lei. În decursul anului 2015 au fost surprinse şi cinci persoane fizice extrăgând balasturi din albia Someşului Mare şi cărora li s-au dat amenzi în valoare totală de 25.000 de lei. Au fost sancţionate şi mai multe societăţi comerciale cu amenzi foarte mari, 30.000 de lei, 60.000 de lei, firme cunoscute care lucrează în special în construcţii”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae.

Potrivit acestuia, amenzile au fost date fiindcă uneori firmele nu explotează în perimetrul autorizat, iar alteori nu au actele de reglementare aşa cum ar trebui. „Când facem verificări, descoperim că în staţiile de spălare şi deversare nu sunt decantoarele curăţate şi spălând agregatele minerale deversează în râu apă murdară. Avem foarte multe reclamaţii de la pescari din această cauză. Oamenii plătesc permise de pescuit şi au pretenţia când merg la pescuit să fie apa curată. Nu pot spune că proprietarii de balastiere poluează, doar cresc turbiditatea, murdăresc apa. Ei, pratic, spală balast care e murdar cu nisip, cu nămol, dar afectează fauna piscicolă a râului”, a spus Niculae.

Cea mai mare problemă pe care a constatat-o la balastiere Garad de Mediu este însă aceea că nu s-au refăcut condiţiile de mediu. „Mai precis, după exploatarea balastului, nu se finalizează procesul după cum scrie în autorizaţia de mediu. Acolo scrie foarte clar că nu ai voie să laşi gropi neacoperite sau nişte puţuri care se umplu cu apă, cu nămol, se înierbează şi devin periculoase. În mod normal, aceste exploatări trebuie să se finalizeze cu un iaz de pescuit – pentru că multe exploatări se fac în terasa râului – sau, dacă nu, trebuie aranjaţi pereţii, aduşi la 45 de grade şi adus pământ pe deasupra şi înierbat. În multe situaţii nu s-au refăcut condiţiile de mediu şi pentru asta am dat sancţiuni şi i-am pus să refacă condiţiile de mediu bineînţeles”, a mai spus comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

Totodată, Garda de Mediu a verificat anul trecut şi activităţile din arii protejate unde se fac exploatări forestiere, sunt cariere de piatră, se desfăşoară tot felul de alte activităţi economice care trebuie atent monitorizate şi ţinute sub control. „Nu avem probleme foarte mari acolo, nici în situl Cuşma, nici în Parcul Naţional Munţii Rodnei”, a conchis el.

2 comentarii

  • BALASTIERA DE LA LIVEZILE A FOST AMENDATA? NU CREDEM. Stim cine sunt tatal si fiul simionca si ce prieteni au in jurul lor. Sunt ffff protejatai de toata lumea. intrebati in zona bargaului ce prietenii si ce ascensiune mare a avut simionac de cand are lucrari in tot bargaul. te crucesti. Unde e parchetul , politia , garda si DNAul? pe amarati imediat ii controleaza. dar pe cei puternici. cu bani. nimic. nu se atinge nimeni de ei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.