Actualitate

Municipalitatea vrea să reabiliteze ”Primăria veche”, monument istoric

Primăria Bistrița a comandat elaborarea documentației tehnico-economice (studiu de fezabilitate) pentru reabilitarea și consolidarea clădirii din Piața Centrală unde funcționează acum Poliția Locală și Serviciul de Evidența Persoanelor, în vederea introducerii in circuitul turistic a monumentului istoric cunoscut sub numele de ”Primăria veche”.

Clădirea este situată în Piața Centrală la nr. 2, la intersecția străzii George Coșbuc (latura dinspre sud) și Piața Centrală (latura dinspre est).

Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice din anul 2004 și are funcțiune administrativă (sediile Poliției Locale și Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor), fiind cunoscut cu denumirea de ”Primăria veche”. Clădirea se află în zona de rezervație istorică și de arhitectură a Bistriței și face parte dintr-un șir de imobile care ocupă o zonă medievală de mare interes pentru arhitectura centrului istoric al orașului.

Clădirea, structurată în jurul unei curți interioare, a fost construită între secolele XVI și XIX, de-a lungul timpului fiind realizate o serie de lucrări de intervenții, reparații și modificări, unele dintre ele dăunătoare prin materialele folosite.

Din cauza degradării în timp a construcției și a intervențiilor nesupravegheate, clădirea prezintă igrasie, infiltrații de apă, crăpături, fisuri și degradări ale structurii de rezistență.

Intervențiile propuse se referă la posibilitatea de extindere a corpului trei cu regimul de înălțime parter, pe orizontală cu aproximativ 2 metri înspre curtea interioară pentru a se amenaja funcțiunea adecvată pentru activitatea Serviciului Evidența Populației.

Reamintim că municipalitatea a comandat studiu de fezabilitate și pentru construirea, pe str. Dobrogeanu Gherea, a unui Dispecerat operativ pentru ordine publică şi servicii de protecţie civilă, practic un nou sediu al Poliţiei Locale, în care va funcţiona şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Detalii aici.

În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Bistriţa apare menţionată în documente ca având o clădire special construită – Casa Sfatului (Primăria). Acest edificiu, împreună cu inestimabila lui arhivă, a ars în anul 1457. Pe locul fostei primării va fi ridicată o alta, care, în anul 1487, apare menţionată ca fiind în reparaţie. Alte lucrări de renovare mai importante au fost efectuate la mijlocul secolului al XVI-lea, când, se pare, s-a ajuns la forma actuală, deoarece în planul oraşului din anul 1750 clădirea apare în forma şi dimensiunile de azi. În anul 1808, clădirea a cunoscut noi şi ample lucrări de reparaţii la etaj şi faţadă, după cum o dovedeşte anul înscris în balustrada de fier forjat a balconului. În sfârşit, lucrări de consolidare şi reparaţii de anvergură au fost efectuate în anii 1930-1933, cu ocazia reamenajării înregului centru civic de atunci al oraşului. Frumoasa poartă de lemn de la intrare, care închide gangul carosabil, a fost executată cu bogate motive florale sculptate, în anul 1909. Clădirea a servit ca sediu al primăriei oraşului până în anul 1983, după care a fost atribuită Muzeului Judeţean (1983-1986) şi apoi altor instituţii. Primăria veche a oraşului este amplasată în colțul de sud-vest al Pieţei Centrale. Construcţia a fost renovată în stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi, detaliile de pietrarie din curtea interioară şi băncile de piatră din gangul porţii amintesc de apusa vreme a juzilor şi juraţilor care decideau în toate problemele cetăţii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS